info@mekan.com

Boşnak Mutfağı Yemekleri ve Restoranları

24 Temmuz 2015
Boşnak Mutfağı Yemekleri ve Restoranları
Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki 500 yıllık egemenliğinin ardından ters göç ile birlikte Anadolu topraklarına geçilince, Balkanlar’ın mutfağından doğan lezzetler Anadolu’muza da girmiş oldu. Özellikle Balkan Mutfağı'nın önemli isimlerinden Boşnak yemekleri, topraklarımızda kendine genişçe bir yer edindi. İstanbul’un Yenibosna ilçesi başta olmak üzere, İzmir’in Çamdibi semti, Manisa’nın Akhisar ilçesi ve Bursa, Boşnak Mutfağı'ndan lezzetlerin yaşadığı, ülkemizin önemli merkezlerinden. 

Boşnak mutfağı
Fotoğraf Kaynak: http://www.lezzetbank.com/

Boşnak Mutfağı denildiği zaman şüphesiz akla gelen iki şey, et ve hamur işi. Eti oldukça fazla tüketen Boşnakların kahvaltılarında bile eti (Suho meso denilen kurutulmuş bir dana eti) görmek mümkün. Ayrıca kendi suyunda pişirilen yemekler, odun ateşinin dumanında pişirilen isli et ve sucuk, kuru fasulye (bol kemikli etli, az sulu), pilav da Boşnak Mutfak Kültürü arasında yerini alıyor. 

boşnak mutfağı et ve hamur işi
Fotoğraf Kaynak: http://www.ambassador-serbia.com/ - https://www.pinterest.com/

Et olarak en çok dana ve kuzu etini tercih eden Boşnaklar, etlerini özellikle ızgara şeklinde pişirirler. Ancak etleri kendi suyunda veya sebze sosları ile pişirdikleri de oluyor. 

boşnak mutfağı ızgara et
Fotoğraf Kaynak: http://www.coolinarika.com/

Peki, ne tür et yemekleri var? Gelin, ilk olarak Boşnak Mutfağı'nın meşhur et yemeklerini tanıtmakla başlayalım.

Boşnak mutfağının et yemekleri arasında yer alan lezzetlerden “Cevabi”; Arapça kökenli bir kelime olup, et parçalarının küçük küçük kesilmesi ve soslanması anlamına gelir. Günümüzde ise daha çok pidenin arasında köfte olarak sunuluyor. Boşnakların mutfak kültüründe de köfte tarzı yaptıkları etleri bol soğan salatası ile tüketmek yatar.

boşnak mutfağı cevabi
Fotoğraf Kaynak: http://www.supergezginler.com/

“Raznjici”, Boşnak Mutfağı'nın bir diğer et yemeği. Şişe etlerin dizilip pişirilmesi ile yapılıyor. 

boşnak mutfağı raznjici
Fotoğraf Kaynak: http://www.snipview.com/

“Teletina ispod saca” diye uzunca bir isme sahip et yemeği, iki metal sac arasında dana eti ve ekmeğin pişirilmesi ile yapılıyor. İsminin içerisinde yer alan ’saca’ kelimesi Türkçe ‘sac’ kelimesinden geliyor. Bu da asırlar boyu birlikte yaşamanın sonucu olarak Osmanlı ile Boşnak Kültürü'nün oldukça kaynaştığını gösteriryor, öyle değil mi?

boşnak mutfağı Teletina ispod saca
Fotoğraf Kaynak: http://www.072info.com/

“Pljeskavica”; hamburger tarzında, genellikle sığır etinden yapılan bir tür köfte. Hamburger ekmeğinin içine maydanoz, domates, soğan ve peynir gibi ek lezzetler de koyulabiliyor.

boşnak mutfağı Pljeskavica
Fotoğraf Kaynak: http://www.chron.com/

“Bosanski lonac” adlı meşhur Boşnak et yemeği; irice kesilmiş dana, kuzu veya koyun eti, yeşil fasulye, domates, soğan, lahana, havuç, patates gibi bolca malzeme kullanılarak yapılıyor. 

boşnak mutfağı Bosanski lonac
Fotoğraf Kaynak: http://www.trip2bosnia.com/

Gelelim Boşnak Mutfağı'nın meşhur isli etlerine. Bir hafta boyunca tuza yatırılmış bütün haldeki antrikot, bir haftanın sonunda tuzdan alınır ve hava almayan bir odaya konur. Ardından odun ateşi yakılır. Oda havasız olduğu için ateşten alev çıkmaz, yerine sadece devamlı olarak is çıkar. Bir hafta boyunca antrikot bu iste asılarak kurutulur ve işte karşınızda yenmeye hazır Boşnakların meşhur isli eti! Normalde dana etinin kurutulmuşuna Suho Meso, inek etinin kurutulmuşuna Pleçka, koyun etininkine Stelia ve keçi etininkine Jaretina denilse de günümüzde sadece kuru et veya isli et olarak tabir ediliyor.

boşnak mutfağı isli et
Fotoğraf Kaynak: http://harbiyiyorum.com/

Birbirinden nefis hamur işlerinden börekler de Boşnak Mutfağı'nın vazgeçilmezleri arasında. Boşnak erkeklerine göre özellikle patatesli ve kıymalı olanları böreğin en iyileri.

boşnak böreği
Fotoğraf Kaynak: http://www.bilgisine.com/

Baklavayı da bir hayli seven Boşnaklar, sabah kahvelerinin yanına elmalı kuru baklava yemeyi pek bi severler. Tatlı demişken, hafif bir lezzet olan Boşnakların trileçesinden bahsetmezsek olmaz. Süngerimsi dokudaki pandispanya keki ve sütlü şerbet ile yapılan bu enfes tat, çeşitli sos ve kremalarla da süsleniyor.

boşnak mutfağı trileçe
Fotoğraf Kaynak: http://dunyalilar.org/

Hamur işinin bir diğer güzel örneği de ekmekleri. “Ljevaca” adında sebzeli ekmekleri ve “Ustipci sa kajmakom” isimli çokça tüketilen tipik Boşnak peynirli lokmaları mevcut. Bu arada bolca sarımsaklı yoğurt ekleyip yedikleri meşhur Boşnak mantılarının da olduğundan bahsetmiş miydik?

boşnak mantısı
Fotoğraf Kaynak: http://www.gurmerehberi.com/

Boşnak Mutfağı hakkında epeyce bir bilgi bombardımanına tutulduktan sonra şimdi gelelim İstanbul’daki Boşnak mutfağından lezzetler sunan adreslere:

Avliya Boşnak Mutfağı

Adı üstünde Avliya Boşnak Mutfağı. Birbirinden güzel Boşnak yemeklerini misafirleri ile buluşturan restoran, sabah 08.00’dan gece 00.00’a kadar kapılarını açık tutuyor. Günün her öğünü için zengin bir menü içeriğine sahip mekanda kokteylden kahveye kadar geniş bir içecek yelpazesi ve leziz tatlılar da mevcut. 

istanbul Avliya Boşnak Mutfağı
Fotoğraf Kaynak: http://www.yenisafak.com/

The Boşnjak Mutfak

Değişik dekorasyonu ile ilgi çekmeyi başaran The Boşnjak Mutfak’ta, Boşnak havasını hem lezzetleri hem de mekanın dizaynı ile tamamen yaşacaksınız. Boşnak köftesinden mantısına, kuru etten yöresel Begova çorbasına, Boşnak böreğinden trileçeye kadar zengin bir içerik ile karşınıza çıkıyor. Özellikle isli et sevenler, restoranın kuru etinden mutlaka tatmalılar. Etin yanında Boşnak kaymağı ile közlenmiş patlıcan ve biberden yapılan salçalı sosu olan “hayvar” da favoriler arasında.

istanbul The Boşnjak Mutfak
Fotoğraf Kaynak: http://www.thebosnjakmutfak.com/

Sandzak Restaurant

1958 yılında eski Yugoslavya’nın Sancak Bölgesi’nden göç etmiş Agoviç ailesinin kurduğu Sandzak Restaurant, sizleri tadı damağınızda kalacak Balkan lezzetleri ile buluşturuyor. 11.00’dan 00.00’a kadar hizmet vermekte olup, gelenekleri gereği perşembe günleri kapalılar. 

istanbul Sandzak Restaurant
Fotoğraf Kaynak: http://www.sancakrestaurant.com/
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN