info@mekan.com

Sizi Hastalıklardan Koruyacak En Sağlıklı 10 Yiyecek

2 Eylül 2015
Sizi Hastalıklardan Koruyacak En Sağlıklı 10 Yiyecek

10 “süper-yiyecek” uzmanlar tarafından hastalık savaşçıları ve enerji arttırıcı olarak kanıtlanmış. Malum önümüz sonbahar-kış, soğukları sağlıklı ve hazırlıklı bir şekilde karşılayalım; olur da direncimiz düşer hasta olursak da hastalıklara çare, dertlere deva bulalım diye en sağlıklı tüm yiyecekler bu yazımızda. Unutmayalım ki doğa en büyük ecza deposudur.
 

 

Limon

 

Sadece bir limon günlük C vitamini ihtiyacının %100’den fazlasını karşılıyor. İyi olan HDL kolesterol seviyesini arttırdığı gibi kemikleri de güçlendiriyor. Kanser hücrelerin büyüme ve gelişmesini engelleyen limon, aynı zamanda vücutta iltihap oluşmasını da engelliyor. Soğuk aylarda vücudunuzu gribe karşı koruyor. Ayrıca soğuk havaların başlamasıyla oluşan boğaz ağrılarına da birebir. Bizce hayat size limon sunuyorsa bir an önce yemeye başlayın ;)

 

İpucu: Yeşil çayınıza limon ekleyin. Bardağınıza atıp 5 dakika bekleteceğiniz limon yeşil çayınızda yeterli miktarda antioksidan maddenin suya geçmesini sağlıyor.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Limon

Fotoğraf Kaynak: ruyadoktoru.com
 

Brokoli

 

Orta boy saplı bir brokoli günlük K vitamini ihtiyacının %100’den fazlasını ve önerilen günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse %200’ünü karşılıyor. Bol vitamli olması ve kan yapıcı özelliğiyle kışın soğuğa karşı direncinizi arttırıyor, böylelikle kolay kolay hasta olmuyorsunuz. Kanserle savaşmada da büyük rol oynayan brokoliyi mutfağınızdan eksik etmemenizi öneriyoruz.

 

İpucu: Brokoli, mikrodalgada içeriğindeki C vitaminin %90’ını korur. (Buhar ve haşlama yönetimi ile besin değerinin sadece %60’ını koruyor.)

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Brokoli

Fotoğraf Kaynak: ortakoysebzemeyve.com
 

Bitter Çikolata

 

Günde yaklaşık 7 gram koyu çikolata sağlıklı bireylerde kan basıncını düşürebilir. Kakaoda bulunan zengin flavonoidler antioksidan özelliğine sahiptir. Vücudumuzu toksinlerden korurken, hücrelerimizin zarar görmesini engelleyip yaşlanmayı geciktirirler. Kalp sağlığını koruyup sağladığı endorfin sayesinde sizi mutlu eden bitter çikolatayı ayrılık sonrası yemenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü araştırmalar hafıza problemlerine olumlu yönde etki ettiğini göstermiş.

 

İpucu: Bitter çikolata 53.5 miligram flavonoid içerirken sütlü çikolata 14 miligram içerir. Sütlü ve beyaz çikolatalardaki bu oranın az oluşu ne yazık ki faydaların iyi alınamamasına neden oluyor.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Bitter Çikolata

Fotoğraf Kaynak: liste20.com
 

Patates

 

Bir adet kırmızı patates 1 fincan Ispanak ve Brokolinin içerdiği hücre yapıcı folik asit içerir. Sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olan patates içerdiğin yüksek magnezyum sayesinde cilt sağlını olumlu yönde etkileyerek cildi güzelleştirir. Bir adet tatlı patates ise günlük A vitamini ihtiyacının 8 kat fazlasını sağlayarak kansere karşı savaşır ve bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olur.

 

İpucu: Yemeden önce patatesin soğumasını bekleyin. Araştırmalar gösteriyor ki yağa dirençli nişasta sayesinde patatesi soğuk yemek vücutta %25 daha fazla yağ yakılmasını sağlıyor.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Patates

Fotoğraf Kaynak: swincarnurseries.co.uk
 

Somon

 

Büyük Omega-3 yağ asidi  kaynağı olan Somon, depresyon, kanser ve kalp hastalıkları riskini düşürüyor. 85 gram Somon tüketimi vücudün günlük ihtiyacını olan Niyasin vitamininin %50’sini karşılıyor. Saç dökülmesini engellemesi ve cildi güzelleştirmesi sayesinde dış görünüşe de büyük yardımcı. Bu sayede Alzheimer hastalığı ve hafıza kaybına karşı koruyor. Düzenli somon tüketimi sayesinde bir daha anahtarınızı evde unutacağınızı sanmıyoruz.

 

İpucu: Sanılanın aksine somonu derisi ile pişirin. Somonun derisi omega-3 yağ asitlerini yüksek miktarda içeriyor ve pişirme sırasında etin içine işliyor.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Somon

Fotoğraf Kaynak: somontarifi.com
 

Ceviz

 

Düzenli ve bilinçli bir şekilde ceviz tüketiminin insan sağlığına bir çok faydası vardır. Kolestrolü dengeleyip, kalp ve damar sağlığını koruyan ceviz çocuklarının zeka gelişimini ve kemiklerin güçlenmesine de büyük katkılar sağlıyor. Cilt için de çok faydalı olan ceviz bir çok kozmetik ürününün içeriğinde yer alıyor. Güneşin zararlı etkilerine karşı da koruyabilir ama biz yine de güneş korumasız dışarı çıkmamanızı öneriyoruz.

 

İpucu: Tatlı için bir kaç tane yiyin. Antioksidan melatonin içeriği ile uykunuzu düzenlemeye yardımcı olur.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Ceviz

Fotoğraf Kaynak: akfagida.com.tr​


Avokado

 

Doyurucu yağlar açısından zengin olan avokadonun kolestrolü %22 oranında düşürdüğü araştırmalar tarafından kanıtlanmış. Vücut dokularını yenilediği için yaşlanma karşıtı olan avokado, yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olurken kalp ve damar hastalıklarına ve kansere karşı da korur.

 

İpucu: Avokado’nun lezzetini anlamak istiyorsanız olgunlaşmasını beklemelisiniz. Hemen tüketmek isterseniz yumuşak olanlarını seçmenizde fayda var.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Avakado


Fotoğraf Kaynak: kirmizibeyazgazete.com
 

Sarımsak

 

Salgın hastalıklara karşı kalkan olan sarımsak faydaları sayesinde en çok tüketilen gıda olarak biliniyor. En çok mikrobik hastalıklara karşı korumasıyla ünlü ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılıyor. Yüksek kan basıncını düzenlerken kolesterolü düşürüyor. Ayrıca bakterilere karşı vücudu korumakta üstüne yok. Sindirim sistemini düzenlemesi, sesi güzelleştirmesi ve vücudu sineklerden koruması gibi faydalarından dolayı ağzınızın kokmasını aldırış etmeden yemenizde fazda var.

 

İpucu: Daha fazla tüketilmesi sarımsağın yararını artırmaz. Ayrıca sarımsağın yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini 10 katına kadar azaltmaktadır.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Sarımsak

Fotoğraf Kaynak:socalpain.com
 

Ispanak

 

Yıllarca Bugs Bunny’nin havuç yediği için gözlerinin mükemmel gördüğünü düşünürüz. Fakat bu tamamen yanlış. Aslında Kabasakal her gün Ispanak yediği için gözleri mükemmel görür çünkü Ispanak göz sağlığı için çok önemli. Araştırmalar kanserle savaşan meyve ve sebzelerin arasında en etkili olanın Ispanak olduğuna değiniyor. Ispanak, kemik ve dişlerin yanı sıra neredeyse tüm vücudu güçlendiriyor. Ayrıca kansızlığa iyi gelmesinin yanında kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalı.

 

İpucu: Ispanak sağlıklı, tatsız ve her smoothie’ye eklenebilir. 1 kase ıspanak, rendelenmiş havuç, muz ve 1 bardak elma suyunu buz ile karıştırın. Emin olun çok seveceksiniz!

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Ispanak

Fotoğraf Kaynak: heymikeyatl.com
 

Baklagiller

 

Türk mutfağının vazgeçilmezi, geleneksel besin kaynağımız haline gelen baklagiller yemek kültürümüzün büyük bir kısmını oluşturuyor. Haftada dört kez bir porsiyon baklagillerden tüketmek %22 oranında kalp hastalıklarının riskini azaltıyor. Ayrıca aynı alışkanlık meme kanseri riskini de azaltıyor. Kış aylarında vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan baklagiller, etten sonra en çok proteine sahip besin öğesi. Diyabeti kontrol altında tutuyor ve kolestrolü düşürüyor.

 

İpucu: Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillerin 'gaz yapma' etkisini azaltmak adına ıslatma işlemi sırasında içinde bulunduğu su dökülmelidir. Fakat pişirmek için haşlama yöntemini tercih ettiyseniz B grubu vitaminlerden kayıp vermemek için haşlama suyunu dökmemeniz gerekiyor.

Dünya'da En Sağlıklı 10 Yiyecek Baklagiller

Fotoğraf Kaynak: rosannadavisonnutrition.com
 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN