info@mekan.com

En Lezzetlisini Antep'de Yiyebileceğiniz Yöresel Yemekler

25 Ağustos 2015
En Lezzetlisini Antep'de Yiyebileceğiniz Yöresel Yemekler
İpek yolu güzergahında yer alan Gaziantep, farklı kültürlerin buluşması ile oldukça geniş bir mutfağa sahip. Gaziantep mutfağı toplamda 252 çeşit yemek türünden oluşuyor, 32 farklı çeiştteki kebaplarıyla ise ön plana çıkıyor. Biz bu yazımızda 252 çeşitin hepsini ele alamasak da sizler için Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerine değinmek istedik.

Soğan Yahnisi

Kebap menüsü oldukça geniş olan yörenin soğanı da bu kadar sevmesi gayet normal. Soğan Yahnisi, arpacık soğan ve biraz da kuşbaşı et ile yapılıyor. Son derece besleyici olan bu yemeğin içine yeşil biber, domates ve soğanlar piştikten sonra nohut da atılıyor.

Soğan Yahnisi GaziantepFotoğraf Kaynak: www.eksitarif.com

Firik Pilavı

Başakların yakılmasıyla elde edilen firiğin yanık ve isli bir kokusu var. Gazianteplilerin epey tercih ettikleri, severek tükettikleri bir yiyecek Firik Pilavı. Tıpkı normal bulgur pilavı gibi yapılır fakat farklı olarak içine et, nohut, firik ve biraz da bulgur ilave edilir. İlaveler sonrasında biraz daha pişirilip afiyetle yenir.

Firik Pilavı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.nefisyemektarifleri.com

Beyran

Kimine göre et yemeği kimine göre de bir çorba olarak bilinen Beyran, Antepliler için kahvaltı niteliğinde. Yani Antep’de öğlenden sonra beyran bulmak biraz zor. Beyran’ın hazırlık aşaması ise biraz zahmetli; önce kemikli etler 12 saat haşlanır, ardından pirinçler haşlanır ve iç yağ tereyağ kıvamına getirilip bir bakır kaseye önce pirinç, sonra kemiğinden ayrılmış et ve birazda iç yağı ile birlikte konulur. İsteğe göre bir veya iki tatlı kaşığı pul biber ekilerek servise hazır hale getirilir.

Beyran Çorbası GaziantepFotoğraf Kaynak: www.eksitarif.com

Yoğurlu Yuvalama

Antep yöresinin en özel yemeklerinden olan Yuvalama, küçük küçük toplar halinde yapıldığı için epey uğraştırıcıdır. Bu nedenle özellikle Ramazan Bayramı'nda yapmayı tercih eder Antepliler. Bayrama birkaç gün kala konu komşu toplanır ve her gün birinin yuvalaması yapılır. İçine kuşbaşı et, nohut katılır. Yuvarlaması un haline getirilmiş pirinç ve yağsız kıyma ile yapıldıktan sonra çeşitli baharatlarla tatlandırılarak afiyetle yenir.

Yoğurtlu Yuvalama yemeği GaziantepFotoğraf Kaynak: www.yemekmutfak.com

Şiveydiz

Tam bir vitamin deposu olan Şiveydiz, taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılır. Terbiyeli suyundan dolayı hafif ekşimsi bir tadı vardır. Et ve sebzelerin yanına bir de içinde nohut eklenince ortaya lezzetli mi lezzetli Şiveydiz çıkıyor.

Şİveydiz yemeği GaziantepFotoğraf Kaynak: gulsereninmutfagi.com​

Zeytin Piyazı

Yeşil zeytin, taze soğan, sarımsak, maydanoz,ceviz içi ve nar ekşisiyle yapılan nefis bir salata olan Zeytin Piyazı, Anteplilerin vazgeçilmezleri arasında.

Zeytin Piyazı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.gorseltarif.com

Cağırtlak Kebabı

Kimileri Cartlak kebabı olarak bilse de Antep’de çoğunlukla Cağırtlak kebabı olarak söz edilir. Kuzu ciğeri ve kuyruk yağının bir şişe dizilip ızgarada kömür ateşinde pişirilmesiyle oluşan bu lezzetin ciğer sevmeyenler bile müptelası olabilir.

Cağırtlak (cırtlak) Kebabı GaziantepFotoğraf Kaynak: www.tahirtekinoztan.com

Zerdeli Sütlaç

Aynı kase içerisinde iki pirinçli lezzet, Gaziantep’e özgü bir lezzet olan Zerdeli Sütlaç’ın zerdesi tercihen bir gün önce hazırlanır, sütlacının şekeri de normalden daha az konulur. Bu tatlıyı Antep’in bazı yerlerinde Astarlı Sütlaç olarak da bulabilirsiniz.

Zerdeli (Astarlı) Sütlaç GaziantepFotoğraf Kaynak: www.oktayustam.com

Kabak Oturtması

Kıyma, soğan, tuz ve karabiberle karıştırılarak bir harç elde edilir ve bu harç çok az kavrulur. Kabaklar ikiye bölünüp içi oyulur ve kızartılır, daha önce hazırlanan harç bu kabakların içine doldurulur. En son aşama olarak kabakların arasına ince ve uzun bir şekilde dilimlenmiş patatesler koyulur ve salçalı su ekleyip pişirince işin en keyifli kısmı olan yeme faslına geçilir.

Kabak Oturtması GaziantepFotoğraf Kaynak: nurlumutfakta.blogspot.com

Öz Çorba

Gaziantep’in en kıymetli çorbası olan Öz Çorba adını buğdayın özünün ezilip süzgeçten geçirilerek yapılmasından alıyor. Genellikle davetlerde ikram edilen bu çorba Atatürk ve Fevzi Çakmak’ın Gaziantep ziyareti sırasında da ikram edilmiş. Öz Çorbayı bu kadar sevdiren en büyük etken ise haşlanmış et suyu kullanılmasından kaynaklanıyor. 

Meşhur Öz Çorbası GaziantepFotoğraf Kaynak: www.modakadin.com
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN