info@mekan.com

İstanbul'da 5 Çayı Keyfi

13 Ocak 2016
İstanbul'da 5 Çayı Keyfi
Malumunuz milletçe çayı pek severiz. Kahvaltıyla başlayıp, çalışma esnasında, her yemek sonrasında, misafir ikramlarıyla tüm gün en çok tüketilen içecektir çay. Hatta 5 çayı adıyla, özellikle ev hanımları tarafından düzenlenen küçük davetler kültürümüzde gelenekselleşmiştir. Peki hanım ellerinde hazırlanmış enfes poğaçaların, keklerin ve böreklerin eşlik ettiği 5 çayı’nın doğuş hikayesini bilmek ister misiniz?

Fotoğraf Kaynak: telegraph.co.uk

Tarihi çok eskilere dayanan 5 çayı hikayesinin kökeni, İngiltere’de 1800’lerin başlarına dayanıyor. İngiltere’de o dönem sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere yalnızca iki öğün yemek yeniyormuş. Zaman içerisinde akşam yemeğinin önem kazanıp, daha geç saatlere sarkması yüzünden iki öğün arasındaki süre uzamış. 7. Bedford Düşesi Anna, iki öğün arasında, diyabeti yüzünden aç kalmaya daha fazla dayanamayıp bitkin düşüyor, hatta zaman zaman bayıldığı oluyormuş. Bu sebepten Anna, odasına saat 5 civarı çay ve yanında hizmetkarlarına hazırlattığı atıştırmalıklar getirtmeye başlamış. Bu durumdan gitgide keyif almaya başlayan Anna, bu çay saatlerinde arkadaşlarını odasında ağırlamaya başlamış. Rutin haline gelen bu davetlerden Kral Edward da çok hoşlanmış ki, o da 5 çayı davetleri düzenlemeye başlamış. Zamanla diğer düşesler arasında da yaygınlaşan 5 çayı, önce İngiltere’de, sonra tüm Dünya’da benimsenmiş. 


Fotoğraf Kaynak: blogspot.com

5 çayının yaygınlaşmasında şüphesiz, düşeslerden sonra otellerin de beş çayı servisi sunmaları önemli bir etken oluşturuyor. Günümüzde de pek çok otel ve restoran 17:00 - 19:00 saatleri arasında, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek isteyenler için özel lezzetlerin sunulduğu çay saatleri düzenliyor. Bunlardan biri de, iş ve eğlence dünyasının merkezinde yer alan Grand Hyatt İstanbul’un bünyesinde yer alan Mezzanine Lounge & Bar. Piyanist Cemal Özerinç’in müzik ziyafeti ile keyfinize keyif katacağınız Mezzanine Lounge & Bar, yeni yılda şehrin kültür - sanat ve eğlence buluşmalarının vazgeçilmez mekanı oluyor. 

Mezzanine Lounge & Bar, her hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri, 17:00 - 19:00 saatleri arasında piyanist Cemal Özerinç’in performansıyla, uluslararası çay çeşitlerini, özel demleme kahveleri, leziz pasta, kek ve Türk tatlılarının karşı konulmaz çeşitlerini bir arada bulabileceğiniz bir deneyim sunuyor.
 


5 çayı için, İstanbul’un en gözde mekanlarından Shangri - La Bosphorus’un çay bölümü ve barın bulunduğu Lobby Lounge’da da haftanın her günü, 14:30 - 18:30 saatleri arasında hizmet sunuluyor. Zengin açık büfenin yanı sıra en iyi çayları içebileceğiniz Shangri - La Bosphorus’da, konuklara arp dinletisi eşlik ediyor. 



İstanbul’da 5 çayı keyfinizi tadına doyulmaz hale getirecek mekanlardan biri de Park Bosphorus Otel’in Park Patisserie & Lounge’ı. Haftanın her günü 15:00 - 18:00 saatleri arasında 5 çayı hizmeti veren Park Patisserie & Lounge’da cuma ve cumartesi günleri çeşit çeşit atıştırmalıkların bulunduğu geniş açık büfe bulunuyor. Canlı piyano eşliğinde huzurlu bir 5 çayı dinlencesi için Park Patisserie & Lounge fark yaratıyor. 


Fotoğraf Kaynak :cvkhotelsandresorts.com

The Grand Tarabya The T Lounge, seyrine doyum olmaz boğaz manzarasına nazır, haftanın her günü, saat 15:00 - 18:00 saatleri arasında, piyano ve arp melodileriyle tarifsiz bir 5 çayı vaad ediyor. Haftasonları lezzetli keklerin, kanepelerin ve damaklarınızı şenlendirecek pek çok özel atıştırmalığın bulunduğu zengin bir açık büfe 5 çayınıza eşlik ediyor. 



Radisson Blu Şişli Otel’in Bon a Petit Cafe & Cake’inde haftanın her günü, 16:00 - 18:30 saatleri arasında açık büfeden enfes lezzetlerin eşliğinde sınırsız çay ve kahve servisi yapılıyor. Sakin, huzurlu ortamıyla gün arasındaki dinlenceler için Bon a Petit Cafe & Cake’i tercih edebilirsiniz. 



Boğazın enfes manzarasına karşı, çayınızı yudumlayıp, birbirinden leziz atıştırmalıkları tadacağınız en güzel mekanlardan biri tabii ki Çırağan Palace Kempinski’de bulunan Gazebo Lounge. Haftanın her günü 15:00 - 17:00 saatleri arasında, şehrin en keyifli noktasında 5 çayı ziyafeti yapmak için Gazebo Lounge sizleri bekliyor.

Fotoğraf Kaynak: kempinski.com

Boğaz hattında bulunan Four Seasons Hotel'in Yalı Lounge'ında enfes çay saatleri düzenleniyor. Tarihi bir dekorda, şömine eşliğinde özel bir çay saatinde buluşmak isterseniz; 15:00-18:00 saatleri arasında süren Four Seasons Çay Saati’nin iki kişi için fiyatı 145 TL. 

four seasons 5 çayıFoto Kaynak: www.fourseasons.com

1955'ten beri İstanbulluların buluşma noktası olan Hilton İstanbul Bosphorus'un Lobby Lounge'ında gerçekleşen 5 çayları oldukça özenli ve ilgi çekici. Cuma günleri hazırlanan açık büfeden dilediğiniz tatlı & tuzlu çeşitlerini deneyimleyebilir ve Ronnefeldt marka çayların tadına varabilirsiniz. 5 çayının ücreti 55 TL.

lobby lounge
Foto Kaynak: hilton.com.tr

Pera Palace Jumeirah Hotel’in kapısından içeri adımınızı attığınızda sizi karşılayan Kubbeli Salon, kendine özgü tarzıyla yıllarca İstanbulluların buluşma noktasıydı. Canlı piyano müziği eşliğinde bu Kubbeli Salon'da enfes 5 çayları düzenleniyor. Masanıza servis edilen kanepeler, salonun ortasında sergilenen çeşit çeşit tatlılar ve çaylarla birlikte 5 çayının keyfini çıkarabilirsiniz.

pera palace 5 çayıFoto Kaynak: blog.koleksiyon.com.tr

Raffles İstanbul, doğal ögelerle gerçekleştirilmiş, antik ve modern mimarinin mükemmel bir karışımı. İstanbul'un vazgeçilmez bir parçası haline gelen Raffles İstanbul Lavinia Lounge'ta, her gün 15:00 - 18:00 arası gurme lezzetlerden oluşan bir çay saati servisi oluyor. Ücret ise 85 TL.

raffles hotel 5 çayı


Sağlık açısından da önerilen ara öğün niteliğindeki 5 çayı keyifleriniz için sitemizdeki ''İstanbul'un En Lüks 5 Çayı Mekanları'' listemize gözatarak seçim yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun!
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN