info@mekan.com

Kadıköy Rotası

10 Ekim 2014
Kadıköy Rotası

1. Beyaz Fırın: Poğaça + Paskalya Çöreği + Limonata

Beyaz Fırın’ın serüveni, 1800’lerin ortasında Dimitri Stoyanof’un babası Kosma Stoyanof’un Balat’ta “Bulgar’ın Fırını” olarak bilinen simitçi dükkanını açmasıyla başlar. Dimitri Stoyanof, 1920’de Balat’taki evini Kadıköy’e taşıyıp Kadıköy’de bir fırın açmaya karar verince, Beyaz Fırın bugünkü mekanına kavuşur. Fırın ürünleri yanısıra pastane ürünleri ile de tanınan Beyaz Fırın, Kadıköy çarşısının köşe taşlarından biridir.




2. 
Şekerci Cafer Erol: Akide Şekeri + Badem Ezmesi

200 yıla yakın süredir “Kadıköy’ün Şekercisi” olarak bilinen Şekerci Cafer Erol, tarihi dokuya uygun dükkanı, geçmişten günümüze uzanan çeşit çeşit tatları ile insanı adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bu lezzet durağı özellikle akide şekerleri, reçelleri ve badem ezmeleri ile nam salmıştır.





3. 
Yanyalı Fehmi: Yanyalı Köfte + Beğendi + İç Pilav

1919’da açılan lokanta, Osmanlı sarayının baş ahçısı Fehmi Bey tarafından kurulmuş. Aile, Yunanistan’ın Yanya kasabasından göç etmiş. Klasik bir esnaf mutfağı sunan mekan, Saray mutfağının izlerini taşıyor. Tatlı bölümü, iki yıl önce açılmasına rağmen Ekmek Kadayıfı, Güllaç, Zerde, Yoğurt Tatlısı ve Şekerpare gibi Osmanlı tatlıları ilgi görüyor.





4. Gözde Şarküteri: Meze + Şarküteri Tabağı

30 yılı aşkın süredir hizmet veren Gözde Şarküteri peynir çeşitleri, zengin meze çeşitleri, zeytinler ve kahvaltılık özel ürünleri ile çarşının renkli odak noktalarından.





5. 
Özcan Turşucusu: Turşu Suyu

Mehmet Özcan’ın, 1935 yılında devrin 3 turşucusundan biri olan Hakkın Usta’nın yanında çırak olarak işe girmesiyle başlar Turşu macerası. Kadıköy çarşısındaki bugünkü mekanlarında 1956 yılından beri hizmet vermekte olan Özcan Turşucusu, İstanbul’un en eski turşucularındanır. Bursa’nın Gedelek köyünde imal edilen turşular, burada burada geleneğe uygun biçimde sunuluyor.





6. 
Baylan Pastanesi: Trüf Pasta

Arnavutluk göçmeni Filip Lenas tarafından kurulan Baylan pastanesi yaklaşık 90 yıldır İstanbullulara batı kökenli tatlıları sunmaktadır. Yaşayan en eski pastane özelliğini taşıyan Baylan, 2009 yılında Dünya’nın en büyük ikinci endüstriyel çikolata üreticisi olan Altınmarka’ya devredilmiştir. Baylan, trüfleri, çikolataları, pastaları ve “cup griye”si meşhurdur.





7. 
Halil Lahmacun: Lahmacun

1981 yılında Halil Usta’nın açtığı mekan yaklaşık 30 yıldır Kadıköylülere hizmet veriyor. Mekanın menüsünde sadece lahmacun ve peynirli pide var. Lahmacunların farkı ise soğanın ve yağının az olmasının yanısıra kıtır kıvamıdır.





8. 
Ciğerci Hulusi: Ciğer Şiş ve Yeşillikler

2005 yılında Hulusi Ecevit tarafından açılmıştır. Uzun yıllar Mersin’in meşhur ciğercisi “Ciğerci APO”nun yanında çalışmış olan Hulusi bey aslen Mersinli. Bu nedenle, bir çok malzemesini ve meşhur tatlısı “kerebiçi”ni memleketinden getiriyor. Şiş çiğer, ve çöp şiş, çeşit çeşit garnitürler ile servis ediliyor.




Günün sonunda sohbet ve değerlendirme: Moda Çay Bahçesi: Çay + Pasta

Kadıköy rotamızın son durağı olan Moda çay bahçesinde, çaylarımızı yudumlayıp yorgunluk atarken, hep birlikte sohbet edecek ve günün kısa bir değerlendirmesini yapacağız.

http://www.gurkankucukler.com/gurmebus-kadikoy-turu/
 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Havaların ısınmasıyla birlikte kısa da olsa tatil yapma ihtiyacı hissetmeye başladık bile!  Baharın getirdiği sıcacık hava, ılık ılık esen rüzgarlar, rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar, kuş sesleri ve daha birçok güzellik sayesinde, ruhumuz kışın yarat…
Sonbaharda bir yerlere kaçma niyetiniz varsa, gidilip görülesi en güzel yer şüphesiz Yedigöller. Göllerin çevrelediği ormanda, sararan yaprakların tablo gibi görüntüsü sonbaharda masalları aratmayan cinsten. Bu muhteşem görünt…
Bu yıl hem Ramazan Bayramı’nın hem de Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil oluşu yüzleri güldürüyor. Yazın sıcak günlerine denk gelen bayram tatillerini çoğunluk şehir dışında, Ege ve Akdeniz kıyılarında geçiriyor. Kurban Bayramı tatili için s…
Ülkede kriz aldı başını gitti, turist gelmesi bir yana dursun işsizlik sebebi ile fiyatlar tavan yapınca yerli turistlerde tatil ve seyahat planlarını başka ülkelere özellikle de Yunan Ada’larına doğru taşıdılar. Yunanistan turizm açısından yıllardır adeta bir cennet olar…
Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda camisi ile meşhur güzide semti Ortaköy, bu haftaki rehberimizde mercek altında. Geçmişi Antik Çağ’a kadar dayanan Ortaköy semti o dönemdeki ilk adını Bizans İmparatoru I. Basileios (hükümdarlığı 867-8…
Trafikti, iş stresiydi derken İstanbul’dan birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşıp biraz huzur, biraz motivasyon depolamak için kendimizi doğaya bırakmak istiyoruz zaman zaman. İşte tam da o anlardan birinde yapılacak en güzel şeylerden bir tanesi Ağva’ya ka&…
İstanbul Beyoğlu’nun tarihi açıdan en zengin bölgesi olan Galata, eski Rum evleri, sinagogları, kiliseleri ve tabiki meşhur Galata Kulesi ile şehrin en çok ziyaret edilen semti. Diğer eski İstanbul semtlerine nazaran koruduğu dokusunun ve Arnavut Kaldırımlı sokakların &ccedi…
Şunun şurasında 10 yıl öncesine kadar, bahçeli evleri, ağaçlı sokakları ve parkıyla Kadıköy’ün en nezih semti olan Koşuyolu, son zamanlarda hızla açılan mekanlarla yeni yaşam merkezi olma yolunda ilerliyor. Eski sakin havasını aratsa da halen İstanbul’…
Bu hafta rehberimiz, Boğaziçi’nin en naif semti olan Kuzguncuk’tan. İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk Musevi yerleşim bölgesi olan Kuzguncuk, tarihi yapıları, sakinliği ve vazgeçmediği mahalle kültürüyle nezihliğini korumuş nadir semtlerden biri. 17.…
Çok eski dönemlere ait bir içecek olan biranın Osmanlı’ya girmesinden yıllar sonra Bomonti Kardeşler’in 1890 yılında kurdukları Bomonti Bira Fabrikası, semtte keyifli bir kültürün başlamasına vesile olmuş. 1930’lu ve 50’li yıllar arasında, Bo…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN