info@mekan.com

mekan.com Editörleri Sizler İçin Gezdi: En Yeni Galata Rehberi

26 Mayıs 2016
mekan.com Editörleri Sizler İçin Gezdi: En Yeni Galata Rehberi
İstanbul Beyoğlu’nun tarihi açıdan en zengin bölgesi olan Galata, eski Rum evleri, sinagogları, kiliseleri ve tabiki meşhur Galata Kulesi ile şehrin en çok ziyaret edilen semti. Diğer eski İstanbul semtlerine nazaran koruduğu dokusunun ve Arnavut Kaldırımlı sokakların çekiciliğinin yanı sıra, son yıllarda açılan restoranlar, cafeler ve tasarım mağazalarıyla entellektüel bir havaya büründü. Ticaretin canlılığını korumaya çalıştığı, yeme içme sektöründe ön safları alan ve yabancı turist sayısının en çok görüldüğü Galata’yı geçmişten günümüze keşfetmeye ne dersiniz? İşte Galata’nın hem tarihi hem de yeni ve en popüler mekanları.

Galata Kulesi

Galata-Kulesi-Beyoğlu

Dünya’nın en eski kulelerinden biri olan ve Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak ahşap malzemeden inşa ettirilen Galata Kulesi, 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi'nde geniş çapta tahribata uğramış. 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmış ve böylelikle kentin en büyük binası olmuştur. İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı’ya geçen kulede sık sık tadilatlara devam edilmiş. 

Galata Kulesi’ni asıl önemli kılan tarihi hikayelerden biri 17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi’nin, Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi'nden Üsküdar - Doğancılar'a uçmasıdır. Bu uçuş Avrupa'da büyük  ilgi görmüş ve İngiltere'de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır. 1717’den sonra yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan kule, kendisi de bazı yangınlardan zarar gördükten sonra 1965’ten 1967’ye kadar süren restorasyonla son halini almıştır. 

Galata-Kulesi-Manzara-Tarihi-Yarımada

Günümüzde pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen kuleden İstanbul’un en geniş panoramik manzarasını görmek mümkün. Üst katında açılmış olan cafe ve restoranda oturduğunuzda manzarayı görmeniz biraz zor. Bu nedenle manzaraya karşı yemek yeme hayaliniz varsa, burada hüsrana uğrayabilirsiniz. Ayrıca kule ve restoran çalışanlarından, böylesine önemli bir tarihi esere yakışır kalitede ve saygıda hizmet alamıyorsunuz. 

Galata Mevlevihanesi

Galata-Mevlevihanesi

Yakın zamana kadar pek bilinmeyen ve Divan Edebiyatı Müzesi adıyla anılan, 1491 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılmış olan mekan, geçirdiği restorasyon çalışmasıyla 2011 yılında Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla yeniden açıldı. 17. Yüzyılın en önemli Divan Edebiyatı şairlerinden olup aynı zamanda tekkenin şeyhi olan Şeyh Galib (Mehmet Esas Dede)'nin de türbesi bulunan müzenin kurulu olduğu külliye, Osmanlı döneminde Galata, Galipdede ve Kulekapısı Mevlevihanesi adlarıyla da anılmış. Semahane, Derviş Odaları ve Mahfiller olmak üzere üç bölümden oluşan müzede, her Pazar günü semazenlerin sema gösterileri gerçekleştirilmektedir. Önemli Osmanlı eserleri arasında yer alan Mevlevihane’de 15, 16, 17 ve 29, 30, 31 Aralık günleri ise Şeb-i Arûs törenleri yapılmakta. Müzede çeşitli müzik aletleri, farklı dönemlere ait Mevlevi eşyaları ve çeşitli eserler sergilenmeye devam ediyor.

Kiva Galata

Kiva-Galata-Restaurant

Türk ve Osmanlı Mutfağı’nı harman edip, yöresel en özel lezzetleri sunan ve tat zenginliğiyle damakları şenlendiren Kiva’nın Bomontiada’da bir şubesi daha açıldı. Galata’dan farklı olarak, daha çok meyhane konseptine yönelen mekanı Bomonti’de de ziyaret edebilirsiniz.

Bizce Köfte & Cafe

Bizce-Köfte-Cafe-Galata

Şişhane’den Galata Kulesi’ne çıkan cadde üzerinde bulunan Bizce Köfte & Cafe, 2010 yılından bu yana Songül Güler tarafından işletiliyor. Hanım eli değmiş önemli mutfaklardan olan Bizce’nin köftesi dışında, her gün mevsime göre hazırlanan farklı ev yemekleri de çok beğeniliyor. 

Şirin Fırın & Bakery

Şirin-Fırın-Bakery-Galata

Adı gibi şipşirin bir mekan olan ve Galata’da farklı tarzıyla dikkat çeken Şirin Fırın & Bakery, hamurişleri ve tatlıları ile ön plana çıkıyor. Özellikle kahvaltı için bol çeşit bulabileceğiniz mekandan, rengarenk vitrinini gördükten sonra tatlı yemeden kalkmak mümkün olmayabilir.

Tramvay Cafe

Tramvay-Cafe-Galata

Galata Kulesi’nin hemen dibine konuçlandırılmış nostaljik tramvay konseptli seyyar mekanın önüne masalar atılmış. Yerli yabancı herkes Galata Kulesi’nin gölgesinde keyif yapıyor. Menü oldukça sınırlı olsa da, açık havada Galata’nın keyfini çıkarmak isteyenler için oldukça ideal.

Velvet Cafe

Velvet-Cafe-Galata

Galata’nın son zamanlarda en popüler ve sevilen mekanı olan Velvet Cafe, samimi ortamıyla dikkat çekiyor. Rengarenk dekorasyonu, nostaljik fincanları ve anne mutfağından çıkan enfes lezzetleriyle, özellikle Galata’da kahvaltı etmek isteyenlere bir numaralı önerimiz Velvet Cafe. Türk Kahvesi’nin yanında Tereyağlı ve Kaymaklı Un Helvası denemeyi ihmal etmeyin. ''Galata, Kırk Yıllık Fincanlar, Kırk Yıllık Hatırlar: Velvet Cafe'' yazımızdan mekan hakkında çok daha fazla ve özel bilgiye ulaşabilirsiniz.

Galata Köftecisi

Galata-Köftecisi

Özellikle öğle yemeklerinde çokça tercih edilen Galata Köftecisi, kendine has tadıyla Galata Kulesi’nin heme dibinde hizmet veriyor. Menüsünü köfteyle sınırlı tutmayan mekanda, kahvaltı ve yumurta çeşitlerinden, salata ve burgerlere kadar başka pek çok seçeneği de bulabilirsiniz.

Herşey Aşk’tan

Her-Şey-Aşk'tan-Galata

Rengarenk vitriniyle göz kamaştıran Her Şey Aşk’tan, süslü ve konsept kutularıyla özel günlerde fark yaratıyor. Çikolata ve lokum üreticisi olan firma, ürettikleri konsept kutularla hediye anlayışına yeni bir boyut kazandırıyor. Turistik hediye ürünü olarak çok beğenilen kutuların yanı sıra Osmanlı ve Türk Kültürü’ne dair figürlerden oluşan takılarda ilgi çekiyor.

Ritim Galata Cafe & Bar

Ritim-Cafe-Bar-Galata

Geniş bir alkol menüsüne sahip olan Ritim, çeşitli aperatifler, makarnalar, dürümler, salatalar  ve ana yemek seçenekleri de sunuyor. Ferah mekanı, kapalı ve açık alanıyla, Galata Kulesi’nin hemen yanı başında özellikle gençlerin favorisi.

Adıgüzel Restaurant

Adıgüzel-Restaurant-Galata

27 senedir İstanbul ve Beyoğlu’nun en iyi esnaf lokantaları arasında bulunan Adıgüzel Restaurant, mevsime özel ürünlerle hazırladığı her gün değişen sulu yemek seçenekleriyle başarılı konumunu koruyor. Otoriteler ve çeşitli yeme içme yazınları tarafından en iyi esnaf lokantaları arasında bulunan Adıgüzel Restaurant’a öğleden önce ya da öğle saatlerinde gitmekte fayda var. Fazla rağbet gördüğünden geç saatlerde çeşitler tükenmiş olabilir.

Güney Restaurant

Güney-Restaurant-Galata

Dünya Mutfağı’ndan sunduğu zengin menüsü ve her gün değişen Osmanlı ve Türk Mutfağı’na ait yemeklerle konuklarını ağırlayan Güney, Galata Meydanı’nda en güzel konuma sahip mekanlardan biri. Galata Kulesi’ni hemen yanı başınıza alıp, kaliteli ve güleryüzlü hizmetle yemeğinizi yemek, kahvenizi yudumlamak isterseniz Güney Restaurant en doğru adreslerden biri.

Lomography

Lomography-Lomo-Kamera-Galata

Lomo kamera aşkına kurulmuş olan ve içerisinde çeşit çeşit lomo makinelerin satışının yapıldığı mekan tüm fotoğraf tutkunlarını büyüleyecek atmosferde. Bir örneğini yalnızca Avrupa’da görebileceğiniz devasa fotoğraf kolajı ve birbirinden özel aksesuarlı lomo kameralar dükkanı dakikalarca gezmenizi sağlıyor. Yalnızca satış yapılmayan Lomography’de dönem dönem film banyosu atölyeleri düzenleniyor. Mekanın sitesinden duyuruları takip edebilirsiniz.

Bigg Shop

Bigg-Shop-Galata

Çeşit çeşit tasarım ürünlerin satıldığı eğlenceli dükkan Bigg Shop, takılardan ayakkabılara, valizlerden yastıklara, mutfak eşyalarından kişisel hediyeliklere kadar ne ararsanız bulabileceğiniz renkli mi renkli bir dükkan. Kolay kolay bulunamayacak ve size özgü eşyalarınız olmasına özen gösteriyorsanız burası tam size göre!

Kikero Falafel

Kikero-Falafel-Galata

Serdar-ı Ekrem Sokağı’nın hemen köşesinde bulunan Kikero, vejetaryenlerin ve veganların Galatadaki vazgeçilmez mekanı. Mekanda çeşit çeşit falafel dürüm ve sandviç çeşitleri sunuluyor ve kendi kombininizi kendiniz yapabiliyorsunuz.

Latife Türk Kahvesi

Latife-Türk-Kahvesi-Galata

Tünel’den Galata Kulesi’ne inen Galipdede Yokuşu’nda bulunan Latife Türk Kahvesi, hem konsepti hem de enfes kahveleriyle, yorgunluk atabileceğiniz hoş bir mekan.

Arzu Kaprol

Arzu-Kaprol-Galata

Uluslararası Moda platformunda ülkemizi en başarılı şekilde temsil eden tasarımcılardan biri olan Arzu Kaprol’ün 9 mağazası’ndan biri de Galata’da bulunuyor. Dönemin modasını ve en son trendleri doğru kaynaklardan takip etmek için Arzu Kaprol’ün birbirinden şık kıyafetlerini sergilediği mekanı mutlaka ziyaret edin.

Sntrl Dükkan

Sntrl-Dükkan-Galata

İstanbul’un son zamanlardaki en popüler semti Galata’ya popüler bir konseptle gelen Sntrl Dükkan’da isterseniz tasarım ürünler satın alabilir, isterseniz de zengin menüden seçeceğiniz yemeklerle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.Huzurlu atmosferinde çeşit çeşit şarapları da deneyebileceğiniz mekan, Beyoğlu’nun trend cafe ve restoranları arasına girmeyi hakediyor.

Mavra

Mavra-Cafe-Galata

Bohem Fransız Cafe’lerini andıran havası ve bir köşesinde satışa sunduğu tasarım ürünlerle Serdar-ı Ekrem’in en gözde mekanı olan Mavra’da günün her saatine uygun yemek ve çok çeşitli kahve - çay seçenekleri bulabilirsiniz. Turistlerin çokça tercih ettikleri Mavra’nın dekosrayonu da keyifli vakit geçirmeniz için önemli bir sebep.

Galata Moda

Galata-Moda-Ahşap-Çerçeveli-Gözlük

Otantik desenler, uzay figürleri, deri çantalar, yüzde yüz organik ahşap gözlükler… Hepsi ve daha da fazlası Galata Moda’da! Vintage eşyalarla dekore edilmiş mekanda Bodrum Sandalaleti, ahşap tasarım papyon ve pek çok farklı ürün bulabilirsiniz.

Federal Coffee Company

Federal-Coffee-Company-GalataFotoğraf Kaynak: cdn.webigmo.com

Zengin kahve menüsü, tatlıları ve konsept dekoruyla ilgi gören Federal Coffee Company, Moc’tan tanıdığımız Sam’e ait bir mekan. Moc ile yollarını ayıran Sam Çeviköz’ün Galata’da açtığı Federal Coffee Company, semtin kahve konusunda yeni gözdesi olma yolunda hızla ilerliyor.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Havaların ısınmasıyla birlikte kısa da olsa tatil yapma ihtiyacı hissetmeye başladık bile!  Baharın getirdiği sıcacık hava, ılık ılık esen rüzgarlar, rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar, kuş sesleri ve daha birçok güzellik sayesinde, ruhumuz kışın yarat…
Sonbaharda bir yerlere kaçma niyetiniz varsa, gidilip görülesi en güzel yer şüphesiz Yedigöller. Göllerin çevrelediği ormanda, sararan yaprakların tablo gibi görüntüsü sonbaharda masalları aratmayan cinsten. Bu muhteşem görünt…
Bu yıl hem Ramazan Bayramı’nın hem de Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil oluşu yüzleri güldürüyor. Yazın sıcak günlerine denk gelen bayram tatillerini çoğunluk şehir dışında, Ege ve Akdeniz kıyılarında geçiriyor. Kurban Bayramı tatili için s…
Ülkede kriz aldı başını gitti, turist gelmesi bir yana dursun işsizlik sebebi ile fiyatlar tavan yapınca yerli turistlerde tatil ve seyahat planlarını başka ülkelere özellikle de Yunan Ada’larına doğru taşıdılar. Yunanistan turizm açısından yıllardır adeta bir cennet olar…
Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda camisi ile meşhur güzide semti Ortaköy, bu haftaki rehberimizde mercek altında. Geçmişi Antik Çağ’a kadar dayanan Ortaköy semti o dönemdeki ilk adını Bizans İmparatoru I. Basileios (hükümdarlığı 867-8…
Trafikti, iş stresiydi derken İstanbul’dan birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşıp biraz huzur, biraz motivasyon depolamak için kendimizi doğaya bırakmak istiyoruz zaman zaman. İşte tam da o anlardan birinde yapılacak en güzel şeylerden bir tanesi Ağva’ya ka&…
Şunun şurasında 10 yıl öncesine kadar, bahçeli evleri, ağaçlı sokakları ve parkıyla Kadıköy’ün en nezih semti olan Koşuyolu, son zamanlarda hızla açılan mekanlarla yeni yaşam merkezi olma yolunda ilerliyor. Eski sakin havasını aratsa da halen İstanbul’…
Bu hafta rehberimiz, Boğaziçi’nin en naif semti olan Kuzguncuk’tan. İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk Musevi yerleşim bölgesi olan Kuzguncuk, tarihi yapıları, sakinliği ve vazgeçmediği mahalle kültürüyle nezihliğini korumuş nadir semtlerden biri. 17.…
Çok eski dönemlere ait bir içecek olan biranın Osmanlı’ya girmesinden yıllar sonra Bomonti Kardeşler’in 1890 yılında kurdukları Bomonti Bira Fabrikası, semtte keyifli bir kültürün başlamasına vesile olmuş. 1930’lu ve 50’li yıllar arasında, Bo…
İstanbul’un yerleşke olarak en genç semtlerinden biri olan Kadıköy, şimdilerde Bostancı’yı da içine alan bir ucu Üsküdar, bir ucu Ataşehir’e kadar uzanan en merkezi yerlerden biri. Tarihi mekanlarını, günümüz gençliğine taşımış olm…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN