info@mekan.com

mekan.com Editörleri Sizler İçin Gezdi: En Yeni Ortaköy Rehberi

22 Haziran 2016
mekan.com Editörleri Sizler İçin Gezdi: En Yeni Ortaköy Rehberi
Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda camisi ile meşhur güzide semti Ortaköy, bu haftaki rehberimizde mercek altında. Geçmişi Antik Çağ’a kadar dayanan Ortaköy semti o dönemdeki ilk adını Bizans İmparatoru I. Basileios (hükümdarlığı 867-886) tarafından yaptırılan Ayios Fokas Manastırı'ndan almıştır. Türklerin ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman zamanında yerleştikleri Ortaköy’de, 17. yy'ın ortasında dere içinde bir Müslüman mahallesi, kıyıda ise yalılar bulunuyordu. Fakat 1871’de Abdülaziz tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı’na yer açmak amacıyla kıyıdaki yalıların büyük kısmı yok edilmiş. Özellikle Osmanlı Dönemi’ne ait camiler, çeşmeler, okullar ve sarayların dikkat çektiği Ortaköy, 90’lı yıllarda adeta yeniden keşfedilip yerli yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Üç dini temsil eden, üç anıtsal yapı Ortaköy Camii, Ayios Fokas Kilisesi ve Etz Ahayim Sinagogu’nun birbirine yakınlığı, semtte tarihi ve kültürel bir gezi için davetiye çıkaran başlıca özellik.

Ortaköy-Meydanı-Ortaköy-Camii

Meydanda bulunan cumbalı evler ve dar sokaklar günümüzde cafe, restoran, sanat atölyesi gibi farklı mekanlar olarak yaşamaktadır. Yine meydan ve çevresi nargileciler, gece kulüpleri, barlar, el işi takı tezgahları ve antikacılarla 24 saat yaşayan bir canlılığa sahip. Kumpir denince akla ilk gelen yer olan Ortaköy, son yıllarda kumpir kadar waffle ve gözleme mekanlarıyla da popüler. 

Ortaköy-Kumpirciler-Kumpir-Waffle

Ortaköy-Waffle

Hafta içi sakinliğini koruyan semt, hafta sonları dolup taşıyor. Elişi takı, çanta, gümüş ve antika tezgahlarının tamamı ve Ortaköy Camii’nin arkasında bulunan geniş alandaki sahaflar genellikle hafta sonları açık oluyor. Beşiktaş'tan  gelen Palanga Caddesi, Ortaköy’ün içlerine uzanan Dereboyu Caddesi ve Ulus’a çıkan Portakal Yokuşu’nun kesiştiği noktada bulunan Ortaköy’de hafta sonları canlı olduğu kadar trafik açısından da oldukça çileli. Söz konusu Ortaköy olunca her türlü çileye katlanılır ama tavsiyemiz, arabanızı uygun bir yere parkedip ya da otobüsten erken inip yürümeniz. 

Ortaköy-Takı-Bileklik

İşte bu İstanbul’un vazgeçilmez, en eski semtlerinden biri olan Ortaköy’de sizler için gezdik ve güncel bir rehber hazırladık. Keyifli okumalar!

The House Cafe

The-House-Cafe-Ortaköy

2005 yılında Boğaz'ın kıyısında açılan The House Cafe Ortaköy, giriş alanı, iki geniş terası ve şık bir restoran olan Fescizade Salonu'yla özellikle yaz aylarında 450 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasitede bir mekan. Boğaz’ın eşsiz güzelliğine canlı Dj performanslarının eşlik ettiği mekan, Dünya Mutfağı’ndan seçkin örnekler sunuyor. Günün her saatine özgü hizmet veren The House Cafe, özel organizasyonlar ve kutlamalar için de en doğru adreslerden biri.

Banyan

Banyan-Restaurant-Ortaköy

Asya Füzyon Mutfağı’nın İstanbul’daki temsilcisi Banyan, Ortaköy’ün en güzel noktasında kusursuz bir manzaraya sahip. Mutfağı’nın Thai bahatlarından harmanlanmış lezzeti ve İstanbul Boğazı’nın serinliğini dilerseniz yazın terasta dilerseniz kışın açık hava şömine başında deneyimleyebileceğiniz mekanın ödüllü barmeninin ellerinden çıkan kokteyller de favoriler arasında.

Anjelique

Anjelique-Ortaköy

mekan.com üyeleri tarafından 2015 Yılının En İyi Gece Kulübü seçilen Anjelique, İstanbul’un en ünlü restoranlarından da biri. Ortaköy’deki 3 katlı mekanında her katta ayrı tarz müzikle konuklarını ağırlarken, Akdeniz Mutfağı’nın seçkin lezzetlerine de ev sahipliği yapıyor. Yerli yabancı pek çok ünlü ismin müdavimi olduğu Anjelique, sabaha kadar aralıksız süren muhteşem partileriyle dillerden düşmüyor.

Cremeria Milano

Cremeria-Milano-Ortaköy

Genellikle önünde uzun kuyruklar olan Cremeria Milano, bu ilginin hakkını veriyor. Favori olarak yeni açıldıklarında Tiramisulu Dondurma’sı ön plana çıkıyordu fakat alkol yasağından sonra içerisinde kullanılan rom artık yok. Bu nedenle de eski tadı arayabilirsiniz. Fakat Bitter Çikolatalı Dondurması ve meyveli çeşitleri hala çok başarılı. 

Kitchenette

Kitchenette-Ortaköy

2005 yılından bu yana cafe&bar olarak hizmet veren Kitchenette, modern çizgisi ve ev konforunu huzurla sağladığı atmosferiyle Dünya Mutfağı’nı konuklarıyla buluşturuyor. Diyette olanlar için ayrı çocuklar için ayrı bir menü sunan Kitchenette, tazelik ve lezzetten ödün vermiyor. Yurt içi ve yurt dışında toplam 15 şubesi bulunan Kitchenette, şehrin gözde yeme-içme mekanları arasında yer almayı başarıyor.

Çınaraltı Restaurant

Çınaraltı-Restaurant-Ortaköy

Taze ve mevsimsel balık çeşitlerini envaiçeşit meze eşliğinde sunan Çınaraltı Restaurant, Ortaköy Meydanı’ndaki muhteşem konumuyla tercih ediliyor. 1988 yılından bu yana pek çok ünlü ismi de ağırlamış olan mekan, meyhane formatıyla hizmet vermeye devam ediyor.

My Deniz Restaurant

My-Deniz-Restaurant-Ortaköy

Kağıtta Somon ve Tuzda Levrek gibi çok özel yemekleri menüsünde bulunduran My Deniz Restaurant, uygun fiyatları, samimi ve sıcak atmosferiyle Ortaköy’ün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özel toplu organizasyonlar için de kapılarını açan mekan, kahvaltı ve öğle yemeği servisi de veriyor.

Brasserie Bomonti

Brasserie-Bomonti-Ortaköy

Brasserie Bomonti, Ortaköy İskele meydanında denize sıfır konumu , ferah giriş katı, 1. ve 2. kattaki panoramik balkonları, terası ve en önemlisi de Ayasofya'ya kadar uzanan muhteşem Boğaz manzarası ile günün her saati sizlere keyifli anlar yaşatmak için tasarlanmış. Kahvaltı ile başlayan menü Dünya Mutfağı’nı kapsadığı gibi zengin alkol menüsü de dikkat çekiyor. 60’lardan günümüze en iyi müziklerin çalındığı mekan, doğum günleri ve partiler için keyifli bir alternatif.

Destan Meydan Cafe

Destan-Meydan-Cafe-Ortaköy

Ortaköy Camii’nin arkasındaki her iki meydanı da gören Destan Cafe, Dünya mutfağından et yemekleri, meşhur salatalar, pizzalar, makarnalar ve yerel tatlarla nefis ve zengin bir menüye sahip. Bu nedenle de yerli yabancı tüm konukların ilgi odağı. Özel gün kutlamalarında ayrıcalık sunan Destan Cafe, nargile servisi de sunuyor.

Ortaköy Kahvesi

Ortaköy-Kahvesi

Ortaköy’ün kendine has daracık sokaklarından birinde bulunan, üç katlı cumbalı bir binanın giriş katında ve bahçesinde konuçlanmış olan Ortaköy Kahvesi, rengarenk ve dönemsel hediyelik eşyalarla konuklarını karşılıyor. Zengin menüsüyle sevilirken huzurlu bahçesinde kahve keyfini doyasıya yaşatıyor; Boğaz ve köprü manzarası da cabası.

Golden Kokoreç & İşkembe

Golden-Kokoreç-İşkembe-Ortaköy

Boğaz’da gece eğlencelerinin genelde sonunun bağlandığı mekan olan Golden Kokoreç & İşkembe, İstanbul Sokak Lezzetleri’nden ve sakatat çeşitlerinden sunduğu menüyle ilgi odağı. Kebap ve balık da bulabileceğiniz Golden’da favoriler tabii ki Kokoreç ve midye tava.

Liji Roma Dondurma

Liji-Roma-Dondurması-ortaköy

Küçücük bir mekana dev lezzetler sığdırılmış olan Liji Roma Dondurma, enfes lezzetleri ve tazecik külahlarıyla Ortaköy’ün en popüler mekanlarından biri. Menüsüne Trileçe dahil pek çok tatlıyı da katan mekanda dondurma yemeden bu yazı geçirmeyin.

Ali Baba Nargile

Ali-Baba-Nargile-Ortaköy

Türkiye’de nargile konusunda uzmanlaşmış ve yıllarını bu işe adamış olan Ali Yoğurtçu tarafından açılan mekan, İstanbul’un en gözde caddesinde aralarında pek çok özel isminde bulunduğu müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor.

Kırçiçeği

Kırçiçeği-Ortaköy

Pideleriyle meşhur mekan Kırçiçeği, lahmacun ve pizzayı da menüsüne katarak her zevke hitap ediyor. Sıcacık, mis gibi çorbaların, taptaze salataların ve enfes tatlıların yanı sıra serpme kahvaltısıyla da çokça tercih ediliyor.

Konyalı Ahmet Usta

Konyalı-Ahmet-Usta-Ortaköy

Konya’nın o tadına doyulmaz etli ekmeğini İstanbul’da yiyebileceğiniz en iyi mekanlardan biri olan Konyalı Ahmet Usta, sakatat çorbaları, pideleri, kebapları ve yöresel pek çok lezzetiyle popülaritesini korumayı başarıyor. Aman dikkat, aynı isimle pek çok sahte mekan var!

Nobbanolla

Nobbanolla-Ortaköy-Handmade

Saat-Nobbanolla-Handmade-Ortaköy

Bu dükkanda her şey ahşaptan ve tamamen doğal. Dünya’nın pek çok yerine özgü ağaçlardan yapılan saatler, gözlükler ve aksesuarlar oldukça hoş görünüyorlar. Tarzında fark yaratmak isteyenlere çeşitli alternatifler sunan mekan Ortaköy’de alışveriş yaparken gözden kaçırılmayacak nitelikte.

Türkbükü Meyhanesi

Türkbükü-Meyhanesi-Ortaköy

Ege’nin karşı konulmaz mutfağını İstanbul’a getirmiş olan Türkbükü Meyhanesi, zengin menüsü ve salaş atmosferiyle konseptini en güzel şekilde yansıtmayı başarıyor. Ramazan Ayı boyunca kapalı olan mekan, bayram sonrası konuklarını ağırlamaya devam edecek.

Tarihi Yeni Uğur Helvacısı

Tarihi-Yeni-Uğur-helvacısı-Ortaköy



İmalathanesi Adana’da olan ve taze, organik üretimle hazırlanan ürünleriyle 75 yıllık bir geçmişe sahip olan mekan, Ortaköy’ün mihenk taşlarından biri. Butik olarak hizmet veren Tarihi Yeni Uğur Helvacısı, doğallığın yanı sıra şekersiz sağlıklı ürünleriyle de dikkat çekiyor. 

Şişko Dürüm

Şişko-Dürüm-Kebap-Ortaköy

Ortaköy’ün şirin sokaklarından birine açılmış olan Şişko Dürüm, semtin esnaf lokantası konusunda en gözde mekanı. Porsiyon ya da dürüm olarak seçebileceğiniz kebaplardan oluşan menü nokta atışı yapmak için ideal. Güleryüzlü hizmet ve samimi ortam mekanı sık sık ziyaret etmek için önemli sebeplerden.

Pizzeria Pizano

Pizzeria-Pizano-Ortaköy-Pizzacı

Ortaköy’ün küçücük mekanlarından biri olan Pizzeria Pizzano, 26 çeşit pizzasıyla dev lezzetlere imza atıyor. Kendinizi İtalya’nın ara sokaklarındaki butik pizzacılardan birinde gibi hissedeceğiniz mekan, samimi bir atmosferde konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Kokoreçli pizza denenmeye değer.

Ortaköy Fırını

Ortaköy-Fırını

Çeşit çeşit ekmekler, galetalar ve tatlıların olduğu fırının hemen karşısındaki bahçelerinde Dünya Mutfağı’ndan lezzetler sunan Ortaköy Fırını, kahvaltıların da vazgeçilmez adresi. 

Ortaköy Cafe & Kahvaltı

Ortaköy-Cafe-Kahvaltı

Her damak zevkine uygun kahvaltı menüleri sunan Ortaköy Cafe & Kahvaltı’da dilerseniz kendi kahvaltınızı kendiniz yaratabiliyorsunuz. Omlet, yumurtalı seçenekler ve hamur işleri ile göz dolduran menüsü içecek alternatifleri ile de beğeniliyor. Rengarenk dekore edilmiş ortam kahvaltı keyiflerinizi eğlenceli kılıyor.

Memo Tantuni

Memo-Tantuni-Ortaköy

Mersin’e özgü tantuniyi İstanbul’da hakkıyla yapan yerlerden biri de Memo Tantuni. Yolunuz Ortaköy’e düştüğünde mutlaka uğrayın.

Thematique

Thematique-Ortaköy

Thematique-Ortaköy-Şapka

Birbirinden başarılı yerli ve yabancı tasarımcıların koleksiyonlarını bulabileceğiniz Thematique, başka hiçbir yerde bulamayacağınız özel içeriğiyle göz dolduruyor. Şipşirin mutfak ve ofis eşyaları, özel sipariş alınan sunum tahtaları, el yapımı şapkalar ve daha pek çok ürünle hizmet veren Thematique, Ortaköy’e renk katan mekanlardan.

Feriye Restaurant

Feriye-Restaurant-Ortaköy

Boğaz kıyısındaki restoranlar arasında özel bir yeri olan Feriye, usta şeflerinin ellerinden çıkan seçkin lezzetleri ve şık atmosferiyle unutulmaz yemeklerin adresi olmayı başarıyor. İstanbul’un tarihi güzelliklerine şahitlik eden konumu ve kusursuz hizmetiyle Feriye, naif ve şık yemeklerin favori noktası.

Bizce Kuru

Kuru-Fasulye

Kuru Fasulye'nin Ortaköy'deki adresi Bizce Kuru, menüsündeki zeytinyağlılar, ızgaralar, çorbalar ve tatlılarla semtin gözde mekanları arasında yer almaya devam ediyor. 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Havaların ısınmasıyla birlikte kısa da olsa tatil yapma ihtiyacı hissetmeye başladık bile!  Baharın getirdiği sıcacık hava, ılık ılık esen rüzgarlar, rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar, kuş sesleri ve daha birçok güzellik sayesinde, ruhumuz kışın yarat…
Sonbaharda bir yerlere kaçma niyetiniz varsa, gidilip görülesi en güzel yer şüphesiz Yedigöller. Göllerin çevrelediği ormanda, sararan yaprakların tablo gibi görüntüsü sonbaharda masalları aratmayan cinsten. Bu muhteşem görünt…
Bu yıl hem Ramazan Bayramı’nın hem de Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil oluşu yüzleri güldürüyor. Yazın sıcak günlerine denk gelen bayram tatillerini çoğunluk şehir dışında, Ege ve Akdeniz kıyılarında geçiriyor. Kurban Bayramı tatili için s…
Ülkede kriz aldı başını gitti, turist gelmesi bir yana dursun işsizlik sebebi ile fiyatlar tavan yapınca yerli turistlerde tatil ve seyahat planlarını başka ülkelere özellikle de Yunan Ada’larına doğru taşıdılar. Yunanistan turizm açısından yıllardır adeta bir cennet olar…
Trafikti, iş stresiydi derken İstanbul’dan birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşıp biraz huzur, biraz motivasyon depolamak için kendimizi doğaya bırakmak istiyoruz zaman zaman. İşte tam da o anlardan birinde yapılacak en güzel şeylerden bir tanesi Ağva’ya ka&…
İstanbul Beyoğlu’nun tarihi açıdan en zengin bölgesi olan Galata, eski Rum evleri, sinagogları, kiliseleri ve tabiki meşhur Galata Kulesi ile şehrin en çok ziyaret edilen semti. Diğer eski İstanbul semtlerine nazaran koruduğu dokusunun ve Arnavut Kaldırımlı sokakların &ccedi…
Şunun şurasında 10 yıl öncesine kadar, bahçeli evleri, ağaçlı sokakları ve parkıyla Kadıköy’ün en nezih semti olan Koşuyolu, son zamanlarda hızla açılan mekanlarla yeni yaşam merkezi olma yolunda ilerliyor. Eski sakin havasını aratsa da halen İstanbul’…
Bu hafta rehberimiz, Boğaziçi’nin en naif semti olan Kuzguncuk’tan. İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk Musevi yerleşim bölgesi olan Kuzguncuk, tarihi yapıları, sakinliği ve vazgeçmediği mahalle kültürüyle nezihliğini korumuş nadir semtlerden biri. 17.…
Çok eski dönemlere ait bir içecek olan biranın Osmanlı’ya girmesinden yıllar sonra Bomonti Kardeşler’in 1890 yılında kurdukları Bomonti Bira Fabrikası, semtte keyifli bir kültürün başlamasına vesile olmuş. 1930’lu ve 50’li yıllar arasında, Bo…
İstanbul’un yerleşke olarak en genç semtlerinden biri olan Kadıköy, şimdilerde Bostancı’yı da içine alan bir ucu Üsküdar, bir ucu Ataşehir’e kadar uzanan en merkezi yerlerden biri. Tarihi mekanlarını, günümüz gençliğine taşımış olm…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN