info@mekan.com

Raw Food - Çiğ Beslenme Nedir?

24 Mart 2016
Raw Food - Çiğ Beslenme Nedir?
Neredeyse tüm insanlar artık daha sağlıklı ve kaliteli beslenmek için farklı reçeteler deniyor. Kimiler tüm ürünlerinin organik olmasına dikkat ederken kimileri de bu ürünlerin gerçek verimini ancak oldukları halleri ile sağlayabileceklerini savunuyor. Ve Türkiye’de hala çok yaygın olmasa bile Dünya’da oldukça revaçta olan bir akımda böylelikle hayatımıza karışmış oluyor. Bu akımın ismi ‘Raw Food’. İngilizce ‘raw’ pişmemiş, çiğ anlamına geliyor. Bizlerde sizin için araştırdık ve bu sağlıklı akımın tüm detaylarını yazdık. 

Çiğ beslenme, oldukça rağbet gören bir beslenme stili. Bu beslenme stilinde sadece sebzelerin çiğ tüketilmesinden bahsetmiyoruz, et türevi besinlerinde eskiden olduğu gibi güneş aracılığı ile kurutmakta akıma dahil. Unutmadan; güneşin ısıtma derecesi 40 ila 45 derece arasındadır. Yani gıdalarınız yüksek ısı da pişmez ve besinlerin vitamin ve mineral gibi vücudumuza faydalı olan içerikleri ölmemiş olur. Böylelikle antioksidanlar kaybolmaz ve tüm gıdalar vücudumuza en sağlıklı halleriyle karışmış olurlar. Peki bu gıda türleri neleri kapsıyor diye sorarsanız eğer hemen açıklayalım; organik gıdalar, hayvansal gübre ile yetiştirilerek kimyasal baskısı altına girmemiş gıdalar, meyve ve sebzeler, ve su içerisinde köklendirebileceğimiz bitkiler. Buğday ve nohut gibi bazı bakliyat ailesi üyelerini bir gece su içerisinde beklettiğiniz aman köklendirip, yaşayan bir bakliyat haline dönüştürebiliyoruz. Canlı hale gelen besinlerimizin suyunu süzerek limon, zeytinyağı ve tuz karışımı ile tüketerek kendimize sağlık deposu bir beslenme sağlamış oluyoruz. Eğer aklınıza çiğ beslenme acaba ne kadardoğru? gibi bir soru işareti oluşuyorsa endişeye gerek yok bütün gıdaların çiğ halini vücut doğal yapısı sebebi ile zaten tanıyor. 

çiğ beslenme

Çiğ beslenme derken sadece sebze ve meyveleri kastetmediğimizi söylemiştik. Sıra geldi et grubunu bölümlere ayırmaya. Çiğ gıda ile beslenenler arasında hiç et tüketmeyenler, marine et tüketimi gerçekleştirenler ve sadece balık eti ile beslenenler bulunuyor. Eğer sadece balık eti tüketmek istiyorsanız somon ve ton balığını çiğ tüketebilir, sağlık deposu bu balıklar ile Omega 3 depolarınızı besleyebilirsiniz.

çiğ beslenme

Çiğ beslenmenin bu denli revaçta olmasının arkasında bireylerin kendilerini daha enerjik ve canlı, kilo problemi yaşamaya uzak, cilt yapısı olarak daha genç ve hastalıklara karşı daha kuvvetli hissetmeleri yatıyor. Gıdaları çiğ tüketerek vücudumuza gerekli enzim, mineral ve vitaminleri yeterli şekilde almış oluyoruz bu nedenle de vücudumuz daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissetmiyor ve kilo alıp verme durumunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Gıdalar pişirilmedikleri için su oranları da azalmıyor ve mide bu besinler ile daha çabuk tokluk hissi yaşıyor. Ayrıca gıdalar ile alınan kalori rakamsal olarak bakıldığında pişmiş beslenmenin neredeyse 3’te 1’i. 

raw food

Eğer sizde bu akıma katılmak istiyor ancak kendinize güvenemiyor, damak zevkinizi birden değiştirmenin sizi zorlayacağını düşünüyorsanız size önerimiz bu gıdaları daha lezzetli hale getirmek için çaba sarf etmeniz. Eğer bunu nasıl başarırım diye düşünüyorsanız az olması koşuluyla, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları, keten tohumu ya da chia tohumunu ve sevdiğiniz baharatları kullanmanız bu gıdaları sizin için daha çekici kılacaktır. Ancak yine de şunu bilmenizi isteriz ki bir anda tamamen çiğ beslenmeye başlamaya karar vermek pek mümkün olabilecek bir durum değildir. Eğer bu oranı yüzde 60 çiğ yüzde 40 pişmiş besinlerle bile dengede tutarsanız vücudunuz yeni beslenme şeklinizi kısa süre de kabullenmeye başlayacak ve siz bu oranı dilediğiniz aralıklarla arttırabileceksiniz. Son olarak söylemeden geçmek istemediğimiz nokta bu yüzde 40’lık pişmiş besin oranını saatlerce pişirmenizden bahsetmiyoruz, biraz haşlama ya da buharda 3 ya da 4 dakika beklemiş gıdalar çiğ beslenme şekline en uygun pişirme stili olacaktır. 

çiğ beslenme
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN