info@mekan.com

Sağlıklı Beslenen Bir Kişinin 24 Saati

26 Ağustos 2015
Sağlıklı Beslenen Bir Kişinin 24 Saati
Bu yazı mekan.com'a özel olarak Chef Emrah FANDAKLI tarafından hazırlanmıştır.

İnsan vücudunun 24 saatlik periyotta beslenme alışkanlıkları ve tüketilmesi gerekenler üzerine yaptığım uzun süren araştırmalarım sonucunda, elde ettiğim bilgileri kendim uygulamaya başladıktan bir süre sonra etrafımdaki kişilerden çok fazla "ne ile ne şekilde besleniyorsun da bu kadar dinç kalabiliyorsun" sorusu duymaya başladığım için, uyguladığım yeni yaşam biçimini sizlerle paylaşma gereksinimi duydum. Hayat kalitenizi arttırmaya yardımcı olacak olan bu beslenme düzenini mümkün oldukça doğal besinler ile uygulamanızı öneririm.

06.00 Kortizon salgılanımı ile uyanmaya başlayan vücut kendini güne hazırlamaya başlıyor. Metabolizma hareketleniyor, günün işleri için enerji ve protein hizmete hazır oluyor.
Uyanma vakti ve güne enerjik başlayabilmek için kahvaltıdan önce taze meyve veya taze sıkılmış sebze suyu içerek güne başlanılmalı.

  

07.00 Vücut hala kendini toparlayamadı. Spor yapmaktan kaçınılmalı. Kahvaltı saati sindirimin en mükemmel çalıştığı saattir.

Demliğin içerine yeşilçay, taze kekik, karanfil ve tarçın çubuğunu koyup üzerine oda sıcaklığında su ekleyin, kaynamakta olan sıcak bir suyun üzerinde 15 dakika demlenmeye bırakın.
Kahvaltıda 2-3 adet haşlanmış kayısı kıvamı yumurta, peynir çeşitleri, zeytin, domates salatalık üzerine bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir miktar zerdeçal ve pul biber bir iki dilim kaliteli ekmek.



08.00 Gün içinde vücut ısısının en düşük olduğu saatler olmasına rağmen hormon salgısının en yüksek olduğu saatlerdir.
Bol miktarda su içilmeli, suyu tatlandırmak için içerisine çubuk tarçın, meyve parçaları veya hoşunuza giden yeşil sebzelerden eklemelisiniz.

09.00 Vücut enerjisinin yükselmeye başladığı, zindeliğin ve kuvvetin arttığı bir saattir, bu saatlerde önemli olan işlerinizi yapmanız tavsiye edilir.
Sıvı tüketimi unutulmamalı.

10.00 Vücudun kazandığı zindelik ve kuvvetin doruk noktada olduğu saatdir. Vücut ısınsının da en yüksek olduğu saatdir. Bu saatte vücudun sindirimden sonra salgıladığı glikoz sayesinde, konsantrasyon ile düşüncenin en mantıklı ve verimli olduğu saattir.
Bir kase yoğurt, bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı keten tohumu.

11.00 Vücudun tam formunda ve verimli olmaya programlandığı bir saat. Kalp ve kan dolaşımı oldukça zinde. Bu saatte hazır cevaplık tavan yapar, özellikle hesap işleri, matematik ödevleri rahat ve zorlanmadan çözülür. Yapılacak toplantıların en verimli geçeceği saattir.

12.00 Sindirim sisteminin işleminin tamamladığı ve açlık alarmlarını vermeye başladığı saattir. Vücut, saat 12:00 itibariyle dinlenmeye ihtiyaç duyar. İmkan varsa yarım saat şekerleme yapmak iyi gelecektir.

Öğlen yemekte ise tercihe göre et, balık veya tavuk yanında salata veya sebze yemeği yenmeli. Alternatif olarak baklagil, yoğurt veya salata tercih edilebilir.



13.00 Açlık sinyallerinden sonra yenen yemek ile metabolizma çalışmaya başlar mide ve bağırsakta işlenen besinler vücuda yayılmaya başlar. Gün içinde böbreklerin en çok çalıştığı saat olması nedeni ile toksinlerin atıldığı saat olarak gözlenmiştir.
Bir bardak domates suyu içerine yarım limon suyu bir miktar toz karabiber hücrelerin yenilenebilmesi için iyi olacaktır.

14.00 Günlük enerjinin yeniden depolanmaya başladığı saattir ve acının en az hissedildiği saatlerden de biridir.
Vücudun rahatlamasına yardımcı olabilmek için bir bitki çayı içilebilir.

15.00 Enerji geri geliyor, bellek tam formunda. Vücut için ikinci enerji yükselişinin başladığı ve kandaki şeker oranı yükseldiği içinde mutluluk hormonunun tavan yaptığı saattir.
 
Spor saati yaklaşıyor, bir adet muz ve bir avuç kavrulmamış kuruyemiş (fındık, yerfıstığı, ceviz, badem v.b)


 
16.00 Spor için en iyi saat. Tansiyon ve dolaşım iyi durumda. Adrenalin seviyesi oldukça yüksek özellikle ağır antrenman yapanlar için bu saat; vücudu zorlamayan, ideal saattir.
 
Spor yaparken bol miktarda vücuda su alınması gerekir; su toksin atımını hızlandırır.
 
17.00 Kasların güçlü olduğu ve aynı zamanda organların yaptığı faaliyetlerin maksimum seviyeye ulaştığı saattir. Mide asit seviyesi yükselişine geçmektedir.
 
Mide asidini bastırabilmek ve akşam yemeğinin abartılmaması için lifli bir meyve yenmelidir.
 
18.00 Gün içinde sindirimin en işlek çalıştığı saatdir. Akşam yemeği için de en ideal saattir.
 
Akşam yemek vakti, öğlen yediğiniz yemeğe bağlı olarak şekillendirmek ve porsiyonu daha küçük tutmak gerekir. Seçimde gün içerisinde yenilmemiş sebze et veya bakliyat seçiminin yapılması daha faydalı olacaktır.


 
19.00 Melatonin hormonu tekrar salgılanmaya başlar. Vücut uyku hazırlığına başlar ve kan basıncının düştüğü saattir.
 
20.00 Beynin öğrenmek için faaliyete geçtiği ve hafızanın iyi olduğu saatlerdendir.
 
Bir bardak bitki çayı veya filtre edilmiş kahve içmek yanında ise kitap okumak gününüzün bütün yorgunluğunu alacaktır.


 
21.00 Sindirimin sonlandığı saatdir. Yorgunluk görülmektedir ve gün içinde vücudun acıyı en fazla hissettiği saatlerden biridir.
 
Bu saatten sonra birşey yenmemelidir, sıvı takviyesine devam edilebilir.
 
22.00 Uyku hormonlarının harekete geçtiği saattir.
 
Uykuya geçilmesi en uygun saattir. Uyku saatleri 22.00 ile 06.00 arasında en kaliteli şekildedir.
 
23.00 Stres hormonlarının sıfırlanması nedeni ile insanın sakinleştiği ve dikkatin dağıldığı saatlerdir.
 
24.00 Vücut artık uyku modundadır. Refleksler yavaşlamaya başlar.
 
01.00 Tüm günün yorgunluğu ile metabolizma yavaşlayarak uyku modunda olan vücudun, acılara ve ağrılara karşı direnç ile konsantrasyon gücü minimum seviyeye düşer. Kendisini uyku moduna alan vücut, bu saatlerde mesaide kalanların en çok hata yaptıkları saatler olmasına neden olmaktadır.
 
02.00  İnsan vücudundaki tüm organların dinlenme sürecine girdiği saattir. Uyumayanlarda bu saatlerde verimin minimum olduğu, tepkilerin ve görme yeteneğinin en düşük seviyeye indiği saatler olarak belirlenmiştir.
 
03.00 Bu saatlerde düşen kan basıncı nedeni ile nefes almak zorlaşırken aynı zamanda kan dolaşımına bağlı olan vücut ısısı da yarım derece düşmektedir. Bedenin de ruhun da en karanlık safhası. Melatonin hormonunun salgılanması tembel ve kararsız yapar. İntihar vakaları bu saatlerde artış gösterir.  
 
04.00  Bedenin genel anlamda dinlenme sürecinde olduğu, kan basıncı ve tansiyonun en düşük olduğu saatlerdir. Stres hormonundan enerji kazanmaya başlanır.
 
 05.00 Dinlenen vücudun eski enerjisini geri almaya başladığı saatler olarak bilinir. Büyüme hızı maksimum seviyeye ulaşır.
 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN