info@mekan.com

Süleymaniye Tepesi Ve Eşsiz Güzellikleri

23 Mayıs 2016
Süleymaniye Tepesi Ve Eşsiz Güzellikleri
İstanbul’un 7 Tepesi’nden biri olan Süleymaniye, Tarihi Yarımada’nın en özel noktalarından biri. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’da en çok görmek istedikleri ve ziyaret ettikleri bölge olan Süleymaniye Tepesi’ni bir de mekan.com farkıyla keşfetmeye ne dersiniz? Tarihi bir rehber niteliğinde hazırladığımız yazımızdan ve baharın en güzel zamanlarından yola çıkarak, Süleymaniye gezisi yapmanın tam zamanı!

Süleymaniye Camii

Süleymaniye-Camii-Mimar-Sinan-Kanuni-Sultan-Süleyman

Klasik Osmanlı Mimarisi’nin en önemli örneklerinden biri olan Süleymaniye Camii, 1549 - 1557 yılları arasında Sultan Süleyman adına, Mimar Sinan tarafından inşaa edilmiştir. Mimar Sinan’ın kalfalık dönemine ait olan bu camii, 10 şerefeli 4 adet minareye sahiptir. Bunun nedeninin, Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı İmaparatorluğu’nun 10.; İstanbul’un fethinden sonraki de dördüncü padişah olmasını işaret ettiği bilinmektedir. Dört fil ayağı üzerine oturan camii, İstanbul’da yüzyıllardır gerçekleşen onca büyük depreme rağmen, en ufak bir hasar almadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Topkapı Sarayı, Lübnan Baalbek, Mısır ve Kıztaşı’ndan getirtilen dört sütun üzerinde yükselen, 53 metre yüksekliğindeki ve 27,5 metre çapındaki kubbe görenleri kendine kayran bırakıyor. Camii’nin en önemli özelliklerinden biri olan mihraptan yayılan çok gelişmiş, kusursuz akustik için Mimar Sinan tarafından ana kubbeye ağzı açık 64 adet küp yerleştirilmiş. Camii ile ilgili ilginç bir özellik de içerisinde yanan yağlı kandillerin isinin içeriyi kirletmemesi için yapılan ana giriş kapısı üzerindeki oda. İslerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan hava akımına göre camiiiyi inşaa eden Mimar Sinan’ın yapmış olduğu bu odada biriken isler, zaman içerisinde mürekkep yapımında kullanılmış. Avlusunda Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbelerinin bulunduğu camiinin kuruluşunda, örümceklerin ağ örmelerini önlemek için 300 tane devekuşu yumurtası kullanılmış. Bu yumurtaların yalnızca 30 tanesi günümüze kadar kalabilmiş. 

Hürrem Sultan Türbesi

Hürrem-Sultan-Türbesi-Süleymaniye-CamiiFotoğraf Kaynak: camilerveturbeler.com

Kanuni Sultan Süleyman ile yaşadığı dillere destan aşkı, zekası, entrikaları, saraydaki renkli hayatı ile Osmanlı İmparatorluğu’na damga vurmuş bir isim olan Hürrem Sultan’ın türbesi Süleymani Camii’nin avlusunda yer alıyor. Geneli bitki motiflerinden oluşan çinilerle ve mezarın üzeri yuvarlak kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Dıştan sekizgen, içten onaltıgen planlı olarak yapılan türbede ağaç işlemelerine ve kalem işlemelerine de rastlanıyor.

Süleymaniye Kütüphanesi

Süleymaniye-Kütüphanesi-El-YazmasıFotoğraf Kaynak: suleymaniye.yek.gov.tr

Süleymaniye Külliyesi’nin birinci ve ikinci medreselerinin kitaplık haline getirilmesiyle meydana gelen Süleymaniye Kütüphanesi, bulundurduğu el yazması eserler bakımından Dünya’nın en önemli kütüphaneleri arasında sayılıyor. El yazmalarının yanı sıra basma ve yabancı dil bölümü için de eserlerin korunduğu Süleymaniye Kütüphanesi’nde yaklaşık 73.000 cilt yazma ve 120.000 basma yer almaktadır. Osmanlı alimi Ali Kuşçu tarafından Fatih Sultan Mehmet için hazırlanmış matematik kitabının da bulunduğu kütüphanede, Ayasofya, Carullah, Yeni Camii ve Damat İbrahim Koleksiyonları en dikkat çeken eserler oluyorlar. Ayrıca İbn-i Sina’nın el yazmaları da bu kütüphanede bulunuyor. Kütüphanede cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanatların en güzel örneklerini görmek de mümkün. 

Mimar Sinan Türbesi

Mimar-Sinan-TürbesiFotoğraf Kaynak: mimarizm.com

1489 - 1588 yılları arasında yaşamış olan Osmanlı İmparatorluğu’nun mimari sanatı adına en önemli isim olan Mimar Sinan’ın Türbesi de Süleymaniye’de bulunmaktadır. Fetva Yokuşu ile Mimar Sinan Caddesi’nin kesiştiği köşede yer alan türbe, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbelerine göre oldukça mütevazı. Türbenin yanında bulunan Mimar Sinan’ın evi ile sıbyan mektebi günümüze kadar ulaşmamıştır.

Darüzziyafe Ve Tabhane

Darüzziyafe-KöftesiFotoğraf Kaynak: dudetable.com

Kanuni Sultan Süleyman Han’ın, Sanat Tarihimizin büyük mimarı Mimar Sinan’a yaptırdığı Süleymaniye Külliyesi’nin yemekhane bölümü olarak inşaa edilen Darüzziyafe, Osmanlı’nın son dönemine kadar ziyafet salonu olarak kullanılmış. 1913 yılında Türk- İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılan bina, müzenin taşınmasından sonra bir süre boş kalmış. Uzun restorasyon çalışmaları sonucunda da restoran olarak hizmet vermeye başlayan bina, şimdilerde Darüzziyafe adıyla Osmanlı Saray Mutfağı’ndan seçkin lezzetler sunmaya devam ediyor. Özellikle de Darüzziyafe Köftesi çokça tercih ediliyor. Darüzziyafe’nin yanına inşaa edilen ve erzak muhafaza deposu olarak kullanılan Tabhane ise şimdilerde restore ediliyor.

Hilye-İ Şerif Müzesi

Hilye-i-Şerif-Tesbih-MüzesiFotoğraf Kaynak: kulturturizm.gov.tr

Osmanlı hattatlarca 17. yüzyılda geliştirilen bir süsleme sanatı olan Hilye, kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamların yanı sıra suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır. Hz. Muhammed’in resmi yerine onun özelliklerini tasvir eden sanatçıların ellerinden çıkan bu eserler ve kehribar, kuka ve abanozdan yapılan tesbihler görülmeye değer. 

Dostan Cafe Ve Mantı Evi

Kayseri-Mantısı

Süleymaniye’de bu kadar özel mekanı tek tek gezmek biraz yorucu ve acıktırıcı olacaktır. Gezinize bir dinlenme arası verip, Kayserili Havva Hanım’ın ellerinden çıkan harikulade mantının mutlaka tadına bakmalısınız. Kayseri’ye özgü farklı tariflerinde sunulduğu mekan saklı bahçesi ve terası olan üç katlı hoş bir yer.

Kurucu Ali Baba Kanaat Lokantası

Kuru-Fasulye-Pilav

1939 yılından bu yana Süleymaniye’nin büyülü atmosferinde hizmet veren Ali Baba Kanaat Lokantası, Kurufasulyesi ve Pilavı ile meşhur. Bunun yanı sıra Döner Kebap, Tas Kebabı ve Patlıcan Güveç gibi pek çok özel lezzeti de denemek mümkün. 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN