info@mekan.com

Vejetaryen Kahvaltı Tarifleri

29 Ocak 2016
Vejetaryen Kahvaltı Tarifleri
Tariflerimize geçmeden önce size biraz vejetaryenlik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Vejetaryen nedir? Kime denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Etyemezlik dense de bu kelime bazı yanlış anlamalara sebep olmaktadır. Hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri yemeyenlere veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ürünlerini kullanan lakto-vejetaryenlerle ilâveten yumurta da yiyen ovo-vejetaryenler de vardır. Yalnızca balık ve tavuk gibi beyaz et tüketip kendisine vejetaryen diyenlerin sayısı da az değil. Veganlık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve vegan tariflere ulaşmak için ‘’Vegan Kahvaltı Tarifleri’’ yazımıza bakabilirsiniz.



İlk kez 1842'de kullanılmaya başlanan vejetaryen sözcüğü, Latincede "sağlam, canlı, yaşam dolu" anlamına gelen vegetus sözcüğünden gelmektedir. Amerikan Diyet Derneği (American Dietetic Association) ve Kanada Diyetisyenler (Dietitians of Canada) Birliğinin açıklamasına göre, doğru bir şekilde planlanmış bir vejetaryen diyet, sağlıklı, besleyici olduğu gibi, kimi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde de faydalı olur. Yapılan araştırmalar, iskemik kalp rahatsızlıklarına vejetaryen erkeklerde, vejetaryen olmayanlara göre %30, vejetaryen kadınlarda ise %20 daha az rastlanıldığını ortaya koymuştur. Bedenin ihtiyaç duyduğu besinler, proteinler ve amino asitler sebzelerden, tahıllardan, yemişlerden, soya sütü, yumurta ve süt ürünlerinden alınabiliyor. Vejetaryen diyetler doymuş yağ, kolesterol, ve hayvani protein açısından düşük, karbonhidratlar, lif, magnezyum, potasyum, folik asit, vitamin C ve E benzeri antioksidanlar, phyto - kimyasallar açısından ise zengindir.

Etsiz yaşayamam diyenlerin yanında, hayatından çoktan kırmızı ve beyaz eti uzaklaştırmış, fakat hayvanların ölümlerine gerek kalmadan ürettikleri besinleri yemeyi tercih eden vejetaryenler için, bol alternatifli kahvaltı tarifleri bu yazımızda!

Isırganlı Krep



1 demet ısırganotu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 soğan
3 diş sarımsak
2 yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Karabiber
Kırmızı tozbiber

Isırgan otunu temizleyip doğrayın. Soğan ve sarımsakları soyup doğradıktan zeytinyağı döktüğünüz tavada pembeleşinceye kadar çevirin. Sonra ısırganı ve baharatları ekleyip 7 - 8 dk. kadar pişirin. Çukur bir kapta süt ve yumurtaları iyice çırpın.  Buğday unu ve mısır ununu ekleyip çırpmaya devam edin. En son olarak ısırgan otlu karışımı ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Yapışmaz bir tavaya tüm yüzeyine incecik yayılacak şekilde, karışımdan bir miktar dökün. İki tarafı da eşit şekilde pişirin. Yanında beyaz peynir ve domates ile afiyetle yiyin. 

Vejetaryen Yulaf Ezmesi



1/2 bardak yulaf kepeği
1 bardak süt
1/2 muz
1/4 nar
2 yemek kaşığı kıyılmış ceviz yada çiğ badem
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı kuru yaban mersini
1 tatlı kaşığı akçaağaç şurubu

İşte size tüm günü enerjik geçirebileceğiniz, sağlıklı ve besleyici harika bir vejetaryen kahvaltı seçeneği. Tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyebilirsiniz. 

Sebzeli Omlet



1 adet orta boy soğan
1 adet kırmızı paprika biber
1 avuç maş fasulyesi 
3 yumurta
Bir miktar dereotu
1 çay kaşığı esmer şeker
Bir çimdik himalaya tuzu

Uzun ince doğradığınız soğanları, az miktarda zeytin yağı koyduğunuz tavada esmer şeker ile birlikte kavurun. Soğan karamelize hale gelince doğranmış kırmızı paprika biberleri ve maş fasulyesini ilave edip birkaç dakika daha tavada çevirin. Bir kasede yumurtaları çırpıp, içerisine doğradığınız dereotunu ve tuzu ilave edin. Yumurta karışımını sebzelerin üzerine dökün ve istediğiniz kıvamda pişirin.

Mantarlı Kiş


Fotoğraf Kaynak :mutfaksesleri.com

2 su bardağı un
1 tutam tuz
125 g tereyağı (soğuk-küp şeklinde kesilmiş)
1 yumurta (orta boy)
3 yemek kaşığı buzdolabında soğutulmuş su
500 g    mantar (ince dilimlenmiş)
2 yumurta (orta boy)
1 çay kaşığı tuz
½ su bardağı krema
½ demet ince doğranmış maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri + Üzeri için de yarım su bardağı kaşar peynir

Unu derin bir kaba eleyin. Tuzu ekleyip karıştırın. Üzerine tereyağı parçalarını ekleyip parmak uçlarınızla fazla ezmeden karıştırarak granüller haline getirin. Üzerine yumurta ve soğuk suyu ekleyip hamur toparlanıncaya kadar kısa bir süre yoğurun. Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat bekletin. Kalıbı tereyağı ile yağlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın. Hamuru buzdolabından çıkarıp unlanmış tezgahta merdane ile 26 cm çapında açın. Açtığınız hamuru unlanmış merdaneye sarın ve kalıba alın. Elinizle hafifçe bastırarak hamuru kalıbın tabanına ve kenarlarına yayın. Çatal ile birçok yerinden delin ve yaklaşık 15 - 20 dk pişirin. Mantarları kısık ateşte arada karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğutun. Yumurta, tuz ve kremayı derin bir kaba alın ve karıştırın. Hazırladığınız mantarlar, maydanoz ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini ilave edip tekrar karıştırın. Kiş tabanının üzerine dökün ve tekrar yaklaşık 25 - 30 dk pişirin. Fırından çıkarmanıza 5 dk. kala yarım su bardağı kaşar peyniri üzerine serpin ve tamamen eriyince fırından kişinizi alabilirsiniz.

Biberli Ekmek


Dilimlenmiş esmer ekmek
Rendelenmiş kaşar peyniri
Birer adet kırmızı ve sarı paprika biber
Dilim zeytin
Kırmızı pul biber ve keki
Zeytinyağı
Ezilmiş sarımsak

Ezilmiş sarımsakları zeytinyağı ile karıştırıp, ekmek dilimlerini üzerine sürün. Bu esnada büyük parçalar halinde kestiğiniz biberleri ızgara üzerinde pişirin. Zeytinyağı ve sarımsak sürdüğünüz ekmeklerin üzerine biraz kaşar peyniri, onun üzerine de biberleri koyup daha önceden ısıttığınız fırında kaşarlar tamamen eriyene kadar ısıtın. Fırından çıkardıktan sonra baharatları ve zeytin dilimlerini üzerine ekleyip servis yapabilirsiniz.

Artık kahvaltıyı ya da yemeği dışarıda yemek isteyen vejetaryenler için pek çok restoran, vegan ve vejetaryen menüleriyle hizmet veriyor. ''İstanbul’daki Vegan / Vejetaryen Mekanlar'' listemizden bu restoranlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı sebze ve meyveler, yeni nesil detoks yöntemleriyle birlikte enfes içecek karışımları halinde tüketilmeye başlandı. Sindirimi düzenleyen, kanı tazeleyen, cildi güzelleştirip parlaklaştıran, kilo kontrolüne yardımcı ve ödem attır…
1970’lerden bu yana ülkemizde de üretimi olan avokado, lüksü ve zenginliği temsil ederken bir anda tüm cafelerde, restoranlarda ve Türk mutfaklarında boy göstermeye başladı. Bu nedenle Dünya Mutfakları’nın iç içe geçtiği yeme i…
Yaz kapıya dayandı. Fazla yağlardan kurtulmak için son dadikaya kalanlardansanız, birkaç haftalık sağlıklı beslenme programı ve sporla yaz bitmeden forma girebilirsiniz. Mevsime uygun pişirebileceğiniz sağlıklı diyet tarifler eminiz işinize yarayacaktır. Haydi mutfaklara! Yoğurt Sosun…
Her derde deva, lezzetli mi lezzetli ve doğanın en güzel tonlarından birine hakim olan yaban mersini ile yapabileceğiniz tarifler için doğru yerdesiniz. Yaban mersinini keşfetmişlerden ve mutfağında en doğru şekilde değerlendirmek isteyenlerdenseniz bu tarifler tam size göre ;) Y…
Çölyak hastaları ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin dışarıda glutensiz ürün bulabilmeleri her ne kadar artık pek çok mekan üretse de maalesef çok da kolay değil. Bu nedenle evde yapmak isteyenler için oldukça faydalı olabileceğini d&uum…
Sabahları yataklarımızdan fırlarcasına bizi sofraya çağıran her yörenin kendine has bir kahvaltı kültürü ve bu kültüre ait çok özel tarifli lezzetler var. Biz de kahvaltı kültürümüzde yer alan ve çeşitli bölgelerde hala…
Bizdeki bezeye oldukça benzeyen yalnızca üzerine krema ve meyveler eklenerek servis edilen Pavlova tatlısının hikayesini biliyor muydunuz? Rus balerin Anna Pavlova, 1926 yılında Avustralya'ya turneye gider. Kaldıkları otelin Şefi Bert Sachse, Anna Pavlova’nın zerafetine hayran …
Geleneksel olarak yalnızca tatlısını yemeye alışık olduğumuz bal kabağı, çorbasının ardından geliştirilen pek çok tarifle mutfaklarda kendine daha geniş bir yer bulmaya başladı. Ayrıca faydaları saymakla bitmeyen bal kabağı, çekirdeğinde de bulunan A ve E vitaminleri sayesinde, …
Türkiye’yi 20’den fazla ülkede temsil etmiş, uluslararası birçok organizasyona imza atmış ve milli şef olarak ülkemize 36 adet madalya kazandırmış Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin kurucusu Serkan Bozkurt’un sizlere bayram için şahane bir he…
Eğe mutfağının incisi zeytinyağı ile yapılan yemeklerin lezzetinin kötü olması sizce mümkün mü? Hem sağlıklı olması hem de hafifliğiyle yaz aylarında da sofralarımızın daimi lezzetlerinden olan bu tarifleri sizlerle paylaşmak istedik. Siz de yazın formunuza dikkat edenlerden…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN