info@mekan.com

Asırlık Lezzet Aşurenin Hikayesi ve Tarifi

19 Ekim 2015
Asırlık Lezzet Aşurenin Hikayesi ve Tarifi
Aşure ismi Arapça ‘aşir’ kelimesinden gelir. Aşir ‘onuncu’ demektir. Halkımız geçmişte bu kelimeyi aşure olarak telaffuz etmiş ve dilimize bu şekilde yerleşmiştir. Aşure'nin çıkış noktasına dair birçok rivayet olsa da en bilineni Nuh Peygamber'in gemisi ile ilgili olandır. Nuh Peygamber kendine inanmayanlar ve ona eziyet edenleri Allah'a şikayet eder. Allah da Nuh Peygamber'e çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Geminin yapımı bittikten sonra Nuh Peygamber kendisine itaat edenleri ve her cinsten 2 eş hayvanı bu gemiye bindirir. Yola çıkmalarından bir süre sonra fırtına kopar ve her şey yerle bir olur. Sağ kalanlar sadece Nuh’un gemisine binenlerdir. Gemi aylarca suda kalır ve yiyecekler tükenmeye başlamıştır. En sonunda insanlar ellerinde kalan son yiyecekleri bir araya getirerek pişirir ve ortaya aşure çıkar. 

nuh nuh'un gemisiFotoğraf Kaynak: beforeitsnews.com

Yüzyıllardır farklı malzemelerle sofralarımızda olan aşurenin pişirileceği ve mutfaklarımızdan konu komşuya uzanacağı ayın içindeyiz. Umarız bu yıl aşurenin içindeki tüm farklı lezzetlerin ahenkli uyumu gibi bir araya gelir ve en az aşure kadar tatlı bir Muharrem ayı geçiririz. Sizler için hazırladığımız aşure tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. :)

aşure aşure malzemeleriFotoğraf Kaynak:eksitarif.com

Aşure Tarifi İçin Malzemeler:

2 su bardağı buğday ,
1 su bardağı kuru fasulye,
1 su bardağı nohut,
2 su bardağı kuru kayısı,
Yarım su bardağı sarı üzüm,
15 adet kuru incir,
Yarım çay bardağı kuş üzümü,
2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),
3.5 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı süt.

Süslemek İçin:

Fındık,
Ceviz,
Nar,
Antep Fıstığı,
Tarçın.


Aşure Yapılışı:

1 gece önce nohut, buğday ve kuru fasulyeyi sıcak suya koyup sabaha kadar bekletiyoruz. Ertesi sabah bakliyatlarımızın suyunu değiştirip hepsini farklı tencerelerde 15'er dakika haşlıyoruz. İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşladıktan sonra suyunu süzüyoruz. Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatıp, onların da suyunu süzüyoruz. Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar bekletiyoruz. Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar bekletiyoruz (suyunu dökmüyoruz). 

Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzüyoruz. Buğdayı, haşlanmış nohutu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyuyoruz İçine 7 su bardağı suyu ilave ediyoruz ve 30 dakika haşlıyoruz. Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltıyoruz. Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatıyoruz. Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri (kaynattığımız suyuyla birlikte) ve kayısıları ilave ediyoruz. Aşurenin kaynama süresi 50 dakikayı bulduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırmaya başlıyoruz. Kaynama süresi 1 saat olduğunda kuş üzümlerini ilave edip ocaktan alıyoruz. Aşuremizi kaselere paylaştırıyoruz ve istediğimiz gibi süslüyoruz,

Son olarak tanıdığımız tanımadığımız herkese aşurelerimizden dağıtıyoruz. Paylaşım ve sevgi bilincini bu leziz tatlı eşliğinde en yüksek frekansta yayıyoruz. Şimdiden herkesin ellerine ve de yüreğine sağlık.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN