info@mekan.com

Cemilzade Ezme & Lokum

6 Kasım 2014
Cemilzade Ezme & Lokum

Ben lokum sevmem. Sebebi çikolatacı olduğum için ya da şerbetli tatlıları sevdiğim için değil. Sebebi, hep kötü lokuma denk gelmem. Lokum ikram edildiğinde ya da lokum almak için heveslendiğimde, ağzıma attığım lokumun bir anda sakıza dönüşmesidir beni “lokum”dan soğutan.

Şimdilerde öyle olmasa da eskiden bayramlarda çifte kavrulmuş lokum evlerin baş tacıymış. Gelen misafirlere ikram edilir ya da ziyaret edilen büyüğün evine lokum götürülürmüş. Hep bu hikayeleri büyüklerimden dinler, sonra düşünürdüm. Acaba o zamanlarda lokumun tadı nasıldı diye. Bu kadar çok sevilmesinin sebebi neydi?

Benim aslında böyle düşüncelere dalmam yersizmiş. Çünkü İstanbul’da 131 yıldır dimdik ayakta kalabilmiş bir lokumcu varmış. Cemilzade Ezme&Lokum hâlâ eski günleri yad edebileceğiniz lezzette lokumlara sahip. Her ne kadar ballandıra ballandıra ezmelerini ve lokumlarını anlatmak istesem de, öncesinde hikayesini anlatmazsam Cemilzade’nin kurucusu Udi Cemil Bey’e ayıbım büyük olur.

Cemilzade 131 yıllık bir İstanbul markası. Yüzyıllık markalardan. Böyle geçmişi olan mekanları çok seviyorum. Anlatılan hikayeleri dinlemeye doyamıyorum. Eminim siz de doyamayacaksınız.

Udi Şekerci Cemil Bey, 1867'de Şehzade Camii başimamı Hasan Tahir Efendi ile Ayşe Sıddıka Hanım'ın oğulları olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

Babası öldüğünde 13 yaşındaydı. 2-3 yıl, başta kuyumculuk olmak üzere çeşitli işlerde çıraklık etmişti. 16 yaşına geldiğinde ise, cesur bir karar vererek yanında çıraklık ettiği ustasından öğrendiği özel formüllerle hazırlanan ezme, lokum ve akide şekerlerini satmak üzere 1883 yılında Şehzade Camii karşısında Şekerci Cemil Bey mağazasını açtı.

Hepinizin kafasında soru işaretleri oluşmuştur eminim. Neden Udi? Cemil Bey'in en büyük tutkusu Türk Musikisi. Bu tutkusu uğruna ünlü udilerden Basri Bey'den ud dersleri almış. Ve 24 yaşında ilk önemli bestesini yayınlamış.

Bu başarılarının yanı sıra, Cemil Bey, Abdülmecid'in kızlarından ve II. Abdülhamid'in kardeşlerinden Mediha Sultan'ın dairesinde imamlık da yapmış. Ancak Müzika-i Hümayun'daki görevi, dükkan sahibi olmasıyla ilgili yakın çevresinden uyarılar aldığı için, dükkanının ismini Cemilzade olarak değiştirmiş. Cemilzade, Cemil'in oğlu anlamına geliyor. O vakitlerde 2 yaşında olan oğlu üzerinden şekerciliğe devam etmiş.

İşte böyle beni lokum canavarına dönüştüren Cemilzade’nin hikayesi. Aslında hikayenin devamı var. Daha detayını öğrenmek isteyenler, Cemilzade'nin resmi sitesinden bilgi alabilir.

2009'da ailenin 4. neslinden Barış Cemiloğlu şekercilik geleneğini sürdürmek üzere Cemilzade'ye katıldı. Annesiyle birlikte 4 şubenin başında. Anadolu Yakası’nda Selamiçeşme ve Şaşkınbakkal şubeleri var. Avrupa Yakası’nda ise Etiler ve Nişantaşı semtlerinde şube açmışlar.

Etiler şubesi bir apartmanın alt katında yer alıyor. Küçük sevimli bir bahçesi var. Vitrini ise süslü püslü. Dükkanın duvarları geçmişe giden bir tünelin duvarları gibi. Her tablo yüzyıl geriye götürüyor insanı. 











Kutular Barış Bey'in annesinin tasarımı. Çok şıklar. Özellikle hediye götürecekseniz, paketinin de güzel olması lazım ve Cemilzade'de seçenek çok.





Cemilzade’de 4 çeşit ürün var : Lokumlar, Ezmeler, Şekerlemeler ve Çikolata. Lokumlar ve Ezmelerden tattım ama eminim diğer ürünleri de çok lezzetlidir.













Ev yapımı reçeller de satılıyor.




Fıstıklar Antep’ten. Fındıklar Giresun’dan. Sakızlar Sakız Adası’ndan. Cemilzade sahipleri için nesilden nesile geçen sırların en başında geleni, kullanılan malzemelerin kalitesinin her şeyden önemli olması. Üreticiler Barış Bey’in bu konuda ne kadar hassas olduğunu bildikleri için kaliteli mal göndermeye özen gösteriyorlarmış. “Aksi takdirde malları geri gönderiyorum” diyor Barış Bey.

Cemilzade’de her şey doğal. Katkı maddesi kesinlikle kullanılmıyor. Doğal pancar şekerinden elde edilen şeker kullanılıyor.

Hazır konu “lokum”dan açılmışken, lokumun bozuk mu, iyi mi olup olmadığını ağza atmadan anlamanın birkaç püf noktasından bahsedeyim.

1) Görüntüsü canlı olmalı.

2) Elastik yapıya sahip olmalı. Yani üzerine bastırılınca eski halini almalı.

3) Kokusu içindeki ürüne özgü olmalı.

Cemilzade lokumları ağza atılınca eriyor desem yalan olmaz. Hele Kaymaklı Lokum! Çoğu kişinin favori lokumu. Online satışı yok. Çabuk sürede bozulması sebebiyle sadece mağazalardan temin edebilirsiniz. Aslında 2009 yılına kadar Kaymaklı Lokum satılmıyormuş. Barış Bey’in babası sadece aile ve dostları için bu özel lokumdan hazırlıyormuş. Barış Bey işleri devralınca bu mükemmel lezzeti Cemilzade müşterilerinden mahrum bırakmak istememiş. Ve bu şekilde menüye eklenmiş.







Ezmelerden favorim “Fıstıklı Ezme”. Aslında fıstıklı yemekler ağır olarak nitelendirilir. Ama Cemilzade’ninki bir başka doğrusu! Yumuşacık, ağızda mükemmel bir tat bırakıyor. Uyarımı hemen yapayım: bir tane almak asla yeterli gelmiyor.  



Barış Bey'in annesinin elleriyle hazırladığı minik Sakızlı kurabiye toplarının da müptelası oldum.



Cemilzade’nin sunduğu lezzetlerin hâlâ eskisi gibi olmasını, ama günümüz şartlarına ayak uydurmasını seviyorum. Online satışı var. Zamanı olanlara ise mutlaka dükkana gitmelerini öneririm. Cemilzade’de müşteri çok önemli. Gelen müşteriye mutlaka ikram yapılır. Alışveriş yapıp yapmaması önemli değil. Önemli olan ne alacağını bilip alışveriş yapması.Cemilzade kuruluşundan beri butik üretim yapıyor. Yani, fabrikasyon usulü lokum üretilmiyor. Lokumlar kazanlarda hazırlanıyor. Lokumun her tarafı kazana değdiği için daha lezzetli oluyor. Yaklaşık 50 yıldır aynı usta ve tedarikçilerle çalışıyorlar. Sadece aile üyelerinin bildiği 130 yıllık formüllerle üretim yapılıyor.

Udi Cemil Bey’in besteleri arka fonda çalarken, kendinizi Cemilzade’nin lokumlarının, ezmelerinin tadına bırakın.


Not: Bayram öncesi Cemilzade ürünlerine rağbet çok artıyor ve malları tükenebiliyor. Bayram öncesinden sipariş verin.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN