info@mekan.com

Dr. Mehmet Öz: “Boğaz’da dolaşmaya ve denize girmeye bayılıyorum”

22 Temmuz 2015
Dr. Mehmet Öz: “Boğaz’da dolaşmaya ve denize girmeye bayılıyorum”

Dünyanın en çok izlenen ve Türkiye’de sadece D-Smart’ta yayınlanan “The Dr.Oz Show”un ünlü sunucusu, başarılı kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, sağlık sırlarını paylaşmak üzere Türkiye’de idi. Amerika’nın First Lady’si Michelle Obama dahil, Jennifer Aniston, Oprah Winfrey, Hugh Jackman, Rosie O'Donnell, Jennifer Lopez, Nick Cannon, Barbara Streisand, Glenn Close, Tim McGraw, Mo'Nique gibi diğer birçok ismin katılarak kişisel sağlık hikayelerini paylaştığı “The Dr. Oz Show” programının kahramanı, Amerika’nın “Oz Buyucusu” Dr. Öz sadece birkaç günlüğüne geldiği İstanbul’da hem tatil yaptı hem de 1 yıldır Amerika’da uygulanan ve olumlu geri dönüş bildirimi olan genel bir sağlık programını bizlerle paylaştı.

Prof Dr Mehmet Öz
 

“2 haftada 5 kilo” planı, 1 yıldır Amerika’da uygulanan ve olumlu geri dönüş bildirimi olan genel bir sağlık programı!

Prof. Dr. Mehmet Öz, “10 Adım” adı altında topladığı özel tariflerini, alışveriş listelerini ve özel zayıflama sırlarını da paylaştı.

“2 haftada 5 kilo” planının 1 yıldır Amerika’da uygulanan bir genel sağlık programı olduğunu ve geçen sene 2.5 milyondan fazla insanın bu programı uygulayarak olumlu geri dönüşlerde bulunduğunu aktaran Öz, “Hangi kilo verme yöntemlerinin en çok işe yaradığına karar vermeye çalışırken, geriye dönüp birçok sezonu inceleme fırsatımız oldu ve geçen sezon, en başarılısı ve en çok katılımcıya sahip olanıydı. Biz gerçek izleyicilerden, onlar için gerçekten neyin işe yaradığıyla ilgili gerçek tavsiyeler alıp ekip çalışmalarımızla birleştiriyor ve başarı yolunda karşımıza çıkan tüm engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Kişinin uygulayabileceği en etkili ve en verimli kilo verme programının bu olacağına inanıyorum” dedi.

Bugüne kadar 4,5 milyon kişinin web sitesi üzerinden bu malumatları yükleyip kullanmaya başladığını belirterek amacının ücretsiz olan bu programı herkesin kullanmaya başlamasını teşvik etmek olduğunun altını çizen Dr. Öz, ortalama ilk 10 günün içinde 4 kilodan biraz daha az kilo kaybı olduğunu belirterek, programı uygulayanların 10 günden sonra istediklerini yapabileceklerini söyledi.

Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de insanların büyük miktarının duygusal sağlığı ararken destek istemeleri gerektiğini ama istemeyerek ve bu sosyal bağlantıları kullanmayarak ruhsal sağlığı bulamadıklarının altını çizen Dr. Öz, bu mutsuzluğun uykusuzluğu getirdiğini anlatarak “Uykusuzluktan sonra ruhsal sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlıyor. Anksiyete başlıyor, kişinin strese karşı bağışıklığı düşüyor, sindirim sistemiyle ilgili şikayetler ortaya çıkmaya başlıyor. Önümüzdeki yıl endokrinolojinin en büyük konusu ruhsal sağlık. Yaptığımız araştırmalara göre insanların çoğu ne yapması gerektiğini biliyor ama yapmıyor.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Öz sağlıklı beslenmeye ilişkin son gelişmeler hakkında da bilgi verdi.

Sabah kalkarken limonlu su içmek sindirim sistemini başlatır

2009’dan beri başarılı bir şekilde yayınını sürdürerek 3 defa Emmy ödülü almış olan Dr. Öz, günün ilk öğünü olan kahvaltıya değindi. Kahvaltı öncesinde sabahları mutlaka limonlu su içilmesinin önemini anlatan “Oz Büyücüsü”, limonlu suyun Çin'de Hindistan'da, Asya'da çok kullanılan bir teknik olduğunu belirterek sindirim sistemini başlattığını söyledi. Güne limonlu suyla başlarsan kahveyle başlamazsın diyen Dr. Öz, “Kafein sağlıklı bir şey ama bir yerde de biraz yalan. Senin banka hesabından enerji alıp sonra veriyor. Günün sonunda hesapta enerji yoksa çay veya kahve içmenin sana faydası olmaz. Çay ve kahve elbette içilmeli ama 9-10 civarında.” diyerek güne sağlıklı başlamanın tüyosunu verdi.

Öz, limonlu sudan sonra damak zevkine göre glisemik indeksi düşük sebze ve meyvelerle ve badem sütü ile hazırlanabilecek bir smoothy ile güne devam edilebileceğini söyleyerek smoothy’nin içine protein tozu da katılabileceğini belirtti.

En doğru kahvaltı tabağı

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu ve doğru bir kahvaltının nasıl olması gerektiğini anlatarak kahvaltılı buluşmaya katılan gazetecilerin seçim yaptığı kahvaltı tabakları ile de kişiye özel yorumlar yapan Öz; “En Doğru Kahvaltı Tabağı”nı da tarif etti.

Az yağlı yoğurdu seviyorum ama yağsız yoğurdu sevmiyorum

Sabah kahvaltısında yoğurt yiyorum, probiyotik, sağlıklı bir yiyecek. Sabahları yüzde 2 yağlı yoğurt, üzerine yaban mersini ekliyorum. Ben az yağlı yoğurdu seviyorum ama yağsız yoğurdu sevmiyorum.

Beyin besin arıyor, kalori değil

Kendinizi aç hissederseniz atıştırmalıklar yerine sebzeli bir çorba öneriyoruz diyen Dr. Öz, “Aynı şekilde bir öğlen ve akşam yemeği olabilir. Gıdada basit karbonhidratlar olan beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi şeyler,  işlenmiş gıdaları istemiyoruz. Beyin besin arıyor, kalori değil.” diye ekliyor.

Yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolata tüketmek en sağlıklısı

Çikolata aslında çok sağlıklı bir besin ama sütlü çikolata değil. Sütlü çikolatanın içinde süt yağları var ve çikolata renk maddeleri ekliyorlar ama çikolata yok içinde, varsa da çok az ekliyorlar. Yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolata tüketmek gerek.

Prof Dr Mehmet Öz basın toplantısı


Yağsız süt içenlerin kilosu artıyor, yağlı süt içenlerin kilosu düşüyor

Eskisi kadar süt tüketmemiz şart değil. Süte vitamin ve kalsiyum ekliyorlar şimdi ama bence süt yerine badem sütü ve buna benzer sütler tüketmek daha iyi. Sütün yan etkisi olarak bazı insanlarda süt bağırsaklarda inflomasyon yaratıyor. Bunu fark etmiyoruz bile, sabah kalktığımızda yüzümüz şiş oluyor. Zihinsel güçlük çekiyoruz. İnsanlara süt perhizi yaptırıyorum, sütsüz hayatın nasıl görsünler diye. Süt, sindirim sistemini kuvvetlendirmiyor, o yüzden şart koşmuyorum. Süt doğal bir içecektir. Sütten yağı çıkardığın zaman karbonhidrat kalır. Yağsız süt şeker suyu oluyor. Araştırmalarda yağsız süt içenlerin kilosu artıyor, yağlı süt içenlerin kilosu düşüyor. Doğal yemekler yediğin zaman kilo kaybedersin, işlenmiş olan yemekler yediğin zaman kilo alırsın.

Matcha ve yeşil çay inflomasyonu azalttığı için kilo vermek isteyenlere yardımcı oluyor

Doğal çaylara pek şeker eklenmez, 20 kalori oradan kazancın olur. Aynı zamanda enerji verir. Yeşil çay genç, güneş görmeyen bir çay olduğu için içindeki antioksit miktarlar daha fazla. Şişmanlığın temel sebepleri var. 1.'si beyin besin arıyor, kalori değil. Beyine verdiğin yemeğin içinde besin varsa daha fazla kalori aramaz. O yüzden doğal yiyecekler sağlıklıdır. Matcha çayı, yeşil çay içinde antioksit miktarı yüksek olduğu için faydalıdır. 2. sebep inflomasyon. Vücut içinde savaş hissettiği zaman kendini korumak için yağ tabakalarını fazlalaştırıyor. İnflomasyon kötü yemekten olur. Fast foodtan, stresten olabilir. Bu tarz şeylerde insanın ilk yaptığı şey yemek yemek. Hatta vücut sevmediğiniz beğenmediğiniz yemekleri arıyor. Çünkü vücut yemek istiyor, korkuyor çünkü açlıktan. Matcha ve yeşil çay inflomasyonu azalttığı için kilo vermek isteyenlere yardımcı oluyor.

Ruhsal sağlığımıza iyi gelen yiyecekler

En faydalı şey Omega 3 yağlar. Beynin yüzde 60'ı yağ. En mühim olan yağlar Omega 3 yağlar çünkü sert yağlar değil. Omega 3 ve zeytinyağı beyin hücrelerini destekler. Etraftaki strese karşı kendilerini müdafaa edebiliyorlar. Benim için en sağlıklı yağlar zeytinyağı, balık yağları, keten tohumu, ceviz yağı, badem.

Atalarımızın Akdeniz sahillerinde yedikleri yemekler dünyanın en sağlıklısı

Türkiye'de artık her şey bulunuyor. Amerika'dan farksız. Gıdaları, doğal, topraktan çıktığı gibi yiyebilirsek en sağlıklısı o. Bazı yemekler eskisi gibi değerli değil. Türkiye'deki kadar sebze ve meyveler dünyanın hiç bir yerinde yetişmiyor. Bunu bazen unutuyoruz. Özellikle atalarımızın Akdeniz sahillerinde yedikleri yemekler dünyanın en sağlıklı, en uzun yaşam tarzını destekleyen teknik ve tariflerdir.

Pazarlamacılar kelimelerimi aldılar ve benim kelimelerimle seyircilerimizi, halkı kandırdılar

Gıda takviyeleri sebebiyle hayatını kaybedenlerin artmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Dr. Öz şöyle konuştu: “Gıda takviyeleri hiç bir zaman ömür boyu kullanılamaz. Son 1 yıl içinde öğrendim ki bu ürünlerin çoğu sahte. Bu ürünleri destekleyen kelimeleri showlarımda birkaç kez kullandım, keşke o kelimeleri geri alabilsem. Pazarlamacılar kelimelerimi aldılar ve benim kelimelerimle seyircilerimizi, halkı kandırdılar. Bunları lütfen kullanmayın. Artık hangilerinin iyi hangilerinin kötü olduğunu ben bile bilemiyorum. Multi vitamin, Omega 3 yağları gibi diğer takviyeleri destekliyorum.

İnternette satılan zayıflama haplarının yüzde 50'si sahte

Zayıflama ilaçlarıyla ilgili dava bana karşı açılmadı. Zayıflama ilacı satmadım, satmıyorum, satmayacağım. Bir şirket programda kullandığım kelimeleri ve ismimi kullanarak bu hapların tanıtımını yaptı ve ben satıyormuşum gibi yansıttı. Amerika bunun peşine düştü ve bu şirketten 9 milyon dolar tazminat aldı. Bu şirketler 100 milyonlarca lira kazandılar. Dava açıldı ama halkın büyük bir kısmını kandırdılar. Bence halk bu haplardan uzak dursun. İnternette satılan zayıflama haplarının yüzde 50'si sahte.


Prof Dr Mehmet Öz basın toplantısı

40 kilo fazlanız varsa ölüm oranı kanserle eşit, mide küçültme ameliyatları keşke daha fazla yapılsa

Gerektiğinden en az yapılan mide ameliyatları, keşke daha fazla yapılsa. Çok faydalı, insanların 3/2'si çok büyük fayda görüyorlar. Çoğumuz korkuyoruz bu ameliyattan ama yeni cins ameliyatlar hep endoskopiyle yapılıyor. 20-30 kilodan fazlanız varsa ve eğer bunun ya  tesiri varsa sizde şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uykusuzluk varsa lütfen bu ameliyatı olun. Yan tesirleri az, faydası bilinenden çok daha fazla. Ameliyat öncesi 15 günde bile şeker oranı yüzde 50 düşüyor. Bu Türkiye'de değişecek. Amerika'da kilo sebebiyle ölümler o kadar arttı ki devlet artık ödemeye başladı. 50 yaşında birisinin 40 kilo fazlası varsa onun ölüm oranı kanserle eşit. Bazı doktorlar ayda bir, bazıları günde 5 ameliyat yapıyor. Mide küçültme ameliyatını çok muvaffak olmuş olan, merkezi bir yerde yaptırmak gerek. Şişmanlık fena bir şey değil, sağlığı bozan şişmanlık kötüdür.

Mide küçültme ameliyatının yan tesirleri var

Mide küçültme ameliyatının yan tesirleri var, büyük bir ameliyat. Midenin 4/5'ini alıyorsun o yüzden tükettiğin yemekler sağlıklı değilse sıkıntı çekersin. Bazen ilk başlarda sıkıntılar çekilebiliyor. Ameliyat sonrası milkshake içersen olmaz. Gıdana dikkat etmen gerek. Kişi ameliyat öncesi ruhsal sıkıntılarını göze alabilirse, yemeğe olan ilgisini dengeleyebilirse ben bu ameliyatı çok tutuyorum.

Türkiye'de artık "banyo molası" verelim

Kendimize günde beş dakika ayıralım. Tek başına bir yerde otur, kimse seni rahatsız etmesin, ne iyi gidiyor, ne kötü gidiyor, ne yapman gerekiyor.. vs. Neden banyo molası diyorum, çünkü kimse rahatsız etmez sizi. Onun için banyoya gir, klozeti kapat, üzerine otur, kimse rahatsız etmeden sakin olarak otur. Bir de evde yatmadan önce minnettar olabileceğin ne varsa "minnet defteri"ne 2-3 şey yaz. Hayatın, anların ne kadar kıymetli olduğunu hissedip duymanızı sağlar. Beynimizde düşünceler hızlandıkça dünya karışıyor. Duygusal rahatsızlığın en büyük sebebi o. Biraz dünyayı yavaşlatmak gerektiği zaman biz tam tersini yapıyoruz. Amerikalılara sorun en büyük sorununuz nedir diye, fiziksel sağlığından bahsetmez hep ruhsal sağlığından.

Kilo kaybetmek istiyorsan uyu

Uyuyamayanlarda karbonhidrata karşı dengesizlik oluyor. Hem aç hissediyorlar kendilerini tok tutmak için basit karnonhidrat arıyorlar. Bu yüzden kilo artışı çok görüyoruz. En büyük tedavi görünmeyen hastalık uykusuzluk. Uykusuzluk yüzünden yüksek tansiyon, şişmanlık, kanser, depresyon, anksiyete ve zihinsel güçle ilgili sorunlar yaşanır. Duygusal sağlığımızın peşinde koşmamız gerekiyor. Showumda gelecek sezon bu konuları işleyeceğim.

Çalışanlara öneriler

Kendini çok aç hissettiğinde bir anda yemek bulmak zor. Ben işime kuruyemişsiz gitmem. Ceviz, badem, fındık neyi seviyorsan çekmecende olmalı. Acıktığımda panik edip kötü bir yemek yemiyorum. Kahvaltımı işte yapıyorum ama evden getiriyorum. Öğlen yemeğimi de. Sabah kalkınca yoğurt ve içine attığım yaban mersinini yiyorum. Öğlen büyük bir tas salata. Akşam yemeğine kadar dışarıdan hiçbir şey alıp yemem.

Google ve Facebook’un mutfağı çok sağlıklı

Çalışanlar kantinde bulunan yemekleri beğenmiyorlarsa değiştirebiliyorlar. Geçenlerde Google ve Facebook'a gittim. Oraya gittiğin zaman onlar en büyük bilgiyi kabul ediyorlar. Bir şirketin en kıymetlisi işçiler. O işçileri sağlıklı tutmazsan o zaman işe gelseler bile eskisi kadar zihinsel bir çalışma yürütemezler. O yüzden kantinleri de yemekleri de değiştirmek zor değil. Patronlar şirkete sağlıklı besin getirilmesini sağlarsa herkes fayda sağlar. Google ve Facebook'taki yemekler inanılmaz güzel. Sağlıksız olan yemekleri kenara, ışıklandırılmamış bir yere koyuyorlar, sağlıklı yemekler daha çok tüketiliyor.

GDO organizmalar tehlikeli değil, sebzenin üzerinde kullanılan ilaçlar beni endişelendiriyor

Türkiye'de siz bir ürün aldığınız zaman üzerinde GDO yazıyor. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, o yüzden içinde ne olduğundan haberiniz var. Amerika'da yasak, yazdırmıyorlar. Bence herkesin içinde ne olduğunu bilmeye hakkı var. GDO organizmalar tehlikeli değil. sorun şu, neden yapıyorlar? GDO'ya sebze ve meyvenin üzerindeki pestisitler, kimyasal maddeler ekliyorlar tarımda, bunların bazıları tehlikeli. Bunu kimse tespit edemez, herhangi bir araştırma yapılmadı ama yakından takip etmemiz gerekiyor. Belki kanser oranının yükselmesini etkiliyor olabilir, belki çocuklardaki otizm oranının artmasının sebeplerinden biri GDO organizmalar olabilir. Kimse yüzde 100 sağlıklı diyemez. Onun için GDO değil, sebzenin üzerinde kullanılan ilaçlar beni daha çok endişelendiriyor.

Prof Dr Mehmet Öz

İstanbul’a bayılıyorum, her yıl mutlaka geliyorum

Üç gün önce geldim İstanbul'a. İstanbul’a bayılıyorum, her yıl mutlaka geliyorum. İstiklal Caddesi'ne, Taksim'e kadar yürüdüm. Boğaz'da çok güzel dolaştım. Yeğenlerimle denize girdik, eğlendik. Dün akşam tekne turunda hep göbek atan beyler gördüm, hanımları değil. Hoşuma gitti :)

Dr. Öz’den tarifler!

Zayıf ve tok kalmak için gün içinde bu çorbayı için:

Total 10 kilo verme programının bir parçası olarak düşünün bu çorbayı. Öğünler arasında bu çorbayı için. Bu sebze suyu çorbası eğer haftanın başında yaparsanız yanınızda bile taşıyabileceğiniz pratik ve sebzelerle dolu bir çorba. Gerekli protein zengini öğünlerinizi tüketirken yanında bu çorbayı da tüketerek acıkmadan kilo verebileceksiniz.

Malzemeler

•3.8 lt su

•1 büyük boy doğranmış soğan

•Büyük küpler halinde doğranmış 200 gram kış kabağı

•Büyük küpler halinde doğranmış 150 gram turp/şalgam gibi kök sebze

•100 gram doğranmış yeşillik (pancar yaprakları, maydanoz gibi)

•2 adet kereviz sapı

•50 gram lahana

•4 adet 1’er cm’lik zencefil dilimleri

•Tat vermek için deniz tuzu

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri bir tencereye alın ve kısık ateşte yaklaşık 60 dakika hafifçe kaynatın.

Soğumaya bırakın (pişen sebzeleri çıkarın) ve buzdolabında geniş ve ağzı sıkı bir cam kapta saklayın.

Çok kaynatmadan ısıtarak günde 3 – 4 kaseye kadar tüketebilirsiniz.

------------------------------------------

Detoks sebze çorbası için

Malzemeler

• 4 adet büyük boy soğan

• 8 adet kereviz sapı

• 200 gram lahana

• 8 diş sarımsak

• Kurutulmuş zencefil

• 400 gram balkabağı

• 400 gram kök sebze (turp, yabani havuç, şalgam – bunlardan birini seçebilirsiniz)

• 400 gram doğranmış yeşillik (maydonoz, pancar yaprağı, kara hindiba – bunlar gibi sebzelerden birini seçebilirsiniz)

-Deniz tuzu

-----------------------------------------

Balkabaklı tart içeceği

Malzemeler

2 yemek kaşığı protein tozu (peynir altı suyu veya yumurta akı tozlarından)

1 yemek kaşığı keten tohumu yağı

1 fincan tatlandırılmamış hindistan cevizi sütü

• 1/2 muz

• 100 gram balkabağı püresi

• 1/4 çay kaşığı vanilya özü

• 1 bardak buz

------------------------------------------------------

Muzlu Çikolatalı Dondurma

Bu lezzetli ve hayvansal süt ürünü içermeyen dondurma tarifini mutlaka deneyin!

Hayvansal süt ürünü içermeyen bu dondurma kremamsı yumuşaklığını ana malzemesi olan

dondurulmuş muzdan alıyor. İster tatlı ister ara öğün olarak tüketebileceğiniz bu lezzetli dondurma diyetinizi bozmayacağından sonrasında hiç pişmanlık duymayacaksınız.

Malzemeler

•Buzluğa dilimleyerek attığınız donmuş muz

•120 ml tatlandırılmamış badem sütü (veya başka bir bitkisel süt)

•Çay kaşığı sıvı stevia

•1/4 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı

Bütün malzemeleri karıştırın, ezin. Afiyet olsun!

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Hayalindeki Sen kitabının yazarı Doris Hofer'in Thesquatgirl hesabını severek ve ilgi ile takip ediyoruz. Kendisine, önerilerine ve bayanlardan oluşan bir ekibin en 1. özelliği olarak fiziğine bayılıyoruz. Bizde düşündük ve herkes için şahane öneriler i&ccedi…
2012 yılından bu yana yazdığı İstanbul Kazan Ben Kepçe bloğunda genellikle İstanbul’daki mekanlar ve denediği tatlar üzerine görüşlerini paylaşan Büşra Kahveci, takipçilerinin beğenisini kazanmaya devam ediyor. Tüm odağını bloğuna veren ve yazdıklarıyla g…
mekan.com olarak etkinliklerimizde bir çok bloggerla tanışıyoruz ve onları daha yakından tanımak istiyoruz. Biz onları tanırken neden detayları sizinle paylaşmayalım dedik ve KanGurular isimli bir topluluğun üyesi olmasıyla dikkatimizi çeken Fuat Şimşek ile oldukça keyifli …
Godiva’nın eşsiz lezzetlerinin oluşturulmasında önemli bir rol oynayan Belçikalı çikolata ve pasta şefi Philippe Daue İstanbul’da Godiva Zorlu mağazasında cemiyet hayatının ünlü isimleri, gurmeler ve lezzet yazarlarıyla bir araya geldi. mekan.com'un da ka…
Oklahoma'da bir sandviç dükkanı sahibi, birinin kendi çöplerini karıştırarak artık yemeklerden yediğini fark edince, dükkanının camına görenleri duygulandıran bir mesaj yapıştırdı. Fotoğraf Kaynak: http://mashable.com/ "Bir sonraki yemeği içi…
Tokat’ın Reşadiye ilçesinde doğdu. Hayatı boyunca okula gitmedi. Anne ve babası ayrılıp farklı kişilerle evlenince istenmeyen çocuk oldu. 10 yaşında tek başına gönderildiği Ankara Ulus’ta çakmak taşı sattı. Tuvaletlerde, kömürlükte yattı kalk…
Daha açılalı bir ay olmasına rağmen çoğumuzun gönlünü fethetmeyi başardı On Off. Zaten Melih Doğan'ın işlettiği hangi mekanı sevmedik ki bu zamana kadar? Gerek samimiyeti gerekse de profesyonelliği ile her zaman bir adım öndeydi. Biz de hem bu başarının sırrını …
Kendisini sosyal medyada keşfettiğimiz, tabakları ve yemekleri özgün tasarımlarıyla birer sanat eserine dönüştüren Kübra Yuvacı'yı yakından tanımak ve Mojabuka-konuşan tabakların hikayesini kendisinden dinlemek istedik.  Merhaba Kübra Hanım, önceli…
Ful Özok... Atölye Ful'un sahibi. Hayattan zevk alan, hayatı çözmüş, pozitif, hiç pes etmemiş hep kendini geliştirmiş biri... Geçtiğimiz hafta çok karlı bir havada gittik Ful hanım'ın Mecidiyeköy'deki atölyesine, röportajımız…
Van'da yöre halkının genel olarak hayvancılık ile uğraşması beraberinde süt ve süt ürünlerinden elde edilen geniş bir besin kültürü de getirmiştir. Ayrıca yaylalardan elde edilen bal ve dağlardan toplanan çeşitli bitkiler ile yapılan otlu peynir ve …
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN