info@mekan.com

Eski Bayram Gelenekleri

29 Haziran 2016
Eski Bayram Gelenekleri
Yoğun tempolu çalışmaktan, günlük hayatın kaosundan ve koşturmasından yorgun düşen bizler, bayramların yaz aylarına denk gelmesiyle son bir kaç yıldır bayramları tatil fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Eskidense bayramlar insanları birleştiren, bol bol ziyaret ettiğimiz ve yardımlaşmayı ön plana çıkaran günlerden oluşurdu. Aile büyüklerimiz ve sevdiklerimiz ile bir araya geldiğimiz, el öptüğümüz, harçlık alıp verdiğimiz ve bol bol tatlı, şeker, çikolata yediğimiz bayramlar neredeyse geride kaldı. Artık telefonlardan kuru aramalar ve daha da kötüsü mesajlar ile bayramları geçiştirir olduk. Ramazan bayramının başlamasına günler kala sizlere eski bayramlardan bahsetmek ve o güzel günleri gözlerinizde yeniden canlandırmak istedik. 

Şeker bayramı Ramazan ayının sonunda kutlandığı ve orucun bitmesi ile duyulan sevinç ifadesini göstermek için kutlanan bir bayramdır. Ramazan aynı boyunca iftarı bekleyen bizler Ramazan bayramı tatilinin gelmesini de dört gözle bekleriz. Aslında bayramın adı Osmanlıca ‘Iyd-ı Fıtır’ dan’’ gelmektedir. Fıtır fitre olarak bildiğimiz kelimenin karşılığıdır ve ‘şükür’ anlamı taşımaktadır. Şükür kelimesi zamanla şekere dönüşmüş ve bayramda bu isimle anılmaya başlanılmıştır. 


Fotoğraf Kaynak: gunes.com

Şevval ayının birinci gününden başlanarak üç gün boyunca kutlanan bayram, arife günü top atışlarıyla başlar ve son günün ikindi saatinde atılan top ile sona ererdi. Ramazan ayında olduğu gibi bayramı da gece davulcular müjdelerdi. Bayramın ilan edilmesiyle birlikte tüm camilere kaftanlar giydirilir ve minareler fener gibi aydınlatılırdı. Osmanlı saraylarında bayram merasimleri oldukça önemliydi. Padişah sabah namazını sarayda Hırka-ı Saadet dairesinde kılar, sonrasında ise imam ve hatiplere hediyeler verilirdi. Hediye merasiminin ardından mehter marşı çalınır, saraylılar ve devletin ileri gelenleri bayramlaşır, ardından bayram namazına gitmek üzere hazırlanırlardı. Ayasofya, Sultanahmet ya da Süleymaniye’ye büyük bir alayla gidilir ve bayram namazı kılınırdı. Bayram namazından sonra topluca yemekler yenir, bazen padişahlar halkın da dahil olabildiği şenlikler düzenlerdi. Burada orta oyuncuları, meddahlar ve esnaf hünerlerini gösterirdi, yağlı güreşler izlenirdi. Osmanlı’nın iyi dönemlerinde bayramlarda memur ve subaylar ikramiye alır, fakirlere bağışlar dağıtılır ve bazı mahkumlar salınıverirdi. Arife günü hamamlar sabaha kadar açık ve ağzına kadar dolu olur şekerciler ise geç saatlere kadar çalışırdı. Ramazan ayı arifesinde kapatılan meyhaneler, bayramın birini günü hemen açılırdı. Meyhane sahipleri müdavimlerinin evlerine bayram sabahı midye ve uskumru dolması gönderirdi. 


Fotoğraf Kaynak: trthaber.com

Evlerde Ramazan ayının yarısında bayram hazırlıkları yapılmaya ve evler temizlenmeye başlanırdı. Yeni giysi alabilecek durumu olanlar alışverişe çıkar durumu olmayanlarsa aldıkları kumaşlar ile elbiseler dikerlerdi. Bayramda gelecek misafirere tutulacak şeker, çikolata ve kolonya alışverişi de bu günlerde yapılırdı. Kapıyı çalan çocuklara çeşitli hediyeler verilir ve davulculara da bahşişler dağıtılırdı. Ve bayram isminin anlamına yakışır şekilde bayram havasında geçer herkes 3 gün boyunca neşe saçardı. Umarız eski bayram adetlerini yeniden yaşatabileceğimiz bayramlar yaşarız. Herkese sağlık, huzur ve sevdikleri ile geçecek bir bayram diliyoruz. 


Fotoğraf Kaynak: emineninhobidefteri.blogspot.com


Eğer sizlerde bayram öncesi geleneğini gerçekleştirmek ister ve hamama gideyim derseniz Fırsat Bu Fırsat üzerinden, Cağaloğlu Hamamı'nın en uygun fiyatlı fırsatını değerlendirebilir, bayram çikolata ve şekeri almak içinde Bayram'da Şeker, Lokum ve Çikolata Alışverişi listemizi okuyabilirsiniz.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN