info@mekan.com

Herkesin Denemesi Gereken 30 Türk Lezzeti ve Mekanları

14 Kasım 2014
Herkesin Denemesi Gereken 30 Türk Lezzeti ve Mekanları
Menemen
Geleneksel Türk kahvaltılarının en temel öğelerinden. Çırpılmış yumurtalar tavada sebzelerle sotelenir ve ekmekle sıcak sıcak servis edilir.


https://www.flickr.com/photos/51318753@N07/

En İyi Menemen Nerede Yenir?
Yeniköy'deki Emek Cafe, Karaköy'deki Namlı Gurme, Rumelihisarı'ndaki Nar Cafe


Köfte
Türk yemeklerinin vazgeçilmezi özetle kızartılmış kıyma olan köftenin her yöreye özgü çeşidi vardır. Yanında salata ve yoğurtla afiyetle yenir.


Fotoğraf: http://www.cookingforkeeps.com/2013/10/17/spaghetti-and-meatballs/

En İyi Köfte Nerede Yenir?
Sultanahmet'deki Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Sirkeci'deki Meşhur Filibe Köftecisi, Kadıköy'deki Ako Adapazarı Islama Köfte


Mantı
İlk bakışta ravioliyi andırsa da bu geleneksel Türk yemeğinin tadı ve karakteri tamamen kendine özgü. Kıyma elde açılan küçük hamur parçalarının içine konur ve suda haşlanır. Piştikten sonra üstüne süzülmüş yoğurt, salça ve terayağı ile servis ediler. Yapması zor ama yemesi son derece keyifli. İlk kez deneyecekseniz marketlerde hazır satılanları değil el yapımı olanları tercih etmelisiniz.



En İyi Mantı Nerede Yenir?
Mantının en lezzetli adreslerini listemizde görebilirsiniz: İstanbul'un En İyi 15 Mantıcısı


Kuzu Tandır
Kuzu eti bütün halinde yavaş yavaş özel bir fırın olan tandırda pişirildikten sonra, yanında pilav, patates ve tercihen yoğurtla servis edilir.


http://turkishfood.about.com/od/MainDishes/r/Turkish-Roasted-Lamb-Is-Called-kuzu-Tandir.htm 

En İyi Kuzu Tandır Nerede Yenir?
Eminönü'ndeki meşhur Pandeli, Zeytinburnu'ndaki Gelik, Kanyon'daki Konyalı


Lahmacun
Hamur incecik açılır, üzerine kıyma, maydanoz soğan ve baharatlarla hazırlanan iç malzemesi konularak fırına verilir. İç malzemesi her yöreye göre farklılık gösterse de her semtte bulabileceğiniz fiyatı oldukça uygun ve pratik bir yemek. Limon sıkılıp içine yeşillik konduktan sonra sarıp yemesi de oldukça lezzetli.



Fotoğraf: arbuz.com

En İyi Lahmacun Nerede Yenir? 
Nişantaşı'ndaki Tatbak, Karaköy'deki Köşkeroğlu Kebap ve İskender Salonu, Güngören'deki Bağdat Ocakbaşı


Börek
Türk yemeklerinde yufka çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. En popüler olanı ise börektir. Açılan yufkanın içine malzemeler konur ve fırında pişirilir. Kahvaltıda, öğlen, ya da akşam yemeğinde, her öğün afiyetle yenir. Yufkanın içine zevkinize göre her türlü malzemeyi koyabilirsiniz; peynir, kıyma, patates, ıspanak…


Fotoğraf: largeformat4x5_Getty Images

En İyi Börek Nerede Yenir?
Sarıyer'deki Meşhur Sarıyer Börekçisi, Rumelihisarı'ndaki Rumelihisar Börekçisi, Çengelköy'deki Çengelköy Börekçisi


Midye Tava

Midye içleri yıkanıp un, yumurta ve bira ile kaplanır. Yağda kızartıldıktan sonra yanında taratorsosu ile servis edilir.  Deniz ürünlerini seviyorsanız kesinlikle denemenizi tavsiye diyoruz, özellikle de biranın yanında.


Fotoğraf: diak_Fotolia.com

En İyi Midye Tava Nerede Yenir?
Yeniköy'deki Aleko'nun Yeri, Kireçburnu'ndaki Meşhur Kireçburnu Midye ve Balık Evi, Rumeli Kavağı'ndaki Balıkçı Kahraman


Fava
İç baklalar suda haşlanır, yumuşayınca suyu süzülür. Soğan ve zeytinyağı kavrulur, üzerine bakla eklenir karıştırılır. Şekeri ve tuzu ilave edip baklaları, robottan geçirerek püre kıvamına getirilir. Kalıpta birkaç saat bekletilir. İşte size klasik fava tarifi.


Fotoğraf: Elizabeth Taviloglu, 2012

En İyi Fava Nerede Yenir?
Kandilli'deki Kandilli Suna'nın Yeri, Karaköy'deki Karaköy Lokantası, Arnavutköy'deki Sur Balık


Kokoreç
Koynun ince bağırsağı ve bumbardan yapılarak kor ateşte kızartılan kokorece genelde sokaktaki mangallı tezgahlarda rastlarsınız. Ayaküstü ekmek arası olarak tüketilir. Yanına da en çok ayran, turşu suyu ya da şalgam suyu yakışır. 


http://minoritynomad.com/ 

En İyi Kokoreç Nerede Yenir?
Çengelköy'deki Çengelköy Kokoreççisi, Etiler'deki Sarıhan Gusto, Beyoğlu'ndaki Şampiyon Kokoreç


Ali Nazik Kebap

Türk mutfağının en iyi 10 kebap çeşidinden biridir Ali Nazik. Rivayete göre 16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim Antep’e geldiğinde ikram edilen bu yemeğin üstüne “hangi eli nazik yaptı bunu” demiştir. Oradan da ismi Ali Nazik olarak kalmıştır. Yapımına gelirsek; közlenmiş patlıcan sıcakken sarımsak, yoğurt ve baharatla ezilerek ılık bir püre hazırlanır. Kavrulmuş dana ya da kuzu eti pürenin üzerine eklenerek servis edilir.  


Fotoğraf: aliilkerelci - Fotolia.com

En İyi Ali Nazik Nerede Yenir?
Yeniköy'deki Kaşıbeyaz, Acıbadem'deki Çanak Kebap, Eminönü'ndeki Hamdi Restoran


Kısır

Bulgur Türk yemeklerinde bolca kullanılan bir malzeme. Kısır da bulgurdan yapılıyor ve en Türk mutfağının en bilindik lezzetlerinden. Soğuk bulgurun içine yeşil soğan, domates, maydanoz ve kıvırcık ekleniyor. Her evde bu eklemeler değişiklik gösterecektir. Üzerine limon sıkıp ve zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz. Yanına en çok yakışan içecek ise muhakkak ki ince belli bardaklarda içtiğimiz siyah çay.  


Fotoğraf: Berna Şafoğlu - Fotolia.com

En İyi Kısır Nerede Yenir?
Beyoğlu'ndaki Yeni Lokanta, İstinye Park'taki Osmani Restaurant, Bağdat Caddesi'ndeki Köşebaşı


Piyaz

Kuru fasulye Türk mutfağının sultanıdır; piyaz da salataların. Piyazın yapımı oldukça kolay olsa da seçtiğiniz fasulyenin kalitesine çok dikkat etmeniz gerekir. Fasulyeleri yavaş yavaş haşladıktan sonra salata malzemelerinizle karıştırıp servis edebilirsiniz. 


belginanne.blogspot.com

En İyi Piyaz Nerede Yenir?
Sirkeci'deki Meşhur Filibe Köftecisi, Florya'daki Beyti Restoran, Kadıköy'deki Ekspres İnegöl Köfte


Çiğ Köfte
Bugün bir çok restoranda etsiz yapılsa da kıyılmış et çiğ köftenin ana malzemelerinden. Bulgur, isot, salça, soğan, maydanoz ve baharatlar da ilave edilerek yoğrulur. Yoğurma şekli ve hızı kıvamına kavuşmasında oldukça önemlidir. Marul yaprakları ve lavaş ekmeği ile yemesi de lezizdir.  


Fotoğraf: Kybele - Fotolia.com

En İyi Çiğ Köfte Nerede Yenir?
Samatya'daki Develi Restoran, Kızıltoprak'taki Çiğ Köfteci Gakkoş Usta, Bir çok şubesi olan Komagene


Boza
Türklerin en eski içeceklerinden biri olmasının yanı sıra vitamin yönünden de oldukça zengin. Kışın sokaklarda Vefa Bozacılarından duyarsınız;  “Bozaaaa” diye bağırırlar.  Yıllardır süregelen bu sokak satışı, nostaljik bir hava yaratır.  Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bu içeceği özellikle Vefa Bozacısı’ndan tatmanızı tavsiye ediyoruz. Tarçın ve leblebi ile içerseniz de zevkiniz ikiye katlanacaktır. 


Fotoğraf: Yamini-Chao-Getty Images


En İyi Boza Nerede İçilir?
Tabiiki Vefa'daki Vefa Bozacısı


Helva
Helva dendiğinde iki çeşidi aklımıza gelir; tahin helvası ve un helvası. Un helvası doğum, ölüm gibi önemli günlerde evde yapılıp dağıtılırken diğeri de kahvaltılarda fıstıklı, kakaolu ve sade çeşitleriyle bolca tüketilir. E vitamini yönünden oldukça zengin olan tahin helvası güne başlamadan bol bol enerji depolamanızı sağlar.


Fotoğraf: Paul-Biris_Getty Images

En İyi Helva Nerede Yenir?
Kadıköy'deki Şekerci Cafer Erol, Beyoğlu'ndaki Koska Helvacısı, Sultanahmet'teki Hafız Mustafa


Baklava
Yiyebileceğiniz en güzel, en taze, en tatlı baklava Türkiye’dir. Bu hamur tatlısını cevizli, fıstıklı, bademli ya da fındıklı tercih edebilirsiniz.


http://www.potatochipsarenotdinner.com/blog/2013/3/4/pistachio-baklava

En İyi Baklava Nerede Yenir?
Karaköy'deki Güllüoğlu, Pendik'teki Baklavacı Gaziburma, Bahçelievler'deki Develi Baklava


Balık Ekmek
Tarihi yarımadada kaçırmak istemeyeceğiniz bir İstanbul klasiği balık-ekmek. Ekmek arası ızgarada pişmiş balığı yapıldığı tekneden kapıp hemen boş bulduğunuz yere oturmanızı tavsiye ediyoruz. Yanında turşu da çok iyi gidiyor.


http://www.eksitarif.com/

En İyi Balık Ekmek Nerede Yenir?
Sarıyer'deki Taka Balık Ekmek, Yeniköy'deki Nimet Abla Balık Ekmek, Beykoz'daki Beykoz Balık Ekmek


Salep
Türkiye’ye gelip tadına bakmadan gitmek istemeyeceğiniz insanın içine ısıtan sıcacık bir kış içeceği sahlep. Üzerine tarçın dökülür. Saf salebi ihraç etmek yasal olmadığından sadece Türkiye sınırlarında tüketebileceğinizi de belirtelim.


http://bethmichelle.com/sahlep-drink/

En İyi Salep Nerede İçilir?
Yeniköy'deki Yeniköy Kahvesi, Kuruçeşme'deki Aşşk Kahve, Çamlıca'daki Çamlıca Sosyal Tesisleri


Pide
Uzun ve yayvan hamurun üzerine talebe göre et, kaşar peyniri, mantar gibi iç malzemeler konularak taş fırında pişirilir. Türk pizzası olarak anılan pide herkes tarafından bol bol tüketilir.


Fotoğraf:http://www.nasippide.com/


En İyi Pide Nerede Yenir?
Fatih'teki Fatih Karadeniz Pidecisi, Ümraniye'deki Lider Pide, Ataşehir'deki Bafralı Pide


Güllaç
Genellikle Ramazan ayında servis edilen bu geleneksel Türk tatlısı süt ve gül suyundan yapılıyor. Oldukça hafif, iftardan sonra da hazmı kolay.


Fotoğraf: © fatih_yalçın - Fotolia.com

En İyi Güllaç Nerede Yenir?
Sultanahmet'teki Edebiyat Kıraathanesi, Şaşkınbakkal'daki Dibek Pastanesi, Karaköy'deki Güllüoğlu


İskender Kebap
Bursa yöresinin meşhur kebabı İskender, üstündeki terayağı, domates sosu, altında yağlı pide parçaları ve yanında yoğurdu ile adı geçtiğinde olsa da yesek dedirten geleneksel bir lezzet.


Fotoğraf: http://cookeryplusmag.fourplusmedia.com/

En İyi İskender Kebap Nerede Yenir?
Kadıköy'deki İskender İskenderoğlu, Ihlamur Yokuşu'ndaki Yavuz İskenderoğlu, Florya'daki Uludağ Et Lokantası


Meze
Çilingir sofralarının vazgeçilmezidir meze. Peynir, salam, biber, patlıcan gibi çeşitli soğuk atıştırmalıklardan oluşan meze ana yemek öncesinde aperatif olarak da sunulur.


Fotoğraf: © Steve-Outram_Getty Images

En İyi Meze Nerede Yenir?
Tarabya'daki Set Balık, Cankurtaran'daki Balıkçı Sabahattin, Beyoğlu'ndaki Meze By Lemon Tree


Dolma
Türk mutfağının en özel yemeklerinden, yapımı oldukça da zahmetli. Domates, patlıcan ya da kabak dolması ile yapılsa da en çok asma yaprağı ile yapılanı meşhurdur. İç malzemesi konup özenle tek tek sarılan yaprakların piştikten sonraki tadı parmak ısırtan cinsten.


Fotoğraf: blog.farksepeti.com

En İyi Dolma Nerede Yenir?
Beyoğlu'ndaki Hacı Abdullah, Bakırköy'deki Abdülkadir, Bostancı'daki Nalia Restaurant


Lokum
Lokum hem Türk geleneğinin önemli bir parçası hem de tüm dünyanın tanıdığı bir tatlıdır. Fındıklısından cevizlisine, güllüsünden damla sakızlısına her damak tadına hitap eden çeşitleri ve ağızda yumuşacık hissettiren kendine özgü dokusu ile Türk kahvelerinin de vazgeçilmezidir. Tadına bakmak isteyenler muhakkak lokumu yerinde taze taze yemeli.


www.osmanlioglu.com.tr

En İyi Lokum Nerede Yenir?
Beyoğlu'ndaki Hacıbekir, Etiler'deki Cemilzade, Erenköy'deki Divan Pastanesi


Mercimek Köftesi
Pişirlen bulgur ve diğer iç malzemeleri elde yoğrularak yuvarlak toplar haline getirildikten sonra marul ya da roka yaprakları üzerine dizilir. Son derece sağlıklı, yapımı kolay ve bir o kadar da leziz.



http://bakirtencerem.blogspot.com.tr/2013/10/mercimek-koftesi.html

En İyi Mercimek Köftesi Nerede Yenir?
Taksim The Marmara'daki Raika, Beyoğlu'ndaki Mekan, Beyoğlundaki Babel Cafe


Döner
İç yağı ve baharatlarda iyice dövülen et, şişin üzerine geçirilip yavaş yavaş ateşin karşısında pişirilir. Neredeyse dünyanın her yerinde bulabilirsiniz ama Türkiye’de tatmadan döner yedim demeyin.



En İyi Döner Nerede Yenir?
Etiler'deki Çardak Büfe, Maltepe'deki Dönerci Ali Usta, Fatih'teki Dönerci Sadık Usta


İmam Bayıldı

Patlıcan dolmaları yağda öldürülmüş pirinç, bulgur ve de kıyma et ile doldurup ocakta pişirilir. Leziz, sağlıklı ve doyurucu.


Fotoğraf: Elizabeth Taviloglu, 2012

En İyi İmam Bayıldı Nerede Yenir?
Harbiye'deki Boğaziçi Borsa Restoran, Ataşehir'deki Cafe Locale, Pera'daki Roka Pera


Künefe
Adını bile duymak ağzınızı sulandırabilir. Kadayıf ve peynirden yapılan ve sıcak sıcak servis edilen bu şerbetli tatlı tek kelime ile leziz.


Fotoğraf: Kybele - Fotolia.com

En İyi Künefe Nerede Yenir?
Fatih'teki Akdeniz Hatay Sofrası, Kadıköy'deki Dürümcü Emmi, Bağlarbaşı'ndaki Ekol Künefe


Dürüm

Yavaş yavaş pişirlen tavuk, kuzu ya da sığır eti yeşillikle ince ekmeğin içine sarılır. Yanınıza alıp yolda atıştırabileceğiniz en pratik yemeklerden.


Fotoğraf: http://www.semihusta.com

En İyi Dürüm Nerede Yenir?
Yeşilköy'deki Dürümcü BabaKadıköy'deki Dürümcü Emmi, Ortaköy'deki Dürümce


Türk Kahvesi
Su ve lokum ile ikram edilen sert bir kahvedir. Falı bakılır, sohbetlere eşlik eder, geleneksel kız isteme günlerinin de vazgeçilmezidir. Üzerinde bol köpüğü de varsa bütün yorgunluğunuzu alır götürür.



En İyi Türk Kahvesi Nerede İçilir?
Eyüp'te Pierre Loti Tarihi Kahve, Kadıköy'deki Fazıl Bey'in Türk Kahvesi, Beyoğlu'ndaki Mandabatmaz


Şekerpare
Şerbetli kurabiye olarak da bilinen şekerpare baklavadan sonraki en meşhur Türk tatlılarından. Hamuru hazırlayıp, yuvarlak parçalar halinde fırına koyuyorsunuz. Önceden hazırlanan şerbet de ılıdıktan sonra üzerine dökülüyor. Şerbetine az miktarda limon kabuğu rendelerseniz farklı bir aroma da yakalayabilirsiniz.  Atıf Yılmaz’ın 1983 yapımı klasikleşen filmine de adını vermiş bu meşhur tatlı. 




En İyi Şekerpare Nerede Yenir?
Karaköy'deki Nato Lokantası, Rumelihisarı'ndaki Rumeli Balıkçısı, Alibeyköy'deki Meşhur Balkan Tulumba
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN