info@mekan.com

İstanbul'daki En Güzel Tarihi Hamamlar

20 Ocak 2016
İstanbul'daki En Güzel Tarihi Hamamlar
İnsanlar, tarih boyunca yıkanmayı manevi bir ritüel olarak kullanmışlardır. Bunun yanında da bu ritüel, insanların fiziksel olarak da temizlemelerine yardımcı olmuştur. Müslümanlar bedensel ve ruhsal arınmaya son derece önem verdiklerinden dolayı hamamlar inşa edilmiş ve tercih edilmiştir. Bundan dolayı, hamam için ''bedensel ve ruhsal arınma geleneği'' tanımlamasını yapmak yanlış olmasa gerek. Kültürel ve geleneksel gerçeklere dayanarak tanımlamak gerekirse de; sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi ''sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler'' diyebiliriz. Biz de sizler için, bedensel ve ruhsal arınma sağlayabileceğiniz, şifalanacağınız İstanbul’un en güzel ve en özel tarihi hamamlarını yazdık. Sıhhatler olsun!

Cağaloğlu Hamamı

New York Times'a göre ölmeden önce görülmesi gereken mekanlar arasında yer alan Cağaloğlu Hamamı, 1741 yılında, dönemin padişahı I.Mahmut’un Ayasofya Külliyesindeki kütüphanesine ve Aya Sofya Camii'ne gelir sağlamak için yaptırılmıştır. 1768 yılında Sultan III. Mustafa tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce yapılan son büyük hamam olması nedeniyle tarihte ve günümüzde büyük önem taşımaktadır. 300 yıldır bütün ihtişamı ile ayakta duran Cağaloğlu Hamamı, günümüzde halen restorasyon yapılmadan, gelen ziyaretçilerine sadece fiziksel değil, ruhsal bir tarihi deneyim de yaşatan en önemli mekanlardan biri. Cağaloğlu Hamamı fırsatı ile bu dillere destan mekanda hamam sefasına hazır olun!

Ayrıca bu muhteşem hamamı ziyaret etmeden önce, orada gerçekleştirdiğimiz güzellik etkinliğimizi, ''mekan.com Güzellik Kulübü Bath And Body Works ile Cağaloğlu Hamamı'nda Buluştu!'' başlıklı yazımızdan okuyabilir, Cağaloğlu Hamamı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Fotoğraf Kaynak: cagalogluhamami.com.tr

Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı’nın yapımı gizemli bir hikayeye dayanır. Sultan Beyazıt, o zamanlar şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın yer aldığı arsada gezinirken bir kulübe gözüne çarpar. Bu kulübe zamanın sayılan zatlarından olan Gül Baba’ya aittir. Sultan Beyazıt bu zat ile tanışıp ''Gül Baba bir dileğiniz var mıdır?'' diye buyurur ve Gül Baba da cevaben bu arsaya yüzyıllara hükmedecek, içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulunacak bir külliye yapılmasını ister. Sultan Beyazıt bu dileği aynen kabul ederek 1481 yılında külliyeyi inşa ettirir. Gül Baba’nın yatırı halen külliye içindedir ve Galatasaray Hamamı Gül Baba’nın aynen istediği gibi yüzyıllara hükmetmektedir. Bu buram buram tarih kokan, pek çok sultan, sadrazam ve kadıya hizmet etmiş mekanda siz de kendinizi Sultanlar gibi hissedeceksiniz.

Fotoğraf Kaynak: listelist.com

Çinili Hamam

Çinili Hamam 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Kösem Sultan hamamın kadınlar bölümü bittiğinde ölmüş ve inşaatı kardeşi devam ettirmiş. İnşaat sırasında Çinili Camii, kütüphane, karakol ve hamam olarak 4 eser bir arada yaptırılmış. Çinili Hamam'ın tamamen doğal bir ısıtma sistemi bulunmakta. İki kubbenin ortasında bulunan, kadınlar tarafına daha yakın olan bölümün altında büyük bir kazan var. Bu kazana atılan büyük odunlar sayesinde hamam ısıtılıyor. Genellikle hamamların basık ve kapalı bir atmosferi olmasına rağmen, Çinili Hamam‘da basık bir hava yok. Bunun nedeni ise, geniş bir alana sahip olması ve kubbelerinin oldukça yüksek yapılmasından kaynaklanmaktadır. Ferahlamaya ve kendinize zaman ayırıp bütün bir arınmaya ihtiyacınız varsa Çinili Hamam kesinlikle doğru adres.

Fotoğraf Kaynak: cinilihamam.com

Çemberlitaş Hamamı

Hamam, Sultan II. Selim’in eşi ve Sultan III. Murad’ın annesi Nûrbânû Sultan tarafından Üsküdar’da Toptaşı’ndaki, Vâlide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesi için yaptırılmış ve vakfedilmiştir. Hamam Tuhfet’ül-mi’mârin’e göre Mimar Sinan yapısıdır. Kitabesinden anlaşıldığına göre hamamın yapılış tarihi 992/1584′tür. Mimar Sinan’ın ustalığının son döneminde, sadelikten vazgeçmeden, fonksiyon zenginliği, zarafet ve dinginliği bu yapıda buluşturmuştur. Bu nedenlerden dolayıdır ki günümüzde halen yerli ve yabancı araştırmacıların, üniversitelerin, fotoğrafçıların, film yapımcılarının, basın-yayın kuruluşlarının ve öğrencilerin ilgi odağı halindedir. Bu mimari şaheserin içinde, tarihte derin bir yolculuğa hazır olun!

Fotoğraf Kaynak: howtoistanbul.com

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı; Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda (1556 – 1557) Ayasofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiştir. Tarihi Yarımada'da, Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi'nin tam ortasında yer alan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, hamam, restoran ve cafe bölümleri ile üç dönümlük alana yayılmaktadır. Tarihin en dikkat çeken karakterlerinden Hürrem Sultan’ın yaptırdığı bu hamam görülmeye değer.

Fotoğraf Kaynak: cigdemziplar.com

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un denizcilikle bağdaşmış en eski bölgelerinden biri olan Tophane’de, Osmanlı donanmasının güçlü komutanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmış en güzel yapılardan biridir. Leventlere hizmet vermesi amacıyla 1578 - 1583 tarihleri arasında inşa edilen Kılıç Ali Paşa Hamamı, gün ışığını geçiren geniş ve görkemli kubbesi, dış cepheden rahatlıkla fark edilebilen harika siluetiyle, meraklı gözlere Büyük Usta Mimar Sinan’ın mührünü taşıdığını hemen belli eder. 7 sene süren kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından, misafirlerini tekrar ağırlamaya başlayan Kılıç Ali Paşa Hamamı, tarihin izlerini taşıyan büyülü bir atmosferde, konuklarına zamanı durduracak bir deneyim sunuyor.

Fotoğraf Kaynak: kilicalipasahamami.com

Süleymaniye Hamamı

1557 yılından beri ayakta olan hamam, kubbeleri ve birbiri ardına dizilmiş bacalarıyla İstanbul’un en güzel süslerindendir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamamı Mimar Sinan, ''kalfalık eserim'' diye tabir eder. Hamam ile birlikte o dönemde Süleymaniye Camii ve külliyesi inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümü de hamamın kullanılan bölümüdür. İstanbul’daki en önemli tarihi yapılardan biri olan Süleymaniye Hamamı, Osmanlı atmosferini yaşayabileceğiniz nadide yerlerden biri. 

Fotoğraf Kaynak: suleymaniyehamami.com.tr

Külliye Hamam

İstanbul Hamam kültürüne yeni bir soluk getiren Külliye Hamam, tarihi hamamların mimarisi ve modern hamamların konforunu aynı çatı altında ahenkle buluşturuyor. Külliye Hamamı fırsatı ile Sultanlara yakışır bir hamam sefası sizleri bekliyor.

Fotoğraf Kaynak: firsatbufirsat.com

 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN