info@mekan.com

İstanbul’un Müzeleri

3 Eylül 2015
İstanbul’un Müzeleri
Arkadaşlarla kafelere geçip, iki lafın belini kırmayı çok sevsek de arada ister tek başımıza, ister ailemizle, ister de arkadaşlarla olsun farklı kültürleri ve tarihimizi keşfe çıkmak gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden İstanbul’da olanların gitmeyi ihmal etmemesini tavsiye ettiğimiz, sizi farklı bir zaman dilimine veya bambaşka diyarlara götürecek müzeleri bir araya getirdik. 

Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk'un biri zengin diğeri orta halli iki ailenin geçmişteki yaşanmışlıkları üzerinden 1950 - 2000 yılları arasındaki İstanbul hayatını anlatan Masumiyet Müzesi adlı aşk romanı Masumiyet Müzesi'ne konu oluyor. Kahramanların giydiği, gördüğü, duyduğu, biriktirdiği ve hayal ettiği her şey müzede gözler önüne seriliyor. Özellikle romanı okuyanlar, tüm detayları daha iyi canlandıracaklar ve okurken fark etmedikleri pek çok şeyi göreceklerdir.

Masumiyet Müzesi istanbul
Fotoğraf Kaynak: http://con.masumiyetmuzesi.org/

Rahmi M. Koç Müzesi

Türkiye’nin ulaşım, iletişim, endüstri ve sanayi tarihi konusunda ilk müze olma özelliğine sahip Rahmi M. Koç Müzesi; Lengerhane, Tershane ve dış mekan sergi alanı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Gemicilikte denize atılan zincir ve ucundaki çıpanın üretildiği yer anlamına gelen Lengerhane’de tarihi araçlar, matbaa makineleri, oyuncaklar, modeller ve iletişim aletleri; günümüzde sergi alanı olarak kullanılan Tersane’de bilgisayar dönemine ait objeler, at arabaları, bisikletler, motosikletler, tarımla ilgili objeler, su altı koleksiyonu, zeytinyağı fabrikası, klasik otomobiller ve raylı ulaşıma ait eserler; dış mekan sergi alanında ise çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinin yanı sıra endüstriyel arkeolojik örnekler, tekne ve gemi makineleri gibi eserler sergileniyor. Sahip olduğu tarihe kucak açmış binlerce önemli eseri ile Rahmi M. Koç Müzesi'ne zamanda serüvene çıkmak için mutlaka gidilmeli.

Rahmi M. Koç Müzesi istanbul
Fotoğraf Kaynak: http://www.zemexpert.com/

Ayasofya Müzesi

325 yılında Roma İmparatorluğu’nun imparatorluk merkezini İstanbul’a taşıması ile Ayasofya, bir kilise olarak inşa ettirilmişti. Tarih boyunca deprem ve ayaklanmalar sebebiyle çıkan yangınlar sonucunda birkaç kez onarılmış olan kilise, İstanbul’un fethi sonrasında Sultan II. Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. Günümüzde ise müze olarak kullanılıyor ve tarih kokan mimarisi ile Bizans’tan Osmanlı’ya farklı kültürleri barındırıyor. Pazartesi günü hariç hafta içi hergün 09.00 - 17.00 arası kapılarını misafirlerine açan Ayasofya Müzesi, İstanbul’a adımını atan herkesin mutlaka gezip görmesi gereken önemli yapıtlardan.

istanbul Ayasofya Müzesi
Fotoğraf Kaynak: http://angelshomehotel.com/

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Fatih Sultan Mehmet tarafından Topkapı Sarayı’nın bir parçası olarak inşa ettirilen Çinili Köşk’ün bahçesine Sultan II. Abdülhamit tarafından yerleştirilmiş İstanbul Arkeoloji Müzesi; Paleolitik Dönem’den Kalkolitik Dönem’e, Helen Dönemi’nden Bizans Dönemi’ne kadar pek çok farklı dönemden değerli eser barındırdığı için en zengin müzeler arasında yerini alıyor. İstanbul Yarımada’nın tarihe kucak açan Arkeoloji Müzesi de gezilmeyi hak eden tarihi müzelerimizden.

İstanbul Arkeoloji Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Bizans Dönemi’nde saraylarının en nadide parçalarını oluşturan mozaiklere ev sahipliği yapıyor. Çeşitli bölgelerden getirtilen sanatçıların bir metrekarede 40.000 parça kullanarak tabana işledikleri mozaikler, 7. ve 8. yüzyılda getirilen resim yasağı ile metal levha ile örtülünce daha sonraki yıllarda tahrip olmadan ortaya çıkarılmış. Kendinize biraz vakit ayırıp Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ne giderek birbirinden güzel mozaik çalışmalarına bakıp tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz.

istanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/

Miniatürk (Minyatür Türkiye Parkı ve Müzesi)

60.000 metrekarelik yeşilliklerle süslenmiş bir açık alanda Mevlana Türbesi’nden Safranbolu evlerine, Sultanahmet’ten Çanakkale Zafer Anıtı’na kadar ülkemizin pek çok önemli ve değerli eserlerini minyatür maketler şeklinde görmek istemez misiniz? Minyatür Boğaziçi Köprüsü’nün üzerinde yürümek sizce de çok eğlenceli olmaz mı? Müze anlayışına hem açık alanı hem de minyatür eserleri ile farklı bir boyut kazandıran Miniatürk’ün en etkileyici alanlarından biri de dünyanın ilk ve tek kristal müzesi olan ‘Kristal İstanbul’. İstanbul’un oldukça değerli 16 eserinin kristal cam içerisine lazer ile işlenmesiyle yapılmış üç boyutlu sanat eserlerini barındırıyor burası.

İstanbul Miniatürk (Minyatür Türkiye Parkı ve Müzesi)
​Fotoğraf Kaynak: http://www.hayalleme.com/

Sakıp Sabancı Müzesi

Karşıya geçince sahil ile buluşacağınız Emirgan’ın nadide müzesi Sabancı Müzesi, 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan dönemdeki Kitap sanatları ve Hat Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor. Teknolojideki yenilikler kullanılarak sergiledikleri değerli eserleri ile tarihimizdeki köklü sanat eserleri hakkında bilgi veren Sakıp Sabancı Müzesi de gezilmeye değer müzeler arasında yerini alıyor.

istanbul Sakıp Sabancı Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://www.konserdeyiz.com/

Adalar Müzesi

Büyükada’da konumlanmış Adalar Müzesi, Dokuz İstanbul adasının uzay fotoğraflarından ve çeşitli haritalarından oluşan Giriş Animasyonu ile misafirlerini karşılıyor. Adalar hakkında pek çok bilgi bulabileceğiniz gibi Ada kayalıklarında fosilleşmiş izleri bulunan, 400 yıl önce yaşamış Dunkleosteus zırhlı balık replikası da müzede yerini alıyor. Eski dönemlerdeki imparatorluklara ait önemli eserler barındıran müzeleri yeterince gezdiğinizi ve müze anlayışınıza farklılık getirmeyi düşünüyorsanız, pazartesi hariç her gün saat 10.00’dan 16.00’a kadar açık olan Adalar Müzesi’ni gezin deriz.

büyükada Adalar Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://www.karamustafadesign.com/

Deniz Müzesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak Türkiye’nin ilk askeri müzesi olma özelliğine sahip Deniz Müzesi; bahriyeli kıyafetlerinden gemi modellerine, el yazmalarından saltanat kayıklarına ve seyir aletlerinden haritalara kadar yaklaşık 20.000 adet eseri barındırıyor. Toplamda 1500 metrekareye yayılan üç katlı binanın giriş katında hediyelik eşya bölümü ile küçük yaş grupları için eğitici oyun alanı da bulunuyor. 

istanbul Deniz Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://www.arkitera.com/

Atatürk Müzesi (İnkılap Müzesi)

Milli Mücadele çalışmaları sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün kiracı olarak kaldığı ev satın alınarak 1942 yılında İstanbul Vali ve Belediye Başkanı tarafından Atatürk Müzesi olarak misafirlerine kapılarını açmış. Atatürk’ün kişisel eşyalarının, bir tutam saçının, üniformalarının, el yazısı ile yazdığı çeşitli belgelerinin, hatıra eşyalarının, askeri ve sivil yaşamına ait fotoğrafların, madalyalarının ve ‘Mustafa Kemal’ armasını taşıyan mendil ve gömleklerinin sergilendiği müze evin giriş katında yemek odası ve yaver, ikinci katında toplantı ve çalışma odaları ile yatak odaları bulunuyor. Üçüncü katı ise kız kardeşi Makbule Hanım ve annesi Zübeyde Hanım tarafından kullanılıyordu. Atatürk’e ait pek çok önemli eserlerin bulunduğu, sizi alıp Milli Mücadele Dönemi’ne götürecek Atatürk Müzesi de gezilmesi gereken müzeler listemizde yerini alıyor.

istanbul Atatürk Müzesi (İnkılap Müzesi)
Fotoğraf Kaynak: http://www.istanbul.com/

İstanbul Oyuncak Müzesi

Kapısından içeri adımınızı attığınızda çocukluğunuza döneceğiniz İstanbul Oyuncak Müzesi, birbirinden renkli ve güzel oyuncakları ile sizlere masalsı dünyanın kapılarını açıyor. Farklı ülkelerde yapılmış antika oyuncaklara da rastlayabileceğiniz müzenin en eski oyuncağı 1817 yılına ait Fransa’da yapılmış oyuncak bir keman olarak karşımıza çıkıyor. 5 katlı kocaman müzenin her bir katında kendinizi yeni bir serüven içerisinde hissedeğiniz İstanbul Oyuncak Müzesi, pazartesi hariç hafta içi 09.30 - 18.00 arası; hafta sonları ise 09.30 - 19.00 arası çocuk ruhlu ziyaretçilerine kapılarını açıyor. 

İstanbul Oyuncak Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://howtoistanbul.com/

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Ülkemizin modern sanat alanındaki bilgi ve birikimini ortaya koymayı, yaratıcılığımızı ve dinamizmimizi korumayı amaç edinen İstanbul Modern Sanat Müzesi, birbirinden güzel sanat eserleri ile özellikle çocukları ve gençleri buluşturup modern sanatın yaygınlaşmasında önemli bir paya sahip oluyor. İstanbul’u ve sanatsal kimliğini tüm dünyaya daha yakından tanıtan müze; mimari yapısı, sanat eserleri ve özel eğitim programları ile gidip görülmeyi hak ediyor. 

İstanbul Modern Sanat Müzesi
​Fotoğraf Kaynak: http://angelshomehotel.com/
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Basketbol ile komedi şovu birleştiren basketbol takımı “Harlem Globetrotters” 90. yılında Türkiye’deki izleyicileriyle buluşacak.  Fotoğraf Kaynak: beasley.wsu.edu Aksiyon, müzik, spor ve komediyi harmanlayarak izleyicileriyle buluşturan “Harlem Glob…
Rus sinemasının yaşayan efsanesi Kira Muratova'nın filmleri Pera Müzesi’nde! Rus sinemasının en özel kadın yönetmenlerinden Kira Muratova’nın filmlerinden oluşan 'Gölgede Kalmış Aşk' başlıklı program, 8 Mart Dünya Kadınlar Gün&u…
Bu kültür ve sanat yazısı için Demren Çelik'e teşekkürler! @demrencelik Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Modern 2016 yılının ilk sergisini açtı. Farklı dönemlerden sanatçıların doğaya bakışlarını ve 'sürdürülebilirli…
Sinema ve konser salonlarını neredeyse hepimiz biliyoruz. Peki ya diğer etkinlikler? Mesela tiyatro, konser ve operaların hangi salonlarda kaç yıldır bizlerle buluştuğunu bilmek isterseniz sizler için hazırladığımız İstanbul'un kültür ve sanat merkezleri yazımız en iyi re…
Oyuncusu için ayrı, izleyicisi için ayrı tutku olan tiyatro, günümüzde şekillenmeye devam ederek varlığını sürdürüyor. Köklü tiyatroların yanı sıra, alternatif mekanların da gün geçtikçe çoğaldığı İstanbul’da bu se…
Zorlu Performans Sanatları Merkezi, her salı farklı bir sanatçıyı ağırladığı 'Vestel Gururla Yerli Konserleri' serisinde yarın gece Şebnem Ferah'ı hayranlarıyla buluşturuyor.  Fotoğraf Kaynak: akicihaber.com Türk rock müziğinin en güçl&uum…
2007 yılından bu yana sanat ve teknolojiyi İstanbul’da buluşturan uluslararası amberFestival’in bu yıl dokuzuncusu düzenleniyor. amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali ‘Çalışıyorum Öyleyse Varım- Laboro Ergo Sum’ temasıyla dijital devrim, emek, günl…
MEMEDER (Meme Sağlığı Derneği), General Electric (GE) ve Çırağan Palace Kempinski bir araya gelerek meme kanserine farkındalığı arttırmak amacıyla renkli bir gösteriye imza atıyor. Çırağan Sarayı 23-27 Ekim tarihleri arasında pembe renk ile ışıklandırılarak farkındalık yaratılırke…
3.sezonuna perdelerini açacak Madame Margot sahnesi Matmazel Coco’nun eşsiz sunuculuğu ile bizleri ağarlayacak. 9 Ekim itibari ile dünyanın en iyi şov ve dansçıları, İstanbul’da ilk kez gerçekleşecek ‘Broadway Aromalı’ canlı müzik-dans şo…
Ortaköy'de yer alan Radisson Blu Bosphorus Hotel de enfes caz geceleri 30 Ekim'de başlıyor! 30 Ekim'de sevilen grup 'Kargalar Kafeste' ile başlayacak olan program misafirleirine caz dolu bir gece yaşatmayı vadediyor. Caz severlerin yoğun ilgi göstereceği progr…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN