1. Beyaz Fırın: Poğaça + Paskalya Çöreği + Limonata
Beyaz Fırın’ın serüveni, 1800’lerin ortasında Dimitri Stoyanof’un babası Kosma Stoyanof’un Balat’ta “Bulgar’ın Fırını” olarak bilinen simitçi dükkanını açmasıyla başlar. Dimitri Stoyanof, 1920’de Balat’taki evini Kadıköy’e taşıyıp Kadıköy’de bir fırın açmaya karar verince, Beyaz Fırın bugünkü mekanına kavuşur. Fırın ürünleri yanısıra pastane ürünleri ile de tanınan Beyaz Fırın, Kadıköy çarşısının köşe taşlarından biridir.
200 yıla yakın süredir “Kadıköy’ün Şekercisi” olarak bilinen Şekerci Cafer Erol, tarihi dokuya uygun dükkanı, geçmişten günümüze uzanan çeşit çeşit tatları ile insanı adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bu lezzet durağı özellikle akide şekerleri, reçelleri ve badem ezmeleri ile nam salmıştır.
3. Yanyalı Fehmi: Yanyalı Köfte + Beğendi + İç Pilav
1919’da açılan lokanta, Osmanlı sarayının baş ahçısı Fehmi Bey tarafından kurulmuş. Aile, Yunanistan’ın Yanya kasabasından göç etmiş. Klasik bir esnaf mutfağı sunan mekan, Saray mutfağının izlerini taşıyor. Tatlı bölümü, iki yıl önce açılmasına rağmen Ekmek Kadayıfı, Güllaç, Zerde, Yoğurt Tatlısı ve Şekerpare gibi Osmanlı tatlıları ilgi görüyor.
30 yılı aşkın süredir hizmet veren Gözde Şarküteri peynir çeşitleri, zengin meze çeşitleri, zeytinler ve kahvaltılık özel ürünleri ile çarşının renkli odak noktalarından.
Mehmet Özcan’ın, 1935 yılında devrin 3 turşucusundan biri olan Hakkın Usta’nın yanında çırak olarak işe girmesiyle başlar Turşu macerası. Kadıköy çarşısındaki bugünkü mekanlarında 1956 yılından beri hizmet vermekte olan Özcan Turşucusu, İstanbul’un en eski turşucularındanır. Bursa’nın Gedelek köyünde imal edilen turşular, burada burada geleneğe uygun biçimde sunuluyor.
Arnavutluk göçmeni Filip Lenas tarafından kurulan Baylan pastanesi yaklaşık 90 yıldır İstanbullulara batı kökenli tatlıları sunmaktadır. Yaşayan en eski pastane özelliğini taşıyan Baylan, 2009 yılında Dünya’nın en büyük ikinci endüstriyel çikolata üreticisi olan Altınmarka’ya devredilmiştir. Baylan, trüfleri, çikolataları, pastaları ve “cup griye”si meşhurdur.
1981 yılında Halil Usta’nın açtığı mekan yaklaşık 30 yıldır Kadıköylülere hizmet veriyor. Mekanın menüsünde sadece lahmacun ve peynirli pide var. Lahmacunların farkı ise soğanın ve yağının az olmasının yanısıra kıtır kıvamıdır.
2005 yılında Hulusi Ecevit tarafından açılmıştır. Uzun yıllar Mersin’in meşhur ciğercisi “Ciğerci APO”nun yanında çalışmış olan Hulusi bey aslen Mersinli. Bu nedenle, bir çok malzemesini ve meşhur tatlısı “kerebiçi”ni memleketinden getiriyor. Şiş çiğer, ve çöp şiş, çeşit çeşit garnitürler ile servis ediliyor.
Günün sonunda sohbet ve değerlendirme: Moda Çay Bahçesi: Çay + Pasta
Kadıköy rotamızın son durağı olan Moda çay bahçesinde, çaylarımızı yudumlayıp yorgunluk atarken, hep birlikte sohbet edecek ve günün kısa bir değerlendirmesini yapacağız.