info@mekan.com

Kahve Kulübü Coffeetopia'da

26 Ağustos 2015
Kahve Kulübü Coffeetopia'da
Geçtiğimiz hafta Cuma akşamı mekan.com Kahve Kulübümüzün 5. buluşmasını gerçekleştirdik. Master Roaster Şerif Başaran'ın açtığı Eminönü'ndeki Coffeetopia'nın konukları olarak yer aldığımız etkinlikte tüm davetlilerimizle birlikte oldukça keyifli zaman geçirdik.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

İlk kahve eğitimini 2003 yılı Dünya Kahve Şampiyonu Paul Basset'ten almış olan Şerif Başaran, güleryüzlü ekibi ile birlikte bizim için müthiş detaylı bir sunum ve ikramlar hazırlamıştı. Şimdiye kadarki en kalabalık Kahve Kulübü buluşmamızı bu keyifli ev sahipliğinde geçirmekten son derece mutluluk duyduk.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Şerif Başaran, bu etkinliğe başlarken iyi ve doğru demlenmiş espresso nasıl olmalı sorusunun cevabını vererek anlatımına başladı. İyi bir espressonun, 1 gram kahveye 15 veya 17 gram, 93 derece sıcaklıkta su eklenmesi ve 4 dakika boyunca demlenmesiyle elde edileceğinden bahsetti.

Eklediğiniz su 96 derecenin üzerine çıktığında kahve yanacak; 90 derecenin altına indiğinde ise kahveniz ekşi olacaktır.

Ayrıca ek bilgi olarak; çok taze kahve (genellikle ilk 5 gün) karbondioksit salgıladığından dolayı, ne kadar doğru demlenirse demlensin, aynı soğuk demlendiğinde olduğu gibi, ekşi olacaktır.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Tadım etkinliğimizde Şerif bey önce tadımı nasıl yapmamız gerektiğini detaylıca bizlere anlattı. Ardından uygulama ile neler yapılacağını gösterirken tüm bloggerlar dikkatle kendisini seyrettiler, tabii biz de :)

Peki bir kahve nasıl değerlendirilir?

Demleme yapıldıktan sonra, kahvenin üzerinde bir kabuk oluşur. Bir kaşık yardımı ile bu kabuğu geriye doğru iterken kahve koklanarak önce kokusuna bakılır. Buna "kabuk kırma" denir.

Daha sonra kahveden bir miktar hüpleterek ağıza alınır, 3-5 saniye kadar ağızda bıraktığı tada ve reaksiyonlara bakılır, sonra tükürülür. Burada hüpletme yapılması, kahveyi tadarken aynı zamanda ağzınıza hava da girmesini sağladığından ve kahve kokusunu buruna ulaştırdığından önemli bir aşamadır. Tekrar alınan bu kokuda kahvenin floral, çikolata, meyvemsi vb. gibi hangi kokuları anımsattığına bakılır.


Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Sonuç olarak bir kahvenin
  1. Aromasına (Fragrans)
  2. Asiditesine (Kahvenin canlılığı)
  3. Tadına (Kahvenin karakteri)
  4. Gövdesine (Ağızdaki doygunluğu)
  5. Ağızda kalan tadına (Damakta kalan izler) ve
  6. Dengesine (Tüm saydıklarımızla oluşan dengeye)
bakılır.

Burnunuzdan ve damağınızdan aldığınız tepkilere göre denenen her kahve 1-10 aralığında numaralandırılarak ölçümlenir ve nasıl bir kahve olduğuna karar verilir.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Bir insanın 2000 ile 4000 arası farklı kahve kokusunu ayırt edebileceğini söyleyen Şerif Başaran, bunun iyi bir çalışma ile 6-7 bin arası bir düzeye çıkabileceğini söylüyor.

Kendi kahve çekirdeklerinin üretimini de gerçekleştiren Şerif Başaran ve Coffeetopia markası, İstanbul'da bildiğiniz bir çok kahveciye de hem kendi üretimleri olan çekirdeklerden, hem de yurt dışından özel olarak getirttiklerinden veriyor ve onları da dışardan destekliyor.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Etkinlik boyunca tatlı Coffeetopia çalışanlarının bizlere ikramları ise bir başka bahsedilmesi gereken konu olarak övgüyü hak ediyor. Tatlılar ve tuzlular hepsi ayrı ayrı hem çok lezzetli, hem de çok doyuruculardı. Coffeetopia'ya yolunuz düştüğünde kahvenizin yanına mutlaka atıştırmalık bir şeyler istemenizi de tavsiye ederiz.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Patenti alınmış özgün ve şık dekorasyonuyla gerçekten keyif veren bir ortama sahip Coffeetopia'da, Şerif Başaran'ın kişisel tercihi olarak sadece 80'ler müzikleri çalıyor :) Rahatsız etmeyen ses seviyesine sahip mekan 3 katlı ve eğer çalışmak için oraya gidiyorsanız her türlü çalışma amacı için ise oldukça uygun.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

Katılan tüm davetlilerimize, blogger dostlarımıza, bizi en iyi şekilde ağırlayan ve bilgilendiren başta Şerif Başaran olmak üzere Tuba Uçar ve güler yüzlü barista ekibine çok teşekkür ederiz.

Coffeetopia mekan.com Kahve Kulübü

 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Her zaman hangi burcun diğeri ile anlaştığı ya da bu yıl hangi burcun başına neler geleceği yazılacak zannediyordunuz değil mi? mekan.com sizin için bir araştırma yaptı ve hangi burcun hangi kahveyi sevdiğini araştırdı. Damak zevkine göre burçların hangi kahveyi sevdiklerini ö…
En sevdiğimiz cafelerden olan House Cafe'nin neredeyse tüm lezzetlerine bayılıyoruz! Kahvaltıdan tatlıya kadar birçok seçenek sunan House Cafe'de yaz keyfi de bir başka oluyor. Hayvan dostu da olan House Cafe'lerde baharın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Hayva…
Alarmlarımız üst üste çalıp uyanamadığımızda bizi uyandıran, arkadaş sohbetlerimize kırk yıllık hatır katan, gün geceyle kavuşurken keyif zamanlarımızın hazzını arttıran ve hayatımızda büyük yer tutan bir içecekten bahsediyoruz. Bu içecek tabii ki kahve!…
Türkiye aslında tam olarak çay memleketi. Turistler ülkemize geldikleri zaman Karadeniz Çayı’ndan Elma Çayı’na kadar her türlüsünü denemek istiyorlar. Bizler de çaysız kahvaltı edemiyor, uzun sohbetlerimize başlamadan hemen &ccedi…
Kahve, hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Ülkemizde son dönemde daha revaçta olan bu içecek, Dünyada her gün 2,25 milyar kupa tüketiliyor. Günümüzde tam anlamıyla tutkuya dönüşmüş durumda olan kahvenin çeşidi, p…
NESCAFÉ Dolce Gusto Kahve Sistemleri, fütüristik tasarıma sahip 'Drop' ve 'Stelia' isimli yeni makinelerini kahve severlerin beğenisine sundu. Yeni jenerasyon NESCAFÉ Dolce Gusto kahve makineleri 'Drop' ve 'Stelia', kahve damlasından ilh…
mekan.com Kahve Kulübü dün, Starbucks’ın yeni mağaza konsepti Starbucks Reserve'ün Koşuyolu şubesinde, harika bir etkinlik düzenledi. Mekan ilk görüşte hepimizi kendine hayran bıraktı ve dün bizlerin ilk kez kullandığı teras katı hayranlığımızı bir k…
Kahve tiryakilerine güzel bir haber! Yurt içinde nerede hangi kahve içilir biliyorsunuz. Peki ya yurt dışında? İşte yurt dışı seyahatlerinizde gittiğiniz yerlerde mutlaka denemeniz gereken kahveler sizlerle! Galao / Portekiz Fotoğraf Kaynak: 360guide.info Bildiğimiz s&uu…
Pera Müzesi, 'Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni' sergisi kapsamında Mayıs ayına kadar her Cumartesi günü, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla, kahveye dair birbirinden farklı kon…
'Kahve Bahane, Sohbet Şahane' sohbetlerinde, 'Derviş Baba - Deliler, Meczuplar, Abdallar, Aşıklar Kahvehanesi' kurucularından olan Musa Dede'yle kahve ve tasavvuf konuşulacak! 'Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana' sergisi kapsamındaki 'Kah…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN