Van'da yöre halkının genel olarak hayvancılık ile uğraşması beraberinde süt ve süt ürünlerinden elde edilen geniş bir besin kültürü de getirmiştir. Ayrıca yaylalardan elde edilen bal ve dağlardan toplanan çeşitli bitkiler ile yapılan otlu peynir ve yöresel ürünler kahvaltıya ayrı bir tat vermektedir.
Kavacık'ta adı gibi meşhur olan, gidenlerin övgüler yağdırdığı Meşhur Van Kahvaltı Dünyası ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik, fikrin nereden çıktığını, ürünlerin nereden geldiğini ve mekanın önem verdiği değerleri Nazlı hanım'a sorduk.
Mekan.com: Burada Van'da bulabileceğimiz her şeyi bulabilir miyiz?
Nazlı Coşkun: Hem de hepsini.
M: Van Kahvaltısı fikri nereden çıktı?
NC: İşletmeyi tamamen teklif üzerine kurduk. Dünya kahvaltısından Van kahvaltısına döndük. Yöresel çalışmaya başladık, ürünlerimizin yöresel olanlarının tamamını Van'dan getiriyoruz. Zeytinlerimiz Gemlik'ten geliyor. Bunun haricindeki diğer ürünleri farklı firmalara ürettiriyoruz.
M: Ürünlerinizin tazeliğini nasıl sağlıyorsunuz?
NC: Olabildiğince her ürünü haftalık temin ediyoruz. Depolama yapmıyoruz. Reçellerimizi kendimiz yapıyoruz. Tereyağ, peynirler, yöresel ürünler Van'dan geliyor. Murtuğa, kavut, cacık bu malzemelerle yapılıyor. Mıhlama'nın tüm malzemesi Karadeniz'den geliyor. Ürünler mümkün olduğunca memleketinden temin ediliyor. Masadan arta kalanlar işlendikten sonra ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Sepette kalan ekmekler dahil, tekrar müşteriye servis etmiyoruz.
M: Ürünler sayılarak veya gramajlanarak mı servis ediliyor?
NC: Biz kahvaltı satıyoruz ve içeriğinin hem tat hem de görünüm olarak düzgün olmasına ve taze olmasına özen gösteriyoruz. Miktar olarak gramajlamıyoruz. Tabaklarda bir kaç bir şey yemek değil de doyana kadar yemek bizim felsefemiz. Temizlik de bizim için olmazsa olmazlardan biri.
M: Ürünlerin tamamına yakını organik sanıyoruz ki?
NC: Hem organik hem de ürünleri mevsiminde kavanozluyoruz. Örneğin yazın domatesleri kavanozladık ve şimdi o domateslerden menemen yapıyoruz. Doğallığa çok önem veriyoruz.
M: Franchise veriyor musunuz?
NC: Evet yeni şubemiz yakında Çengelköy'de hizmete giriyor. Yazın hizmet vermek üzere Mart ayında Büyükada'da da mevsimlik kahvaltı konseptli bir şubemizi daha açıyor olacağız.
M: Franchise verdiğinizde bu tazeliği nasıl devam ettireceksiniz?
NC: Tüm ürünleri diğer şubelere kendimiz veriyor olacağız. Kalitesini ve standardını belirleyemediğimiz hiçbir yere franchise vermiyoruz.
“Müşteriye masada önce samimiyet satıyoruz. Ekibimiz bu konuda eğitimlidir. Yöresel yiyeceğin tüm özelliklerini müşterilerimize anlatırlar. “
M: Siz bu işi yapmaya nasıl karar verdiniz?
NC: Ben beslenme bölümü mezunuyum. Bu işi seviyorum çünkü doğayı seviyorum, insanları, çocukları, hayvanları seviyorum. Ben müşterilerin isimlerini bilmeyi seviyorum, bir kere tanıdığım müşteriyi ikinci kez geldiğinde yumurtayı nasıl sevdiğini sormadan masasına gelmesini istiyorum. Bu yüzden insan ilişkilerine ve butik çalışmaya çok önem veririm. İnsanlar zaten bu şehrin yorgunluğu içerisinde gittikleri yerde her şeyi tekrar tekrar anlatmak istemiyorlar.
"Biz çocukları çok seviyoruz. Çocuk müşterilerimiz için çim alan var, oyuncaklar var. Yazın orada oynuyorlar. Oraya domates ekiyoruz, koparıp yiyorlar. Ayrıca aileleri izin verdiği müddetçe bizimle mutfakta çalışmalarına izin veriyoruz. Mickey'li kalıplarla krep döküyoruz birlikte."
M: mekan.com takipçilerine iletmek istediğiniz bir şey var mı?
NC: İnsanlar belki de haftada 1 defa kahvaltıya gelecekler, aileleriyle, sevdikleriyle gelecekler. Biz bu insanların masadan mutlu kalkmasını istiyoruz. Bunun için özen gösteriyor, bunun için çalışıyoruz. Mekanımıza gelsinler, memnuniyet garantisi veriyoruz. Mutlu ayrılacaklarına eminim.