info@mekan.com

Ünlü İç Mimarlar İdil Özbek ve Muhammet Taşlı İle Mekan Tasarımı Ve Trendleri Üzerine Keyifli Bir Röportaj

23 Şubat 2016
Ünlü İç Mimarlar İdil Özbek ve Muhammet Taşlı İle Mekan Tasarımı Ve Trendleri Üzerine Keyifli Bir Röportaj
Biliyorsunuz, mekan.com olarak, geçtiğimiz aylarda üyelerimizin oylarıyla, 2015 yılının en iyi mekanlarını seçtik. Mekanların hizmet kalitelerinin ve lezzetlerinin yanı sıra, mimarisi, yaratılan atmosfer ve yapılan işe en uygun mekan tasarımları da gözardı edilmedi. Biz de buradan yola çıkarak, ödül verdiğimiz 2015 yılının en iyi spa merkezi The Marmara Spa ve 2015 yılının en iyi kuaförü Garage Hair Repair Studio’nun mekan tasarımını da üstlenen, ID İstanbul’dan  İç Mimarlar İdil Özbek ve Muhammet Taşlı ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendilerine çok teşekkür ediyor ve röportajımıza geçiyoruz.



-Bomboş bir mekana giriyorsunuz ve sizden baştan bir mekan yaratmanız isteniyor. İlk olarak nelere dikkat ediyorsunuz? Süreçte sizi yola çıkaran ilk adımlar neler oluyor?  Örnek verebilir misiniz?

Öncelikle müşterimizin profilidir bizim başlangıcımız. Sonrasında ise o mekanın nereye ve hangi zamana ait olduğu ile ilgileniriz. Bazen çok kötü kullanılmış ve bomboş olmayan bir yeri de yapıyor oluyoruz. Biz her zaman boşluğu hayal ederiz. Biraz sanatsal bakmak gerekiyor, boşlukta hayal kurmak ve müşterinize iyi bir kıyafet diker gibi projeyi yaratmanız gerekiyor.

-Oluşturduğunuz mekanlarda sizin kendi adınıza olmazsa olmazınız var mı, bir imza gibi?

Bizim için mekan kullanımı ve kullanıcının rahatlığı çok önemli. Bu doğrultuda bizim imzamız, hiçbiri tam olarak birbirine benzemeyen her zaman yeniyi arayan mekanlar yapmak olsa gerek.

İstanbul - Gencer Evi

-Tasarımlarınızı hangi mekanlarda görebiliriz?

Tasarımlarımız, İstanbul başta olmak üzere ülke çapında ve hatta Avrupa’da güzel mekanlarda kullanılıyor.

-Genelde mekan sahiplerinden ne gibi talepler alıyorsunuz?

Onlar genelde bir hayal ile bize gelirler, ben buradayım ve buraya gitmek istiyorum derler. Daha iyiyi isteyen müşterilere sahibiz ve bu bizi çok fazlasıyla besliyor.


İstanbul - Prototype

-Mesleğinizde hangi akım ya da tarzlardan etkileniyor ve besleniyorsunuz?

Biz içeriği olan, hikayesi olan ve gerçekten alttan beslenen her akımdan ve tarzdan besleniyoruz.

-İstanbul çehresinde yapılan mimari değişikliklere nasıl bakıyorsunuz? Eski Mimari özellikle Karaköy ve Tophane civarında yeniden şekilleniyor. Bu tip mekanları gezip, inceleme fırsatınız oluyor mu? Neler düşünüyorsunuz?

Biz tam bu bahsettiğiniz mekanların kalbi olan Tophane’de 3 yıldır varız. Buraya Kuruçeşme ofisimizi taşıyarak marjinal bir karar aldık. Bu bize gösterdi ki hayat burada!

-Yeni mekan açacak girişimcilere önerileriniz neler?

Mekanlarından önce yapmak istediklerini gerçekten yazmaları ve ne istediklerini çok iyi çalışmaları gerekiyor. Tutku ile yaklaşılan her işte bir an oluyor ve doğru mekanı buluyorsun. Sonrasında biz onlara yardım etmek için varız.

İstanbul - Mekhann

-Son dönemde açılan pek çok restoran’ın aydınlatması oldukça loş. Bunun özel bir nedeni var mı?

İnsanlar ne çok karanlık ne de çok aydınlıktan hoşlanıyorlar. Onlara günün her saati yeni şeyler hissettiren bir ışık kullanımı var artık. Bu çeşitlilik çok çok güzel.

-Çalışma alanlarımızı biraz daha enerjik hale getirebilmemiz için küçük tüyolarınız var mı?

Doğru renkler ve gerçek materyaller kullandığınız her mekan insana enerji verir. Aslında insan ruhu en çok ferahlıktan ve iç açıcı olmaktan beslenir. Bu çok değerli bizim için.

-Hayalini kurduğunuz ve ‘’Bir gün böyle bir yer tasarlamak istiyorum’’ dediğiniz bir projeniz var mı?

Önümüze çok şanslıyız ki her gün yeni ve gerçekten ‘’bunu yapmak istiyoruz’’ dediğimiz işler geliyor. M2 ve çeşit anlamında bir tercihimiz yok bu bir şans.

-Malum sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Artık reklamlar sosyal medya üzerinden ilerliyor. Bir mekanı içerisindeki mimari unsurlarla bile tanıyıp, ününü o  şekilde duyduğumuz oluyor. Örneğin, Montag’ın içerisinde bulunan el oyması tablo, pek çok müşteriyi oraya görmek için çeken bir unsur. Siz bu tip çalışmalar yapıyor  musunuz?

Böyle bir şeyi hedeflemiyoruz ama belki de yaptığımız işlerde akılda kalıcı olmasını istediğimiz unsurlar insanlarda böyle bir şey yaratıyor olabilir. Çok keyifli.

İstanbul - Cozy Flats

-Son olarak 2016 yılının öne çıkan mimari öğeleri neler?

Bu senenin yeni söylediği bir şey olmadığını düşünüyoruz. Şu an bir tüketim dönemindeyiz ve bu bize öne çıkan şeyleri göstermiyor. Ama şunu biliyoruz, insanlar daha insani şeyler istiyorlar; artık ev gibi ofisleri olsun istiyorlar, ofisleri gibi evler aynı zamanda. Çok keskin geçişler yaşamak istemiyorlar gün içinde. Aynı, kafelerin evlerimize benzemesi gibi.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN