info@mekan.com

Vegan Kahvaltı Tarifleri

29 Ocak 2016
Vegan Kahvaltı Tarifleri
Günümüzde vegan kişi sayısı her geçen gün artmakta. Öyle ki, adeta bir kebap cenneti olan ülkemizde bile yalnızca vegan ve vejetaryen yemekler yapan restoranlar hızla açılmaya devam ediyor. Peki nedir bu veganlık? 



Veganlık, en basit tanımıyla, hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmektir. Veganlar, hayvanlardan türetilen, dolayısıyla üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında deri, kürk, kemik, jelatin, yün (koyun yünü, kaşmir, angora), ipek gibi hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmıyorlar. Hayvanlar üzerinde test edilen ve lanolin, propolis gibi hayvansal ürünler içeren kozmetik ve ev temizliği ürünleri de bunlara dahil. Kıyafet seçimlerini pamuk ve keten gibi bitkisel ya da akrilik gibi sentetik kumaşlardan yana kullanıyorlar. Bunlara ek olarak veganlar, hayvanların kullanıldığı eğlence biçimlerine (sirk, boğa güreşi, hayvanat bahçesi, at yarışı vs.) katılmıyorlar.

Vegan kelimesi ilk kez 1944 yılında ‘’The Vegan Society'’nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atılmış. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyor: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür."



Veganlığın yaygınlaşması sonucu büyük metropollerde artık sadece vegan yemekler sunan restoranlar bulabiliyorsunuz. Menülerinde bazı yemeklerin vegan olduğunu belirten restoranların sayısı da giderek artmakta. Hatta pek çok ülkede vegan süpermarketler bile açılmaya başladı. Vegan ve Vejetaryen yemekler sunan restoranları, ''İstanbul’daki Vegan/Vejetaryen Mekanlar'' listemizden öğrenebilirsiniz.

İlk bakışta bir vegan olarak beslenmenin, hatta yaşamanın zor olduğu düşünülse de, artık hayvansal ürünler yerine geçebilecek pek çok alternatif bulunabiliyor. Biz de araştırdık ve hayvansal ürün içermeyen, geleneksel yumurtalı, peynirli, ballı kaymaklı kahvaltı seçeneklerini aratmayacak, birbirinden leziz vegan kahvaltı tariflerini ve vegan mutfağından yemekler sunan mekan önerilerimizi sizler için sıraladık. Afiyetli okumalar!

Muzlu Yulaf Ezmesi



1/2 bardak yulaf kepeği
1 bardak badem ya da soya sütü
1/2 muz
1/4 elma
2 yemek kaşığı kıyılmış ceviz yada çiğ badem
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı kuru yaban mersini
1 tatlı kaşığı akçaağaç şurubu

İşte size tüm günü enerjik geçirebileceğiniz, sağlıklı ve besleyici harika bir vegan kahvaltı seçeneği. Tüm malzemeleri karıştırıp afiyetle yiyebilirsiniz. 

Kadıköy'de bulunan Tight Aggressive, Anadolu yakası'ndaki vegan mutfağının adeta kalbi. Vegan burger, vegan sosisli, vegan cheese cake ve vegan pancake gibi lezzetleri bulabileceğiniz nadir mekanlardan. 

Mercimekli Ekmek



1 bardak yeşil mercimek
2 diş sarımsak
2 diş arpacık soğan
1/2 tatlı kaşığı soya sosu
1/2 tatlı kaşığı pulbiber
1/2 demet dereotu
Tuz
Zeytinyağı

En az kırmızı et kadar proteine sahip olan yeşil mercimek, haftada en az iki kez tüketilmesi gereken mucizevi bir bakliyat. Veganların ve vejetaryenlerin mutfaklarından eksik etmedikleri yeşil mercimekleri yumuşayana kadar haşlayın. Dereotu, sarımsak ve soğanı çok ince kıyın. Tavada bir miktar zeytinyağını kızdırın. İçine sarımsak ve soğanı ekleyerek biraz kavurun, ince kıyılmış dereotu, tuz, pul biber ve soya sosunu ekleyin. Ayrı bir tavada ekmekleri zeytinyağı ile beraber çevirerek kızartın. Tabağa aldığınız ekmeklerin üzerine önce dereotu ile yaptığınız sosu yayın, daha sonra üzerine istediğiniz miktarda haşlanmış yeşil mercimek ilave edin. Arzu edenler mercimeğe kimyon ya da köri de ekleyebilirler. 

Dışarıda kahvaltı etmeyi tercih eden veganlar, en az evde hazırladıkları kadar lezzetli yemekler bulabilecekleri Om Cafe'yi mutlaka denemeliler. Gluten hastalarına özel seçenekler de sunan Om Cafe, Vegan ve vejetaryenlerin yüzünü güldürüyor.

Vegan Tost

Fotoğraf Kaynak: tostbildiklerim.com

İki dilim esmer ekmek
Soya ya da badem sütünden yapılmış vegan peynir
İki dilim domates (Yuvarlak kesilmiş)
Maydanoz
Mantar

Mantarları ince ince doğrayıp hafif zeytinyağında birkaç dakika pişirdikten sonra, artık pek çok büyük markette bulabileceğiniz vegan peynir, domates ve maydanoz ile birlikte iki dilim ekmeğin arasına yerleştirin ve tost makinesinde sevdiğiniz kıvama göre ısıtın. İşte bu kadar basit :)

Yazının başında söylediğimiz gibi, ülkemiz adeta bir kebap cenneti ve neredeyse tüm geleneksel yemeklerimizde hayvansal gıda kullanılıyor. Kebap ve özellikle de ciğer denince akla ilk gelen Diyarbakır'da açılan ilk vejetaryen cafe Gabo, vegan seçenekler de sunarak lezzetten ödün vermeyen yemekleri ile pek çok Diyarbakırlı'nın müdavim olmasını başarmış bir mekan. 

Fesleğenli Avokadolu Ekmek



6 - 7 yaprak fesleğen
Bir tane avokado
Bir diş sarımsak
İki dilim ekmek
Halka doğranmış domates
250 gr. Cevizli vegan peyniri

İyice yıkanmış fesleğen yapraklarını, bir diş sarımsağı, peyniri ve avokadoyu rondoda krem haline getirin. Ekmeklerinizi hafif kızartıp üzerine hazırladığınız sosu sürün ve domates dilimlerini koyun. Çok leziz görünüyor değil mi?

Bir vegan ya da vejetaryen olarak, hem kahvaltı hem de diğer öğünler için gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir diğer mekan da Bi Nevi. Karaköy'de bulunan, işlenmemiş, glutensiz, vegan ve vejetaryen beslenmeye uygun yemekler sunan Bi Nevi'de, yağ olarak taze avokado yağı, soğuk sıkım zeytinyağı, susam yağı, hindistancevizi kakao ya da herhangi bir katkı maddesi içermeyen yerfıstığı yağı kullanılıyor.

Mısır Unu ve Muzlu Krep



1/2 su bardağı buğday unu
1/2 su bardağı mısır unu
1/2 çay kaşığı kaşığı kabartma tozu
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 adet olgun muz
2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı soya sütü

Buğday unu, mısır unu, kabartma tozu ve tuz karıştırılır. Ayrı bir kasede ezilmiş muz, akçaağaç şurubu, sirke ve süt birleştirilir. Topaklanmamasına dikkat edilerek un karışımına eklenir. Eğer hamur biraz kalın ise bir miktar daha süt ekleyerek inceltebilirsiniz. Yapışmaz tavayı bitkisel yağ ile hafifçe yağlayın, ısındıktan sonra bir miktar hamur dökerek spatula yardımıyla ince olacak şekilde dikkatlice tavaya yayın. 1,5-2 dakika piştikten sonra arka tarafını çevirin aynı sürede pişirin. Ev yapımı bir reçelle harika gidecektir.

Pek çok organik, doğal ve yerel ürünü bulabileceğiniz, Balya Organiz Health And Food'un cafesinde veganlara uygun yemek çeşitlerini deneyebileceğiniz gibi, hem dükkandan hem de internetten siparişle alışveriş yapabilirsiniz.

Vegan Sebze Böreği



250 gram nohut unu
1/4 litre su
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Bir tatlı kaşığı kişniş
Bir tatlı kaşığı zerdeçal (toz)
Bir tatlı kaşığı kimyon (toz)
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı tuz
2 adet taze soğan
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
7-8 adet karnabahar çiçeği
2 adet küçük boy kabak

Öncelikle hamur için elediğiniz nohut ununa tüm toz baharatları ve incecik kıyılmış taze soğanı ekleyin. Karbonatı ilave ettikten sonra suyu azar azar eklemeye başlayın. Karışım ne çok koyu nede çok sulu olmalı; sebzelerin üzerini kaplaması için çatalla çırparak sebzeleri kızartacağınız dokuda bir hamur elde edin. Daha sonra sebzeleri doğrayın. Parçalar çok küçük olmamalı, kalın dilimler halinde kesilmeli. Kızgın tavaya bolca sıvıyağ ekleyin. Yağ kızdıktan sonra hamura batırdığınız sebzeleri yağda güzelce altın rengi pişirin. 

Genel olarak Hazır konserve, sera ürünü, pastörize ve rafine edilmiş ürünlere mesafeli duran Datlı Maya'da da, vegan ve vejetaryen pek çok yemek çeşidi bulmanız mümkün.

Sebze ve Meyve Suları



Özellikle uzun uzun kahvaltı hazırlamaya vaktiniz olmadığında ve yoğun tempolu, enerji gerektiren bir gün geçireceğinizde, güne sevdiğiniz meyve ve sebzelerden oluşan şahane karışımlarla başlayabilirsiniz. Bunun için Juice Kitchen'ın özenle hazırladığı ve kapınıza kadar getirdiği soğuk meyve ve sebze sularını tercih edebilirsiniz. 
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı sebze ve meyveler, yeni nesil detoks yöntemleriyle birlikte enfes içecek karışımları halinde tüketilmeye başlandı. Sindirimi düzenleyen, kanı tazeleyen, cildi güzelleştirip parlaklaştıran, kilo kontrolüne yardımcı ve ödem attır…
1970’lerden bu yana ülkemizde de üretimi olan avokado, lüksü ve zenginliği temsil ederken bir anda tüm cafelerde, restoranlarda ve Türk mutfaklarında boy göstermeye başladı. Bu nedenle Dünya Mutfakları’nın iç içe geçtiği yeme i…
Yaz kapıya dayandı. Fazla yağlardan kurtulmak için son dadikaya kalanlardansanız, birkaç haftalık sağlıklı beslenme programı ve sporla yaz bitmeden forma girebilirsiniz. Mevsime uygun pişirebileceğiniz sağlıklı diyet tarifler eminiz işinize yarayacaktır. Haydi mutfaklara! Yoğurt Sosun…
Tariflerimize geçmeden önce size biraz vejetaryenlik hakkında bilgi vermek istiyoruz. Vejetaryen nedir? Kime denir? Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Etyemezlik dense de bu kelime bazı yanlış anlamalara sebe…
Her derde deva, lezzetli mi lezzetli ve doğanın en güzel tonlarından birine hakim olan yaban mersini ile yapabileceğiniz tarifler için doğru yerdesiniz. Yaban mersinini keşfetmişlerden ve mutfağında en doğru şekilde değerlendirmek isteyenlerdenseniz bu tarifler tam size göre ;) Y…
Çölyak hastaları ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin dışarıda glutensiz ürün bulabilmeleri her ne kadar artık pek çok mekan üretse de maalesef çok da kolay değil. Bu nedenle evde yapmak isteyenler için oldukça faydalı olabileceğini d&uum…
Sabahları yataklarımızdan fırlarcasına bizi sofraya çağıran her yörenin kendine has bir kahvaltı kültürü ve bu kültüre ait çok özel tarifli lezzetler var. Biz de kahvaltı kültürümüzde yer alan ve çeşitli bölgelerde hala…
Bizdeki bezeye oldukça benzeyen yalnızca üzerine krema ve meyveler eklenerek servis edilen Pavlova tatlısının hikayesini biliyor muydunuz? Rus balerin Anna Pavlova, 1926 yılında Avustralya'ya turneye gider. Kaldıkları otelin Şefi Bert Sachse, Anna Pavlova’nın zerafetine hayran …
Geleneksel olarak yalnızca tatlısını yemeye alışık olduğumuz bal kabağı, çorbasının ardından geliştirilen pek çok tarifle mutfaklarda kendine daha geniş bir yer bulmaya başladı. Ayrıca faydaları saymakla bitmeyen bal kabağı, çekirdeğinde de bulunan A ve E vitaminleri sayesinde, …
Türkiye’yi 20’den fazla ülkede temsil etmiş, uluslararası birçok organizasyona imza atmış ve milli şef olarak ülkemize 36 adet madalya kazandırmış Chef’s Table Mutfak Akademisi’nin kurucusu Serkan Bozkurt’un sizlere bayram için şahane bir he…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN