info@mekan.com

İstanbul Mantıcıları

MEKAN ARA
MENÜDE ARA
ŞEHİR
İLÇE
YAKINLIK
Sıralama:
Rezervasyon Yap
Ağa Garden Cafe
Ağa Garden Cafe
Restoran, Cafe, Nargile Cafe
Fatih Küçükçekmece
Rezervasyon Yap
Sümela Cafe & Restaurant
Sümela Cafe & Restaurant
Restoran, Cafe, Nargile Cafe, Karaoke, Parti Organizatörü
Osmanağa Kadıköy
Rezervasyon Yap
Koru İstanbul Kuruçeşme
Koru İstanbul Kuruçeşme
Restoran, Tatlıcı, Organizasyon, Bistro, Düğün Salonu
Kuruçeşme Beşiktaş
Rezervasyon Yap
Katibim Cafe & Restaurant
Katibim Cafe & Restaurant
Restoran, Cafe
Mimarsinan Üsküdar
Rezervasyon Yap
Çesta Mantı
Çesta Mantı
Mantı Evi
Rami Yeni Kadıköy
Rezervasyon Yap
Shorba Restaurant, Ataşehir
Shorba Restaurant, Ataşehir
Restoran, Dünya Mutfağı, Çorbacı
Atatürk Ataşehir
Rezervasyon Yap
Ulubey Mantı
Ulubey Mantı
Mantı Evi
Etiler Beşiktaş
Ülkemizde en çok sevilen yemeklerden biridir mantı. Yemek için annenizin yapmasını mı bekliyorsunuz? Yoksa içinde ne olduğu belli olmayan hazır paketlerden mi alıyorsunuz? Bunları bir kenara bırakıp mantıyı İstanbul’daki yüzlerce mekanın usta ellerinden deneyin.

Mantı Nedir, Nereden Gelir?

Mantı, küçük hamur parçalarının içine baharatlı kıymanın konulması ve haşlanmasıyla yapılan bir yemektir. Kökleri Çin’e kadar uzanıyor fakat Anadolu’ya Orta Asya Türkleri tarafından getirildiği düşünülüyor. 15. yüzyılda Osmanlı Mutfağının favori lezzetlerinden biriymiş. Hatta Fatih Sultan Mehmed’in sabah sofraları için haftada 5 gün pişirilirmiş.

Zahmetli bir yemek olan mantının malzemeleri ve pişirme şekilleri yörelere göre değişiklik gösterebilir. Ama Türk mutfağının en ünlüsü Kayseri mantısıdır. Bu kadar ünlü olmasının sırrı ise oldukça minik kapatılmasıdır. Öyle ki; eskilerin ölçüsü ‘bir şimşir kaşıkta kırk mantı’ imiş. Yeni evlenecek olan genç kızlara da sınav olarak yapılırmış. Diğer özellikleriyse; daha sulu olması, baharatlardan da reyhan ve sumak kullanılmasıdır. Tabii sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosu da unutmuyoruz.

Mutfak Çeşitlerine Göre Mantı Yapılışı

Kırgız mutfağında hamurların içine et, patates ya da bal kabağı konularak yapılır. Yağda kızartılır ve üzerine ekşi krema, domates sos dökülerek servis edilir.

Kazak mutfağında hamurların içine kıyma ve çeşitli sebzeler konularak yapılır. 5 katlı özel süzgeçli mantı tenceresinde pişirilip yoğurt ve yağ ile servis edilir.

Çerkez mutfağında psıhalıve, haluj, khinkali ve hıngel gibi isimleri olan patatesli bir mantı türüdür. Üzerine tereyağı ve sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilir.

Trakya mutfağında adı sini mantısı olarak geçen bu mantının Kayseri mantısından farkı pişirilme şeklidir. Kapatılmış hamurlar siniye konulup fırınlanır ve üzerine sıcak tavuk suyu ya da yağlı su dökülür. Sini ocağın üzerine konularak kısık ateşte pişirilir ve servis edilir.

Rus mutfağında süt, su, yumurta ve unla yoğurulan hamur açıldıktan sonra bardakla kesilir. Kıymalı harç hamurlara paylaştırıldıktan sonra yarım ay şeklinde kapatılıp kenarları bastırılır ve uç kısımları alta doğru birleştirilir. Suda haşlanan mantılar tereyağında hafif sotelenir ve ekşi kremayla servis edilir. Ruslar bu mantı çeşidine Pelmeni diyorlar.

Biz Türkler, daha onlarca çeşidi olan mantının en çok Kayseri halini seviyoruz. Sabır ve emek gerektiren bu yemeği ne evlerde yapmaya zaman yeter ne de fabrikasyon yemeye damak dayanır. Bu durumda diğer bir seçeneğimiz olan mantıcılara çeviriyoruz gözlerimizi. 

Eğer uzun süredir iyi bir mantı yemediyseniz ve yemenin tam zamanı diyorsanız İstanbul'un En İyi 15 Mantıcısına göz atabilir, mekan.com ile rezervasyon yaptırabilirsiniz. İsterseniz de paket sipariş verebilirsiniz.