Kırgız mutfağında hamurların içine et, patates ya da bal kabağı konularak yapılır. Yağda kızartılır ve üzerine ekşi krema, domates sos dökülerek servis edilir.
Kazak mutfağında hamurların içine kıyma ve çeşitli sebzeler konularak yapılır. 5 katlı özel süzgeçli mantı tenceresinde pişirilip yoğurt ve yağ ile servis edilir.
Çerkez mutfağında psıhalıve, haluj, khinkali ve hıngel gibi isimleri olan patatesli bir mantı türüdür. Üzerine tereyağı ve sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilir.
Trakya mutfağında adı sini mantısı olarak geçen bu mantının Kayseri mantısından farkı pişirilme şeklidir. Kapatılmış hamurlar siniye konulup fırınlanır ve üzerine sıcak tavuk suyu ya da yağlı su dökülür. Sini ocağın üzerine konularak kısık ateşte pişirilir ve servis edilir.
Rus mutfağında süt, su, yumurta ve unla yoğurulan hamur açıldıktan sonra bardakla kesilir. Kıymalı harç hamurlara paylaştırıldıktan sonra yarım ay şeklinde kapatılıp kenarları bastırılır ve uç kısımları alta doğru birleştirilir. Suda haşlanan mantılar tereyağında hafif sotelenir ve ekşi kremayla servis edilir. Ruslar bu mantı çeşidine Pelmeni diyorlar.
Biz Türkler, daha onlarca çeşidi olan mantının en çok Kayseri halini seviyoruz. Sabır ve emek gerektiren bu yemeği ne evlerde yapmaya zaman yeter ne de fabrikasyon yemeye damak dayanır. Bu durumda diğer bir seçeneğimiz olan mantıcılara çeviriyoruz gözlerimizi.