Daha önce hiç yememiş olanların denemekten korktuğu, yiyenlerin ise vazgeçemediği bir Uzak Doğu lezzeti; Sushi! Yıllar önce İstanbul’da sushi yemek lüks sayılıyordu. Fakat gittikçe çoğalan sushi restoranları lüks olmaktan çıktı ve hatta bazıları evimize kadar geliyor.
Nereden Çıktı Bu Sushi?
İlk olarak Güneydoğu Asya’da narezushi olarak ortaya çıkan sushi’nin kelime anlamı ekşi’dir.
Japon mutfağı’ndan çıkan sushi; pirinç, çeşidine göre içinde veya dışında deniz ürünleri ve sebzelerle yapılır. Yanında soya sosu, gari (zencefil turşusu) ve wasabi (aşırı acı bir sos) ile servis edilir.
Hepsini Yazsak Duble Yol Olur: Sushi Çeşitleri
Nigiri Sushi: Yuvarlanmış pirincin üzerine balık filetosuyla şekil verilerek yapılan sushi çeşididir. Her balık çeşidiyle yapılabilir.
Maki Sushi: Yosun yaprağına pirinç yaydıktan sonra arasına koyulan malzemeyle birlikte yuvarlanarak yapılan sushidir.
Temaki Sushi: Külah şeklindeki yosunun içine pirinç ve arzu edilen malzemeler konularak yapılır.
Gunkan Sushi: Yuvarlanan pirincin yosunla sarılıp üzerine ikura veya tobiko (havyar) konulmasıyla yapılır.
Chirashi Sushi: Sushi pirinci bir kaseye konulur ve üzerine arzu edilen balık çeşitleri dizilerek yapılır.
California Roll: Pirinç yosun yaprağına yaydırılır ve ters çevrilip pirinçlerin üzerine mayonez dökülür. İçine avokado, yengeç, salatalık konulur ve bambuyla sarılıp dışı tobikoyla kaplanır.
Philadelphia Roll: California roll’dan farklı olarak mayonez yerine krem peynir kullanılıp içine bir de somon ekleniyor. Dışı da kavrulmuş susamla kaplanıp servis ediliyor.
Baja Roll: Pirinci yosun yaprağına yaydıktan sonra arasına havuç, biber, yeşil soğan, salatalık koyulur ve sarılır. Genellikle vejetaryenlerin tercihidir.
Kappa Maki: Yosun yaprağına pirinç yayılır ve salatalık eklenip bambuyla sarılır.
Sashimi: Balıklar çiğ olarak ince dilimler halinde servis edilir. Balığın çok taze olması gerekir. Hatta daha tazesini yemek isterseniz masanıza canlı olarak gelen ikizukuriyi deneyebilirsiniz.
Sushi Nasıl Yenir?
Önünüze seçtiğiniz sushiler, gari, wasabi, soya sos ve soya sosunu koymak için minik bir tabak verilir. Sosunuzu tabağa aldıktan sonra dilerseniz içine wasabi de ekleyebilirsiniz. Hashi (chopstick)’nizle sushiyi alın ve balık olan kısmını soya sosuna batırıp tek lokmada bu enfes lezzeti mideye indirin. Farklı sushiler arası 'gari' yerseniz de damağınızdaki tadı nötrlemiş olursunuz.
Artık bir Japon gibi sushi yiyebilmeniz için tek eksik çekik gözleriniz. Bir de
İstanbul'un En İyi Sushi Adresleri listesi! En iyi sushi mekanlarına ait menüleri ve yorumları inceleyebilir, rezervasyon yapabilirsiniz. Hashi’ler ellere, itadakimasu!