info@mekan.com

Farklı Ülkelerin Çeşitli Çay Kültürleri

17 Şubat 2015
Farklı Ülkelerin Çeşitli Çay Kültürleri
İngiltere'de Sütlü Çay
İngiltere'nin sütlü çayını ne kadar garipsiyor olsak da kendilerine has bir çay kültürleri vardır. Çaya süt koymalarının sebebi ise bir rivayete göre ilk zamanlarda Çin'den gelen ince porselenlerin çayın sıcaklığından kırılmasın diye buldukları bir çözüm olduğu söyleniyor. İngiltere'de çay içmek isterseniz yanında tatlı kurabiye ile gelir.



Arnavutluk’un Gaj'ı
Arnavutluk'un çay kültürü hemen hemen bizimle aynıdır çaydanlıkta demlenen çay ince belli bardaklarda servis edilir.



Yunanistan’ın Tsai’yı
Yunanistan çay tiryakilerini hayal kırıklığına uğratabilir çünkü burada çay sadece hasta olduklarında içilen sıcak bir içecek olarak görülüyor bu nedenle çay istediğinizde ıhlamur veya ada çayı gibi bitki çaylarıyla karşılaşmanız mümkün burada çay isterken özellikle siyah çay diye belirtmeniz gerekebiliyor.



Rusya’nın Chay’ı
Ruslar için günün her saati çay içmek bir gelenektir. Semaverde siyah çayı demleyip kupa bardak ile servis ederler içine limon suyu ve beyazlatılmamış şeker ekleyip öyle içerler. Eski Rus kültüründe ise çaya şeker yerine bir çay kaşığı kaymak koyup öyle içerlermiş. Rusyada çay konuklara marmelat eşliğinde sunulur.




Japonya’nın Matcha’sı

Japonların geleneksel çayı yeşil çayın toz halindeki bir çeşidide denilebilir, faydaları saymakla bitmeyen matcha çayını demlerken mutlaka süzgeç kullanmanız gerekiyor.




Tayvan’ın Sütlü İnci Çayı
Çayın içine azıcık süt bolca tapioca taneleri eklenerek yapılan köpüklü çay olarak bilinen geleneksel bir içecek. 




Katar’ın Karak Chai’si
Katar'da çay önce sütsüz ve sonra sütlü olarak iki kere demlenir kupalarda servis edilerek içine safran ekleyip içerler.




Vietnam’ın Tra Chanh’ı
Vietnam'da en çok karşılaşacağınız çay türü bitki çaylarıdır. Lotus çiçeğinin içine çeşitli baharatlar eklenerek kaynamış suya atılıp denlenir.




Tayland’ın Cha Yen’i
Tayland çayı ve yoğunlaştırılmış süt ile hazırlanan bu çay buz ile servis edilir Tayland'ın sıcak günlerinde serinletici lezzeti.




Fas’ın Naneli Yeşil Çayı
Yeşil çayı demleyip birde içine taze nane yaprakları ile 1 adet küp şeker eklenerek kapağı kapatılır biraz dinlendirip bizim su bardaklarımıza benzer bardaklarda sunulur.




Fransa'nın Bitki Çayı

Fransızlar çok çay tüketmemekle birlikte çay içecekleri zaman genellikle bitki çaylarını tercih ederler. Fransız kültüründe çay çok fazla denlenmeden ince porselen fincanlarda yanında çikolata, krokan veya pralin ile ikram edilir.




Moğolistan’ın Suutei Tsai
Moğolistan'ın geleneksel çayı Suutei Tsai yani sütlü ve tuzlu çay kimileri yeşil çay ile kimileri ise siyah çay kullanarak yapabiliyorlar. Kaynatılan çayın içine bir miktar süt bir miktar tuz eklenerek hazırlanıyor ve gün boyunca moğollar bu çayı içiyor.




Mısır'ın Hibisküs Çayı
Mısır'da siyah çaydan sonra en çok tüketilen çay çeşididir. Ağız tadınıza göre içine tarçın, zencefil, limon suyu ve bal gibi çeşitli malzemeler katıp lezzetlendirebilirsiniz.




İran'da Siyah Çay
İran çay kültürü bize en yakın olan ülkedir. Siyah çayı çaydanlıkta demleyip çay bardağına benzer bir kupada genellikle hurma ile servis ediliyor.




Tibet Çayı
Bize en ilginç çaylardan biri gelen tibet çayı süt, şeker ve bir fiske tuz ile hazırlanır bu çayın özelliği Tibet öküzü sütünden yapılan yak yağınında çayın içine katılması. Çay soğuk suya koyulur ve kısık ateşte rengi koyu kahverengi oluncaya kadar kaynatılıp içine yak yağı konulur ve Tibet çayınız hazır.




Amerika'nın Ice Tea'si
Çoğunlukla soğuk çayı tercih eden Amerikalılar soğuk çayı buz ile karıştırıp içine tatlansın diye limon, şeftali ve ananas gibi meyveler katarak tüketirler.




Suudi Arabistan'ın Shai'ı
Suudi Arabistan'da siyah çay tüketen ülkelerden, burada da tıpkı İran'daki gibi çayın yanında ya ezilmiş halde yada tane olarak hurma ikram edilir.




Çin'in Tieguanyin'i
Fiyatından dolayı Çinde çok fazla tüketilemeyen çaydır. Merhametin demir tanrıçası anlamına gelen siyah ve yeşil renge sahip geleneksel çin çayının bu kadar pahalı olmasının sebebi ise bitkinin sürekli bakıma ihtiyacı olmasından kaynaklanıyor.




Hindistan ve Pakistan' ın Masala Çayı
Hint çayı anlamına gelen masala çayı yapımında çeşitli baharatlar, çay ve süt kullanıldığı hindistanın en sevilen içeceğidir. Pakistanda ise masala çayı oldukça yaygındır.




Türkiye'de Siyah Çay
Şüphesiz ki Türkiye çay tüketimi en çok olan ülkedir. En başta kahvaltı öğünümüzün yanında olmak üzere bütün öğünlerimizin yanında geçmişten günümüze soframızdan eksilmeyen yemeklerden sonra keyif simgesi haline gelen tek içecektir . Daha yemeğimize başlamadan çay suyu ocağa koyulur, su bir güzel kaynadıktan sonra içine birkaç kaşık siyah çay eklediğimiz demliğin içine kaynamış sudan biraz koyulur ve çay birkaç dakida dinlendirildikten sonra ince belli cam bardaklarda servis edilir.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Her yıl düzenlenen pop, caz, rock, metal, yiyecek-içecek ve daha birçok festival düzenleniyor. Biz de 2018 yılının en dikkat çeken birbirinden eğlenceli ve lezzetli festivalleri sizler için araştırıp yazalım istedik. Gelenek haline gelmiş olan festivaller, ilk d…
Türkiye'nin en büyük açık hava gurme lezzet festivaline davetlisiniz; GurmeFest! İstanbul'da yapılacak olan festivalde en seçkin yeme-içme markalarıyla birlikte lezzetli mi lezzetli bir gün geçireceksiniz. Açık Hava Gurme Lez…
Denizsiz bir bozkır şehri olan Ankara'nın en keyif alacağınız meyhanelerini sizleri için yazdık. Keyifli okumalar. Sokakbaşı Behzat Ç severlerin çok iyi bildiği bir mekan olan Sokakbaşı, öyle çok özelliği bulunan bir meyhane olmasa da Behzat Ç t…
Baharı damarlarımızda hissedebileceğimiz Nisan ayında, birbirinden özel konserlerde eğlenceye doyacağız! İstanbul'da olan ve kaçırılmaması gereken bu özel konserleri sizler için derledik, programınıza eklemeyi unutmayın! :) Ólöf Arnalds Ólöf Arna…
Türkiye'de kahvaltıların olmazsa olmazı, en önemli ürün çaydır. Kahvaltısıyla nam salmış bir mekana gidiyorsunuz ve size çay olmadığını söylüyorlar. Tepkiniz ne olurdu? İşte Çaykur'un reklamında Türk halkının tepkilerini çok n…
Günlük yaşantımızda veya iş hayatımızdaki yoğun tempo içerisinde stresli olmamak mümkün değil. Stresi yiyeceğiniz besinlere bağlı olarak en aza indirgemek ise mümkün. Bu yazımızda sizleri hem sakinleştirecek hem de stresinizi azaltacak sağlıklı besinlere değindik…
Aniden gelen karın gurultusuna, işten yorgun argın dönen ve mutfakta çok mesai harcamak istemeyenlere ilaç gibi gelecek pratik ve leziz yiyecek çeşitleri karşınızda! Kızarmış Marshmallow Çizgi filmler sayesinde sevdiğimiz ateş başında bir çubuğa dizilip …
Instagram hesabında paylaştığı eğlenceli yemek sunumları ile ünlenen Samantha Lee'nin sayfası birçok insana harika fikirler aşılıyor. Yumurtaların çizgi film karakterlerine, kreplerin kardan adama meyvelerin ise çiçek buketlerine dönüştüğü bu …
Cadılar Bayramı yaklaşıyor! Tatlı ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda eğlenebileceğiniz harika cupcakeler şimdiden bayramınızı renklendirmeye hazır. Ürkütücü olanından en sevimlisine kadar Cadılar Bayramı temalı tüm cupcakeler bu yazıda! Hayalet Cupcake Hayalet Cupca…
Artık neredeyse hepimizin bakmadan duramadığı bir instagram hesabı var, değil mi? Yok mu? Bizce bu yazıdan sonra gördüklerinize kayıtsız kalamayacak ve kendinize hemen bir hesap açacak ya da mevcut hesabınızdan, sıradanlıktan çıkarak farklı  ayakkabılar ve değişik şekill…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN