info@mekan.com

21. Yy.'ın En İyi 100 Filminden Bizim ''Mutlaka'' Dediğimiz 21 Film

25 Ağustos 2016
21. Yy.'ın En İyi 100 Filminden Bizim ''Mutlaka'' Dediğimiz 21 Film
BBC, 36 ülkeden 177 sinema eleştirmeninin fikirlerini baz alarak 21. yüzyılın en iyi 100 filmini belirledi. Türkiye’den öyküsünün Ercan Kesal’a, senaryosunun ise Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Ercan Kesal’a ait olduğu; yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın üstlendiği ''Bir Zamanlar Anadolu’da'' filmi de listede yer alıyor. Ağırlıklı olarak sanat filmlerini gördüğümüz seçkiden sizler için naçizane tavsiye edeceğimiz 21 film belirledik. 


1. Bir Zamanlar Anadolu’da / Nuri Bilge Ceylan


Bir-Zamanlar-Anadolu'da-Yılmaz-Erdoğan-Fırat-TanışFotoğraf Kaynak: filmhafizasi.com

Aslında bir doktor olan, ama hem kalemi hem de oyunculuğuyla son dönem Türk Sineması’nda ve Edebiyatı’nda ses getiren isim Ercan Kesal’a ait bir öykü, Nuri Bilge ve Ebru Ceylan çifti tarafından senaryolaştırılınca, ortaya 21. yüzyılın en iyileri arasında kendine yer bulacak ‘’Bir Zamanlar Anadolu’da’’ çıkmış oldu. Sağlam oyuncu kadrosu ve güçlü hikaye, Nuri Bilge Sineması’nda bir dönüm noktası oluşturuyor. Ercan Kesal’ın Muhtar karakterinin ise seyrine doyum olmuyor.


2. Aşk Zamanı / Wong Kar-Wai


Aşk-ZamanıFotoğraf Kaynak: amazonaws.com

Dokunaklı ve çarpıcı hikayelerin usta yönetmeni Wong Kar-Wai’nin 2000 yılına ait filmi, derin karakterlerin çevresinde yine aşkı irdeliyor. Görüntülerdeki renk ahengini her filminde farkedeceğiniz Wong Kar-Wai’nin hemen hemen her filmde birlikte çalıştığı, Görüntü Yönetmeni Christopher Doyle’un bu tarzda büyük payı olduğu aşikar.


3. Sil Baştan / Michel Gondry


Sil-BaştanFotoğraf Kaynak: amazonaws.com

En İyi Özgün Senaryo Oscarı’nın yanı sıra Bafta’da En İyi Kurgu ve yine En İyi Özgün Senaryo ödüllerinin sahibi olan film, daha pek çok sinema otoritelerinden de En İyi Yönetmen Ödülü ile onurlandırıldı. Kate Winslet ve Jim Carrey’nin başrollerini payaştıkları film, öykü akışının yanı sıra kurgu anlamında bugüne kadarki en özel tekniklerin kullanıldığı sahneleriyle birden çok kez izlenme isteği uyandıran nadir filmlerden biri.


4. Bir Ayrılık /  Asghar Farhadi


Bir-AyrılıkFotoğraf Kaynak: blogspot.com

61. Berlin Film Festivali’nde En İyi Film Ödülüyle Altın Ayı, En İyi Aktör ve Aktris Ödülleriyle de Gümüş Ayı kazanan film, Altın Ayı alan ilk İran filmi olma özelliği taşıyor. Sansürle mücadele eden İran Sineması’ndan nadir bir örnek olarak sıyrılan ve anlatımı sade ama yapısı ahlaki, psikolojik ve sosyal açılardan kompleks olan film, İran toplumunu odak noktasına taşıyor.


5. İhtiyarlara Yer Yok / Ethan Coen & Joel Coen


İhtiyarlara-Yer-YokFotoğraf Kaynak: indiewire.com

Coen Kardeşler’in Cormac McCarthy'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış filmi, orijinal adıyla No Country For Old Man, 4 dalda Altın Küre’ye aday gösterildi. Ödülleri alamasa da izleyicinin gönlünde taht kurmayı başarmış ve her daim en iyiler arasında kendine yer bulmuştur. Javier Bardem hayranları için ise bu filmin yeri ayrıdır. Gösterdiği oyunculuk performansıyla beyaz perdeyi adeta yakmıştır.


6. Son Umut / Alfonso Cuarón


Son-UmutFotoğraf Kaynak: amazonaws.com

Sürükleyici hikayesi, tek plandan oluşan uzun sahneleri ve nefesinizi kesecek heyecanda bir atmosfer… Son Umut vizyona girdiği dönemde çok ses getirmiş, kurgusal oyunlarla özgün bir yapıt olarak baş köşeye kurulmuştur. Üremenin durduğu ve neslin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı 2027 dünyasında geçen bir dizi olayları konu alan filmde tek planda, gerçekçi bir doğum sahnesi izlemeye de hazır olun!


7. Büyük Budapeşte Oteli / Wes Anderson


Büyük-Budapeşte-OteliFotoğraf Kaynak: digitalspyuk.cdnds.net

Avusturyalı romancı, oyun yazarı, gazeteci ve biyografi yazarı Stefan Zweig’in notlarından esinlenilerek senaryolaştırılan Büyük Budapeşte Oteli’nin yönetmen koltuğunda Wes Anderson otururken, başrollerde de Ralph Fiennes yer alıyor. Kendinizi bir masal diyarında gibi hissedeceğiniz eğlenceli bu film, 87. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu, En İyi Özgün Film Müziği, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Saç ve Makyaj dallarında ödüle layık görülmüştür. Film Şubat 2014 tarihindeki 64. Berlin Film Festivali açılış filmi olurken, festivalin Jüri Özel Ödülü olan Gümüş Ayı ödülünü de kazanmıştır.


8. İhtiyar Delikanlı / Park Chan-Wook


İhtiyar-Delikanlı-Old-BoyFotoğraf Kaynak: brownnoiseunit.com

Park Chan-Wook’un intikam üçlemesinin ikinci filmi olan İhtiyar Delikanlı, gösterime çıktığında tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Güney Kore Sineması’nın en özel yapıtlarından olan bu film Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü’nün sahibi oldu. İntikam üçlemesinin son filmi olan İntikam Meleği de, İhtiyar Delikanlı kadar konuşulmasa da en az onun kadar çarpıcı ve başarılı bir filmdir. 


9. Piyanist / Roman Polanski


PiyanistFotoğraf Kaynak: focusfeaturesmedia.com

Adrien Brody, baş rolde devleşerek canlandırdığı Wladyslaw Szpilman karakteri ile 2002 yılında En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazanmıştır. Polonyalı başarılı bir piyanist olan Wladyslaw Szpilman, II. Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa dönen ve Yahudi olmasına rağmen şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulan ve Varşova'nın varoşlarında yaşamaya başlayan bir adamdır. Filmde bu karakterin hayatta kalma mücadelesi en dramatik sahnelerle anlatılır. Tarihi bir drama olan Piyanist, aynı yıl Akademi tarafından En İyi Yönetmen ve Uyarlama Senaryo Ödülleri’nin sahibi olmuştur.


10. Amelie / Jean-Pierre Jeunet


AmelieFotoğraf Kaynak: screenmusings.org

Audrey Tautou’yu dünya çapında üne kavuşturan, hepimizin gönlünde sempatikliğiyle ayrı bir yere oturtan film Amelie, farklı tarzı, zekice örülmüş senaryo ağı ve eski Fransız filmlerine göndermeler olan romantik-komedi türünde bir sinema harikası. Sanat yönetimi açısından yaratılan atmosfer bir çizgi film izliyormuşsunuz hoşluğu yaratıyor. Avrupa Film Ödüllerinde En İyi Film Ödülü'nü alan bu yaratıcılık yüklü film, daha pek çok ödül töreninde farklı kategorilerde ödüllere layık görülmüştür.


11. Aşk / Michael Haneke


Aşk-AmourFotoğraf Kaynak: sensesofcinema.com

2012 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye, 85. Akademi Ödülleri ve 70. Altın Küre Ödülleri'nde "En İyi Yabancı Film" ödülünü kazanan Aşk / Amour, yaşlı bir çiftin ölüme adım adım yaklaştıkları süreçte birbirlerine bağlılıklarının testine yeniden tabi tutulacakları gelişmeleri konu ediniyor. Bir evin içerisinde geçen film, seyirciye bunu hissettirmemeyi başaracak dirilikte. 32. İstanbul Film Festivali’nde de gösterimi yapılan ve büyük beğeni toplayan film Haneke’nin ustalığını bir kez daha ispatlıyor.


12. Ters Yüz / Pete Docter & Ronnie del Carmen


İnside-Out-Ters-YüzFotoğraf Kaynak: img.lum.dolimg.com

Animasyon hayranlarının çok sevdiği, beynin ve zihnin çalışma sistemlerini derin anlamlarla işleyen; bir o kadar da eğlenceli olan Ters Yüz, ‘’Up / Yukarı Bak’’ filminin de yönetmeni olan Pete Docter’a 73. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Animasyon Film ödülünü kazandırdı. Ayrıca 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Film ödülünü kucaklarken, En İyi Özgün Senaryo dalında da aday gösterildi. 


13. Sosyal Ağ / David Fincher


Sosyal-AğFotoğraf Kaynak: sinetif.com

Gerçek hikayeleri beyaz perdede daha bir ilgiyle izliyorsanız işte mutlaka görmeniz gereken filmlerden biri. Tüm dünyada olduğu kadar Türkiye’de de bir fenomene dönüşmüş, hayatımızın parçası haline gelmiş, milyonların sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve arkadaşlarının öyküsünü anlatan film, 3 Oscar Ödülü’nün yanı sıra En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo başta olmak üzere Altın Küre’den de 4 ödülle onurlandırıldı. Efsane yönetmen Fincher’ın Fight Club’tan sonra belki de en çok ilgi gören bu filmi pek çok otoritelerce de ödüllendirildi. 


14. Wall-E / Andrew Stanton


Wall-EFotoğraf Kaynak: animasyongastesi.com

''Kayıp Balık Nemo''nun yönetmeni Andrew Stanton’ın animasyon konusundaki ustalığı tartışılmaz şüphesiz. Çevrenin kesintisiz kötü kullanımı yüzünden yaşanamaz hale gelen dünyayı BnL isimli bir mega şirketin inşa ettiği uzay gemileri ile terk eden insanlar, tüm makinleri kapatmalarına rağmen, bir çöp temizleme makinesi olan Wall-E’yi açık unutmuşlardır. Dünya’da bir başına olan Wall-E, uzaydan gelen bir arama moturuna aşık olur ve macera başlar. Şu ana kadar yapılmış en yüksek maliyetli Pixar Animation Studios filmi olan Wall-E, 2008 yılının en başarılı filmleri arasına adını yazdırmayı başarmıştır.


15. Mulholland Çıkmazı / David Lynch


Mulholland-ÇıkmazıFotoğraf Kaynak: bleedingcool.net

David Lynchsiz bir en iyiler listesi olabilir miydi hiç! Yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Mulholland Çıkmazı, psikolojik gerilim türünde, kara film ve sürrealizm öğeleri sunan bir baş yapıt. Kimileri ağır eleştirilerde bulunsa da, bu film Lynch'e 2001 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü ile aynı kategoride Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı.


16. Ruhların Kaçışı / Hayao Miyazaki


Spirited-AwayFotoğraf Kaynak: alphacoders.com

Oscar kazanan ilk anime olma özelliği taşıyan Ruhların Kaçışı / Spirited Away, 2003 yılında Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Film Oscar'ını kazanarak bu sıfata nail olmuştur. Hayao Miyazaki’nin hem yazıp hem de yönettiği bu film Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’ya layık görülürken Uzak Doğu’daki pek çok önemli festivalden de ödülle ayrılmıştır. Ruhların Kaçışı / Spirited Away, yeni bir şehre gelip yanlışlıkla terk edilmiş bir parka gelen ve buradan perilerin, hayaletlerin olduğu bir yere geçiş yapan 10 yaşındaki Chihiro Ogino'un hikayesini anlatıyor.


17. Pan’ın Labirenti / Guillermo del Toro


Panın-LabirentiFotoğraf Kaynak: filmkenti.org

Fantastik film seviyorum deyip de Pan’ın Labirenti’ni izlemeyen yoktur herhalde. İspanya İç Savaşı'na ait gerçekçi ve siyasi bir arka planı fantastik bir kurguyla ve 10 yaşındaki Ofelia’nın gözünden anlatan film, üvey babasının evinin arka bahçesinde bulunan labirentte bir yaratıkla karşılaşıp hayatı değişen küçük kızın hikayesine fokuslanıyor. Yabancı film dalında 3 Akademi Ödülü sahibi olan film, yerli ve yabancı çeşitli festivallerden 68 ödül ve 58 adaylıkla son dönem İspanyol Sineması'nın en başarılı filmlerinden biri olmuştur.


18. Tanrı Kent / Fernando Meirelles & Kátia Lund


Tanrı-KentFotoğraf Kaynak: replikler.net

IMDb’nin en iyi 250 filmi arasında daima yer alan Tanrı Kent, Bráulio Mantovani tarafından, Paulo Lins'in 1997 tarihli aynı adlı romanından uyarlanılarak yazılmıştır. Romanın yazarı da uzun yıllar konunun geçtiği gettoda yaşadığından roman gerçek olaylara dayanmaktadır. Hikayesinin bu gerçek öyküler üzerine yoğunlaştığı filmde, profesyonel oyuncular değil, başrol dahil çoğunluğu o bölgede yaşayan amatör oyuncular yer almıştır. Cannes Film Festivali’nde 4 dalda aday olmuş, diğer pek çok festivalden ve törenden 49 ödül kazanmıştır.


19. Mavi En Sıcak Renktir / Abdellatif Kechiche


Mavi-En-Sıcak-RenktirFotoğraf Kaynak: evrensel.net

Julie Maroh'un ''Le bleu est une couleur chaude'' isimli çizgi romanından uyarlanan film, ergenlik çağındaki bir kızın eşcinsel olduğunu keşfetmesinin ardından yaşadıklarını konu alıyor. 2013 Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimi yapılan Mavi En Sıcak Renktir, Altın Palmiye ve FIPRESCI ödüllerinin sahibi oldu. Yönetmen Kechiche'in yanında ek olarak filmin başrol oyuncuları Seydoux ve Exarchopoulos'a da Altın Palmiye ödülü verilmesiyle, ilk kez bir yönetmenin yanında oyunculara da Altın Palmiye verilmiş oldu.


20. Aşk (Her) / Spike Jonze


HerFotoğraf Kaynak: kinja-img.com

Aşk’ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Spike Jonze, 2000'lerin başında internette okuduğu yapay zekaya sahip bir programla anlık sohbet edilebilen bir web sitesi hakkındaki makale sonrasında böyle bir film yapmaya karar vermiş. Bir taslak olarak kısa film versiyonunu çeken yönetmen, yaklaşık 5 ayda yazdığı senaryoyu 2012 yılında çekmeye başlayarak 2013 yılında tamamladı. 86. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film dahil beş dalda aday olan Her, En İyi Özgün Senaryo kategorisinde Akademi Ödülü'nün sahibi oldu. Diğer festival ve ödül törenlerinde de senaryo başarısı ön plana çıktı.


21. Sadece Aşıklar Hayatta Kalır / Jim Jarmusch


Fotoğraf Kaynak: tr.web.img4.acsta.net

Birbirinden ünlü ve başarılı oyuncular Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, ve John Hurt’ın yer aldığı; senaryosunu yazıp yönetmen koltuğunda Jim Jarmusch’un sinema dilini ortaya koyduğu ''Sadece Aşıklar Hayatta Kalır'' bir vampir filmi. Cannes Film Festival'inde Palme d'Or'a aday gösterilen film, Amerikan Bağımsızlarından Jim Jarmusch imzası ve postmodern vampir hikayesiyle de kült olma özelliği taşıyor.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN