info@mekan.com
Genellikle kış aylarında tüketilen Boza, üretildiği bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, çoğunlukla Darı adlı bir bitkiden üretiliyor. Yoğun kıvamlı ve açık bal renginde bir içecek olan Boza'nın içerisine Darı bitkisinin haricinde, su ve şeker de katılıyor. Bol tarçın ve sarı leblebi ile tüketilen Boza'nın besin ve enerji değeri de oldukça yüksek. Geçmişi çok eskilere dayanan Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinden Akdenizli tüccar gemileri aracılığıyla yayılsa da, Türkler tarafından ilk olarak Orta Asya'da yapılmaya başlanmış. Geleneksel içeceklerden sayılan Boza, günümüzde popülaritesini korumaya halen devam ediyor.

Türkiye'nin en eski ve köklü bozacılarından olan meşhur Vefa Bozacısı da, bozalarını darıdan üretenlerden. Yalnız burada Boza'nın muhafazası çok önemli. Boza, üretiminin ardından en kısa sürede tüketilmeli; uzun süre saklanmamalı.

Boza


Peki Boza nasıl yapılır?


Darı bitkisi ile yapılan Boza için ilk olarak, Darı bitkisinin değirmende öğütülerek kepeğinin elde edilmesi gerekiyor. Daha sonra elde edilen darı kepeği geniş bir kazanda koyu bir kıvama gelinceye dek su ile pişiriliyor. Pişirildikten sonra elekten geçirilerek öz haline getiriliyor. Bu hale gelen boza, eski boza veya hamur mayası ile mayalandırılarak serin bir yerde bekletiliyor. Mayalandıktan sonra en önemli özelliği olan şeker ekleniyor ve içime hazır hale geliyor. Boza'yı 4 günden fazla bekletmemekte ve tercihen cam sürahi veya mermer küpler içinde bekletilmesinde fayda var.

Bir diğer ev yapımı alternatif boza tarifi için gereken malzemeler ise, 500 gr. pilavlık bulgur, 1 çay bardağı pirinç, su, şeker ve 1 çay bardağı mayalık boza veya 2 çay kaşığı kuru maya. Bir kabın içine bulguru ve pirinci koyduktan sonra iyice yıkayın. Büyük bir tencereye bulguru ve pirinci koyduktan sonra su ilave ederek kaynatın. Daha sonra blender ile iyice ezerek, tel süzgeçten geçirip, ılımasını bekleyin. İçine mayalık bozayı veya bozamız yoksa kuru mayayı ılık suda çözerek ilave edin. Son olarak toz şekeri ekleyip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Boza


Gelelim Boza'nın faydalarına


Emziren Anneler

İçerisindeki aktif mayalar sebebiyle emziren anneler için çok faydalı, probiyotik bir özelliğe sahip. Özellikle emzirme döneminde annelerin Boza tüketmesinde fayda var.

Sporcular

Boza'nın zengin protein ve B vitamini içeriğiyle, enerji veren bir yapısı var. Bol enerjiye ihtiyacı olan sporcular için iyi bir enerji depolama kaynağı. 1 litresinde yaklaşık 1000 kalori enerji bulunuyor.

Sindirim Sistemi

Mayalanma sırasında oluşan laktik asit sayesinde Boza, sindirim sistemi problemleri için oldukça faydalı bir içecek. Hazmı kolaylaştırıyor ve bağırsak sağlığına destek oluyor.

Vitamin Kaynağı

İçerisinde bulunan B vitamini, A vitamini ve E vitamininin yanı sıra, karbonhidrat ve protein de bulunduran Boza, sağlıklı beslenmede önemli bir role sahip.

Zihin Açıcı

Boza aynı zamanda zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici, yatıştırıcı doğal bir etkiye sahip.

Kanserojen Maddeler Dışarı

Boza içeriği sayesinde kanserojen maddelerin vücutta tutulmasını engelliyor. Bağışıklığı kuvvetlendirdiği için de hastalıklara karşı önemli bir kalkan oluşturuyor.
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
İLGİLİ MEKANLAR
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN