info@mekan.com

Gaziantep’in Gezilmeye Değer Tarihi Zenginlikleri

18 Haziran 2015
Gaziantep’in Gezilmeye Değer Tarihi Zenginlikleri
Modern ile gelenekseli birleştiren köklü tarihi ve zengin kültürüyle Gaziantep, mutlaka gezilip görülmesi gereken efsanevi bir şehir. Geleneksel mutfağından halk oyunlarına, el sanatlarından  parklarına kadar görülmesi ve yapılması gereken o kadar çok zenginlik ile doludur ki… Biz de bu yazımızda Gaziantep’in tarihi zenginliklerini ele alalım dedik. 

Kemerlerinizi sıkı bağlasanız iyi olur, zamanda yolculuğa çıkıyoruz!

Gaziantep Kalesi
 
Roma döneminde gözlem evi olarak kullanılmış Gaziantep Kalesi, tarih boyunca pek çok kez restore edilmiş. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kalenin 32 kulesi olduğu belirtilse de günümüze sadece 12 tanesi ulaşabilmiş. Şimdi “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak kullanılan Gaziantep Kalesi, tüm gizemi ve güzelliğiyle sizleri bekliyor.


 
Rumkale
 
Fırat Nehri ve Merzimen kıyılarında yükselen bir sarp kayalık üzerindeki Rumkale, üç yanı Baraj gölüyle çevrilmiş doğayla uyum içerisinde muazzam bir kale. Güneyindeki 1173’te Şair Aziz Nerses tarafından yaptırılan Şair Aziz Nerses Kilisesi ve kale içindeki 13. yüzyılda inşa edilmiş Barşavma Manastırı ile değerine değer katan bu güzelliği görmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.


 
Zeugma Mozaik Müzesi
 

2011 yılında Gaziantep’te açılan Zeugma Mozaik Müzesi, 1700 m^2’lik mozaik ile Dünya’nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor. Zeugma’dan gelen 2000 yıllık mozaikleri, kireç taşı heykelleri, Roma dönemi çeşmeleri, mezar stelleri ve lahitleri ile Gaziantep’in kıymetlisi olan Zeugma Mozaik Müzesi, teknolojiden de yeterince nasibini almış. Çalınan mozaik parçaların yerinin lazer yöntemiyle tamamlanması, üç boyutlu film gösterileri, tabanlara yerleştirilmiş ışık oyunları ve interaktif mozaik panosuyla teknolojinin nimetlerinden en iyi şekilde faydalanmış. Ayrıca müzede 2000 yılı kazılarında Poseidon villasında bulunan Mars heykeli de yer almakta.
 


Yesemek Açık Hava Müzesi
 
1890 yılında Zincirli’de kazı yapan Felix Von Luschan tarafından keşfedilen bölgede kazılar sonucu toprak altındaki Hititlilerin bölgeye hakim olduğu zamana ait birçok heykel gün yüzüne çıkarılmış. Heykeller çıkarıldıktan sonra Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından çevre düzenlenmesi yapılarak açık hava müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açmış.




Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi
 
Anteplilerin Milli Mücadelede şehrini ve bayrağını azmiyle düşman işgalinden kurtarması üzerine ‘Gazi’ ünvanı alan bu güzel şehrimizde Milli Mücadele dönemini unutulmaz kılmak adına Kahramanlık Panorama Müzesi yapılmış ve müzede; heykel, resim ve maketlerle şehrin tarihi ve Milli Mücadeledeki kahramanlıkları anlatılmış. Türk mücadelesinin müthiş tarihini yoğun hislerle yaşayacağınız bu tarihsel müzeye uğramadan tatilinizi sonlandırmayın. 
 


Bakırcılar Çarşısı
 
Gaziantep’te 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip bakır işletmetciliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz büyülü tarihsel atmosferi ile sırada karşınızda Bakırcılar Çarşısı var. Geleneksel bakır işletmeciliğinin yaşamaya devam ettiği bu çarşıda pek çok hayran verici el işlemeleri yer alıyor. Güler yüzlü esnaflarıyla tarih kokan Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’in mutlaka gezilmesi gereken yerlerinden. 


 
Mitras Tapınağı
 
Dünya’nın en büyük yeraltı tapınağı olan Mitras Tapınağı;  Tanrı Mitras’ın bir boğayı öldürdüğü sahnenin kabartması, etrafında gezegenleri temsil eden yıldızlar ve takımyıldızlarını simgeleyen akrep, yılan ve köpek figürleri ile gelenleri büyülüyor. Elbette ki boğa öldürme sahnesinin bir anlamı var.  Mitras ayinlerinde bir boğa kurban edilip kanı içilir ve kanıyla yıkanılırmış. Böylece boğanın temsil ettiği tanrının gücüne ve ölümsüzlüğüne kavuşulacağına inanılırmış.


 
Kendirli Kilisesi

Şehir merkezinde bulunan Kendirli Kilisesi,  1860 yılında Ermeniler tarafından yapılmış ancak 1898 yılında yıkılarak yerine gününümüzdeki kilise yapılmış. Yapılışı sırasında Roma’da bulunan St. Fransua Kilisesi’nin mimarisi örnek alınan Kendirli Kilisesi, ilgisini çeken meraklı gözleri bekliyor.


 
Şeyh Fethullah Hamamı
 
16. yüzyıl ortalarında inşa edildiği tahmin edilen ve 20. yüzyılda onarımlar geçiren Şeyh Fethullah Hamamı, halk tarafından Şıh Hamamı olarak da adlandırılmakta. Kadınlar hamamı olarak kullanılan bu tarihi hamam, Şeyh Fethullah Külliyesi’nin inşa edilen ilk yapısı ve soğukluk ile sıcaklık bölümlerine sahip.


 
Gaziantep Anıt Mezarları
 
Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde bulunan kesme taştan yapılmış Gaziantep Anıt Mezarları’nın, Milattan Sonra 2. veya 3. yüzyılda yapıldığı düşünülmekte. Gaziantep’e kadar gidip de tarihi ve gizemli atmosferiyle bu kültürel mirasları görmemek büyük kayıp olacaktır.


 
Ömeriye Camii
 
Gaziantep’in en eski camisi olan Ömeriye Camii’nin kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte adından ötürü Hz. Ömer zamanında yapıldığı veya Hz. Ömer’in torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından inşa ettirildiği düşünülmekte. Minare bedeninde Antep savunmasından kalan mermilerinin görüldüğü tarihi Ömeriye Camii; gerek minare şerefesinin korkuluklarındaki oyma taş işçiliğiyle, gerekse avlusundaki siyah,beyaz ve pembe kesme taşlarla yapılan deseniyle görülmeye değer.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Kanyon AVM'de Nisan ayında açılan ve sinemanın üst katında bulunan Suvla, uzun zamandır adını sık sık duyduğum ve görüp yemeklerini denemek için fırsat aradığım bir mekandı. ''Şefler Ve İmza Yemekleri'' bölümümüzde, bu yıl bitmeden…
Geçtiğimiz aylarda, ilk defa sokak lezzetleri Michelin yıldızına layık görüldü! Michelin yıldızı, bir şefin alabileceği en büyük ayrıcalıklardan biridir. Öyle ki bu yıldız uğruna kendini paralayanlar, takıntı haline getirenler ve hatta alamadığında intihar ede…
Alıştığımız geleneksel meyhanelerden sıkılıp yeni arayışlara girdiğimiz şu sıralar canımız işletmeciler işe koyuldu ve yeni nesil meyhane konseptini hayata geçirdiler. Dekorasyonu, menüdeki enfes ve modernize edilmiş lezzetleri ve olmazsa olmaz müzikleriyle baştan aşağı yenilenmiş b…
Türk Mutfağı'nın baş tacı yemeği olan kebabın belki de en sevdiğimiz hali olan İskender'in hikayesini hiç merak ettiniz mi? Peki Bursa'da başlayıp önce Türkiye'de, daha sonra da dünyanın pek çok yerinde lezzetiyle kendisine yer bulan Döner'i…
​Sevdikleriyle birlikte uzun uzadıya ve keyfini çıkara çıkara yapılan bir brunch'ı kim istemez ki? Tüm ailenin buluştuğu o güzel masalarda pazar gününün en güzel etkinliği gerçekleşir. Bu pazar brunch rotanızı bu listeden belirleyin! Backyard…
Güzeller güzeli Moda, baharın gelişiyle renkten renge bürünürken, en keyifli kahvaltılara da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Moda’nın sakin sokaklarında açılmış ve kısa sürede oldukça beğenilmiş en iyi kahvaltı mekanlarını tanımaya hazır mısınız? …
İstanbul'da şu soğuk günlerde rahatça nefes alabileceğimiz tek rotamız Boğaz. Boğaz manzarasına karşı keyif dolu vakitler geçirebileceğiniz oldukça uygun fiyatlı, cep yakmayan mekanları sizler için derledik. Saat Kule Cafe Boğaz manzarası ve Dolmabahç…
Karaköy’den tanıdığımız Dem, yepyeni şubesini Moda’da açtı! Çay tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Dem, Anadolu Yakası’na ferah bir nefes getirdi. Renkli dekoru, geniş çay menüsü ve taptaze atıştırmalıklarıyla eşsiz bir deneyim vaat edi…
Dansı, sanatı, açık hava müzesi niteliğindeki şehirleri ve tabi ki Gaudi’nin efsane eserleriyle sık sık andığımız İspanya, son dönemlerde mutfağıyla da kendini göstermeye başladı. Aslında köklü bir mutfak kültürü olan İspanyolların yemekleri dendi…
Ramazan’da oruçlu haldeyken hafta içi işle güçle bir şekilde zaman hızla geçiyor. Fakat hafta sonları, uzun yaz günlerinin de rehavetiyle bir türlü akşam olmak bilmiyor. Boş olan mide kan şekerini düşürdüğü için enerjim…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN