Türk damak tadının vazgeçilmez lezzeti; Kebap! İster İskender ister Adana olsun; ister ayran ister şalgam eşlik etsin bu tattan vazgeçemiyoruz. Tabii şu an Bursa’da ya da Adana’da olmadığımız için de kebabı hangi mekanda yediğimiz çok önemli.
Kebap’ın Tarihi
Arapça’da ‘pişmiş, kızarmış’ anlamına gelen kebap, koyun, keçi, kuzu, dana vb. etlerinin önemli bölgeleriyle yapılır. Ateşte, şişte, kağıtta, çömlekte, kuyuda ve daha birçok yöntemle pişirilebildiği gibi envai çeşit sebze ve baharatla da pişirilebiliyor. Tabii bölgesine göre değişiyor kebap pişirme teknikleri. Şekiller değiştikçe de onlarca çeşit ortaya çıkıyor.
İyi Bir Kebap Nasıl Olmalı?
İyi bir kebapta en önemli unsur etin iyi seçilmiş ve taze olmasıdır. İdeal olan; 1,5 yaşlarında dişi ya da erkek, doğal beslenmiş kuzu etidir. Kebaplar, meşe kömüründe kurutmadan pişirilmelidir.
Bazı Kebap Çeşitleri
Adana Kebap: Özel koyunlardan elde edilen et, biber salçası, kırmızı pul biber (acı) ve kuyruk yapıyla yapılır, sumaklı soğan ve yeşillikle servis edilir.
Cağ Kebabı: Terbiye edilmiş kuzu veya keçi eti şişe geçirilip ateşte pişirilir. Cağ denilen şişlerde; soğan, domates-biber ve tandır ekmeğiyle servise sunulur.
Döner Kebap: Çeşitli baharatla ve içyağıyla terbiyelenen parça etler büyük bir şişe geçirilir, odun ateşinde pişirilir.
İskender Kebap: Kızarmış pideler dizilip üzerine dönerler koyulur. Enfes dönerler üzerine tereyağı ve domates sos dökülür. Yanında yoğurtla servis edilen İskender Kebap koç etinden elde edilir.
Beyti Kebabı: Lavaşa sarılı halde masanıza gelen kebap, bulgur pilavı, domates sosu ve yoğurtla servis edilir.
Siz Kebabınızı Nerede Yiyorsunuz?
Son yıllarda kebap kültürünün gelişmesiyle birlikte İstanbul, neredeyse adım başı kebapçı oldu. mekan.com bünyesindeki binlerce kaliteli kebap mekanından isterseniz rezervasyon yaptırabilir, isterseniz de sipariş verebilirsiniz.
Bunca mekan arasında karar vermekte zorlanacağınızı düşünüyorsanız da sizi
İstanbul'un En İyi Et Lokantaları listesine alalım. Bugün kebap yemek için harika bir gün değil mi?