info@mekan.com

Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi

6 Kasım 2015
Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi
60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu mucize bölge Kapadokya! Öyle bir dokuya sahip ki göz kamaştırıyor, tarihi dokusuyla insanı büyülüyor. Bölge Peribacaları, yeraltı şehirleri, vadileri, kiliseleri ve kayalara oyulan evleri ile birden fazla güzelliği bir arada görme imkanı sunuyor. Bu güzelliklerin bir arada olması ülkeye binlerce yerli ve yabancı turist çekiyor. Biz de sizler için bölgenin mutlaka görülmesi gereken yerlerini, özel lezzetlerini ve bölgede yapabileceğiniz aktiviteleri bir araya getirip seyahatiniz sırasında rehberlik edebileceğini düşündüğümüz bir yazı hazırladık. 

kapadokya balon
Fotoğraf Kaynak: bileteviniz.com

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Kapadokya; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerini kapsayan çok geniş bir bölge. Kayalık Kapadokya diye geçen ve Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara’yı içine alan bölge ise en büyüleyici alan olarak biliniyor. 

kapadokya haritaFotoğraf Kaynak: derinkuyu.orgfree.com

Bölgenin geçmişi Paleolitik döneme kadar uzanıyor buna dayanarak bölgeye ‘güzel atlar ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya adını Persler'in verdiği düşünülüyor. Coğrafi oluşumu nedeniyle tarihte önemli bir eğitim merkezi olarak da kullanılan Kapadokya, 1924 - 1926 yıllarında yapılan mübadele ile Hristiyanlar tarafından güzel mimari eserler bırakılarak tamamen terk edildi. 

güzel atlar ülkesi kapadokyaFotoğraf Kaynak: yakala.co

Gezilmesi Gereken Yerler

Uçhisar Kalesi

Göreme’den başlayan ve Uçhisar’a kadar uzanan Güvercinlik Vadisi, vadi manzarasını gören oteller ve restoranlar Uçhisar’ı oldukça çekici hale getiriyor. Fakat Uçhisar’ın en önemli yapısı hiç kuşkusuz Uçhisar Kalesi. Yaklaşık 50 metrelik devasa kaya kütlesi kar, yağmur ve rüzgarın birlikte işlediği dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahip. Dünyada güneşin doğuşunun en güzel seyredildiği yerler arasında bulunan kale Peribacaları'nın silüeti ile birleştiğinde görsel bir şölen yaratıyor ve ziyaret etmeniz gereken yerler arasında birinci sırada yer alıyor.

uçhisar kalesi kapadokyaFotoğraf Kaynak: oldgreekhouse.com

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme vadilerin tam ortasında yerleşimin tamamen kaya ve taştan oluştuğu bölümde bulunuyor. Bölgenin en önemli yeri ise Göreme Açık Hava Müzesi. Müze yumuşak volkanik kayaların oyulması ile yapılan irili ufaklı kiliselerden ve manastırlardan oluşuyor. Bunlar ilk ibadethaneler olarak biliniyor. Müze alanı için de ayrıca atlı veya safari jeeplerle geziler düzenleniyor. 

göreme açık hava müzesiFotoğraf Kaynak: madoxtravel.com

Çavuşin

Göreme - Avanos yolu üzerinde yer alan Çavuşin bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri. Harabelerinde Hristiyan dervişleri yaşaması sebebiyle bölge kiliseler açısından oldukça zengin. Paşabağ bölgesindeki Peribacaları en güzel manzarayı sunan tarihi dokuya sahip. Bu alanda turistlerin konaklayabileceği işletmelerin yanı sıra hediyelik eşya satılan mekanlar da bulunuyor.

çavuşin kapadokyaFotoğraf Kaynak: bileteviniz.com

Avanos

Kızılırmak Nehri’nin ikiye bölündüğü, asma köprüsünden Atatürk’ün geçtiği küçük kasaba. ‘Kör de bilir Avanos’un yolunu; testi, çanak kırığından bellidir’ lafıyla ün yapan ve bölgenin en çok ziyaretçi alan yerlerinden. Seramik dükkanları, takı ve mücevherat satan mağazalar, devasa büyüklükteki restoranlar ve Türk geleneklerinin sergilendiği eğlence mekanları ile Avanos sosyal hayatın nabzını tutuyor. 

avanos kapadokyaFotoğraf Kaynak: mapio.cz

Ürgüp

Doğal güzellikler, kültürel miras ve etnografik özelliklerin harmanlandığı yer, Ürgüp. Tarihte Bizanslılar, Şelçuklular ve Osmanlılar tarafından önemli bir merkez olarak kullanıldığı biliniyor. Altıkapılı ve Temenni Tepesi tübeleri, Üç Güzeller, Pembe Vadi, Rum Hamamı, Kadı Kilisesi ve Taşkınpaşa Camii gibi tarihi dokularıyla hepimizi kendine hayran bırakıyor. 

ürgüp kapadokyaFotoğraf Kaynak: nevşehirrehber.com

Yeraltı Şehirleri

Kapadokya’da ziyarete açık olan 200 civarı yeraltı şehri bulunuyor. Bu şehirlerin tünellerle birbirine bağlı olduğu söyleniyor. Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri en çok ziyaretçi alan yeraltı şehirleri. Yeraltı şehirlerinde ibadet, barınma, mutfak, ağıl, misyoner okulu ve mezar gibi doğal yaşamı yer altında devam ettirecek bir düzen bulunuyor. 


kaymaklı yeraltı şehriFotoğraf Kaynak: nevsehirgezilecekyerler.com

Vadiler

Yumuşak kayaların milyonlarca yıl boyunca yağmur sularıyla aşınarak yeryüzünün en detaylı yüzey şekillerinin oluştuğu Kapadokya bölgesinde çok fazla sayıda vadi bulunuyor. Vadiler yukarıdan bakıldığında devasa bir yaratığın iskeleti gibi görünüyor. Ziyaretiniz sırasında Göreme - Avanos karayolu üzerinde yer alan Aşk Vadisi’ni, Peribacası oluşumunun en iyi gözlem yeri olan Güllüdere Vadisi’ni ve aşıkların uğrak mekanı, gün batımının en güzel izlendiği yer olan Kızılçukur vadisini gezebilirsiniz.

Ihlara

ıhlara vadisiFotoğraf Kaynak:  seyirrehberi.com

Güllüdere

güllüdere kapadokya
Fotoğraf Kaynak: tr.ts.cn


Aşk Vadisi

aşk vadisi
Fotoğraf Kaynak: fotografturk.com

Aktiviteler

Kapadokya doğal güzelliği içinde birden çok aktivite yapmanıza olanak sağlıyor. 

Balon Turu 

Bunların en başında geleni balon turları. Bölgenin popüler olmasındaki başlıca sepeblerden birinin bu olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce bir balon turu yapmadıysanız bu eşsiz güzelliklerin manzarasında ilk deneyiminiz muhteşem olacak. Balon sonrasında yapılan içecek ikramlarında tadacağınız şarapların tadı damağınızda kalacak.

balon turu kapadokyaFotoğraf Kaynak: kapadokyaturlari.com.tr

Jeep Safari

Günübirlik veya dört günlük turlar düzenleniyor. Turlar için hazırlanmış farklı güzergahlardan bazıları Ürgüp, Mustafapaşa, Yeşilhisar ve Yahyalı. Eğer dört günlük tura katılmak isterseniz güzergahlarda kurulacak çadırlarda konaklayabilir, Büyükçakır ve Kapuzbaşı şelalerinin huzur verici sesinde güzel bir uykuya dalabilirsiniz. 

jeep safari kapadokyaFotoğraf Kaynak: kayajeepsafari.com

Atlı Gezinti

Binicilik konusunda deneyimli olmayanlara önce çiftlik içinde kısa bir eğitim veriliyor daha sonrasında vadi ve dağların arasında keyifli bir yürüyüşe çıkılıyor.

atlı gezinti kapadokyaFotoğraf Kaynak: muskarahaber.com

Bisiklet Turu 

Uzman rehberler eşliğinde bisikletle gezilebilecek pek çok rota var. Ayrıca günlük ya da haftalık rotalardan birini seçerek bölgenin tüm tarihi dokusuna bu eğlenceli aktivite ile tanıklık edebilirsiniz.

bisiklet turu kapadokyaFotoğraf Kaynak: bisiklethaber.com

Atv Turu

Atv ile günbatımı turlarına katılabilirsiniz. Geziler gün batımından 1 saat önce Göreme'den başlıyor ve sizi dünyanın en romantik manzaralarından biri ile buluşturuyor.

atv turu kapadokyaFotoğraf Kaynak: ozcappadocia.com

Gondol ve Jet Boat

Kızılırmak üzerinde yapabileceğiniz bu aktiviteler sırasında kendinizi Venedik'te hissedecek, aynı zamanda adrenalin sınırlarınızı zorlayacaksınız.

kapadokya gondolFotoğraf Kaynak: kapadokyajet.com

kapadokya jetboatFotoğraf Kaynak: kapadokyajet.com

Tatmanız Gereken Lezzetler

Testi Kebabı

Kuzu etinden yapılan ve patlıcan, patates gibi sebzelerle daha da lezzetli hale getirilen bu kebap yörenin en meşhur lezzetlerinden. Testinin ağzına kapatılan hamur ile pişirilen yemek tadının yanında servisinde yapılan mini testi kırma şovu ile de sizi heyecanlandıracak.

testi kebabıFotoğraf Kaynak: mymothersrestaurant.com

Şarap 

Kendinizi dünyanın en güzel şarap mahzenlerinde en lezzetli şarapları içiyormuş gibi hissedebilir, sevdiklerinize hediyelik şaraplar alarak onların da bu lezzete ortak olmalarını sağlayabilirsiniz.

kapadokya şarapFotoğraf Kaynak: gezdurma.com

Kabak Çekirdeği

Kapadokya bölgesinde bulabileceğiniz bu çekirdek süt ile birlikte kavrularak ortaya muhteşem bir lezzet çıkarıyor. 

kabak çekirdeğiFotoğraf Kaynak: fibhaber.com

Hediyelik Eşyalar

Kapadokya çanak - çömlekçileri, halıcıları ve harem takıcıları ile ünlü. Atölyelerde çömleklerinizi kendiniz yapabilir ve daha sonra satın alabilirsiniz. Seramik boyama işlemi ile yaptığınız çömlek ve seramikleri boyatabilir ve el emeklerinizi daha güzel hale getirebilirsiniz. Alacağınız hediyelikler için biraz daha gösterişli şeyler arıyorsanız el dokuma halı ve kilimleri ya da oniks, safran, kehribar, zümrüt ve ametist gibi taşlarla bezenmiş takıları tercih edebilirsiniz.

kapadokya halıFotoğraf Kaynak: tuncerc.blogspot.com

çanak çömlek kapadokyaFotoğraf Kaynak: argeontour.com
Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Havaların ısınmasıyla birlikte kısa da olsa tatil yapma ihtiyacı hissetmeye başladık bile!  Baharın getirdiği sıcacık hava, ılık ılık esen rüzgarlar, rengarenk çiçekler, yemyeşil ağaçlar, kuş sesleri ve daha birçok güzellik sayesinde, ruhumuz kışın yarat…
Sonbaharda bir yerlere kaçma niyetiniz varsa, gidilip görülesi en güzel yer şüphesiz Yedigöller. Göllerin çevrelediği ormanda, sararan yaprakların tablo gibi görüntüsü sonbaharda masalları aratmayan cinsten. Bu muhteşem görünt…
Bu yıl hem Ramazan Bayramı’nın hem de Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil oluşu yüzleri güldürüyor. Yazın sıcak günlerine denk gelen bayram tatillerini çoğunluk şehir dışında, Ege ve Akdeniz kıyılarında geçiriyor. Kurban Bayramı tatili için s…
Ülkede kriz aldı başını gitti, turist gelmesi bir yana dursun işsizlik sebebi ile fiyatlar tavan yapınca yerli turistlerde tatil ve seyahat planlarını başka ülkelere özellikle de Yunan Ada’larına doğru taşıdılar. Yunanistan turizm açısından yıllardır adeta bir cennet olar…
Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda camisi ile meşhur güzide semti Ortaköy, bu haftaki rehberimizde mercek altında. Geçmişi Antik Çağ’a kadar dayanan Ortaköy semti o dönemdeki ilk adını Bizans İmparatoru I. Basileios (hükümdarlığı 867-8…
Trafikti, iş stresiydi derken İstanbul’dan birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşıp biraz huzur, biraz motivasyon depolamak için kendimizi doğaya bırakmak istiyoruz zaman zaman. İşte tam da o anlardan birinde yapılacak en güzel şeylerden bir tanesi Ağva’ya ka&…
İstanbul Beyoğlu’nun tarihi açıdan en zengin bölgesi olan Galata, eski Rum evleri, sinagogları, kiliseleri ve tabiki meşhur Galata Kulesi ile şehrin en çok ziyaret edilen semti. Diğer eski İstanbul semtlerine nazaran koruduğu dokusunun ve Arnavut Kaldırımlı sokakların &ccedi…
Şunun şurasında 10 yıl öncesine kadar, bahçeli evleri, ağaçlı sokakları ve parkıyla Kadıköy’ün en nezih semti olan Koşuyolu, son zamanlarda hızla açılan mekanlarla yeni yaşam merkezi olma yolunda ilerliyor. Eski sakin havasını aratsa da halen İstanbul’…
Bu hafta rehberimiz, Boğaziçi’nin en naif semti olan Kuzguncuk’tan. İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk Musevi yerleşim bölgesi olan Kuzguncuk, tarihi yapıları, sakinliği ve vazgeçmediği mahalle kültürüyle nezihliğini korumuş nadir semtlerden biri. 17.…
Çok eski dönemlere ait bir içecek olan biranın Osmanlı’ya girmesinden yıllar sonra Bomonti Kardeşler’in 1890 yılında kurdukları Bomonti Bira Fabrikası, semtte keyifli bir kültürün başlamasına vesile olmuş. 1930’lu ve 50’li yıllar arasında, Bo…
#
Mobil ile Her Yer Elinin Altında!
Yoldayken acıktığında ya da yeni mekanlar görmek istediğinde mekan.com uygulamasını kullanarak sana en yakın mekanları keşfet!
#
Restoran Paneli İşletmenizi internete taşıyın,
milyonlarca kişiye ulaşın!
HEMEN KAYIT OLUN