Fundagiller familyasından, ılıman iklimlere adapte olmuş üzümsü bir meyve türü olan yaban mersini, Kuzey Yarımküre'nin serin ve dağlık bölgelerinde, Avrupa’da, Amerika'daki Rocky Dağları ve Türkiye'de Karadeniz Bölgesi’nin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık bölgelerinde yetişir. Yabani türde çok fazla çeşidi bulunan yaban mersini, öyle farklı isimlerle biliniyor ki duyduğunuzda şaşırmamanız imkansız. Ardahan'da Mosi, Rize'de Likapa, Trabzon'da Ligarba, Karakavuz'da Çalı Çileği, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen ilçesinde Çera (Çela), Artvin'de Morsvi, Mahabak, Mesi, Giresun'da Çalı Çiçeği, Ordu'da Cırtlık Çileği, Yozgat'ta Köpek Üzümü, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü olarak isimlendirilmiş.
İsimleri bir tarafa yaban mersini tam bir sağlık meyvesi olarak biliniyor. Lezzeti ve büyüleyici rengiyle pek çok yiyeceğe çok yakışan yaban mersininin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle diyet menülerinde (Diyet Menüleri Olan Mekanlar►) ilk sıralarda yer alıyor. Kullanım alanı olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan Yaban Mersini, meyve sularından dondurmalara, yoğurtlardan salatalara, pastalardan reçellere kadar pek çok şekilde değerlendirilebiliyor. Hatta kurutulmuş yaban mersininin çayı da son zamanların favori içeceklerinden.
Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz yaban mersininin en önemli sağlık getirdiği nokta ise gözler. Yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme kaybını önleyici özelliğe sahip. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu hatta enfeksiyonlara karşı gözleri koruyabiliyor. Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan E. Coli olarak bilinen bir bakteri idrar yoluna yapıştığından idrarla atılamaz. Yaban mersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebiliyor.
A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden yana zengin olan yaban mersini, beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip. Özellikle alzheimer gibi giderek artan hastalıklara karşı koruyucu ve hafızayı güçlendirici. Kalp rahatsızlıklarında, sindirim sorunlarında ve depresif durumlarda doğal bir şifa kaynağı. Diyabet hastalarının kan şekerini düşürmesi ile de son zamanlarda evlerden eksik edilmeyen bir meyve.
Yaban Mersinli Tarifler►